Økonomiekspert:

- Trodde flere ville slite

2023 gikk bedre enn fryktet. Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim er optimistisk for hva det nye året kan bringe, men advarer om økte forskjeller i samfunnet.

OPTIMIST: 2023 var et tøft år for mange. Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim tror 2024 blir bedre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OPTIMIST: 2023 var et tøft år for mange. Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim tror 2024 blir bedre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Elleville prisøkninger, rentehevinger på rekke og rad og rådyre strømpriser gjorde fjoråret utfordrende for flere nordmenn. Nå har vinden snudd, skal vi tro statsminister Jonas Gahr Støre.

Under talen 1. nyttårsdag proklamerte han at vi nærmer oss et vendepunkt i økonomien, der prisveksten dempes og rentenes settes ned.

Siviløkonom og styreleder i Inkassoregisteret Hallgeir Kvadsheim, også kjent fra programmet «Luksusfellen», ser optimistisk på det nye året.

- Vi har vært gjennom et veldig tøft 2023. Nå får man håpe at rentetoppen er nådd, og det tror jeg den er. Jeg tror flere står på tryggere økonomisk grunn nå enn for et år siden, sier han til Børsen.

Men selv om den økonomiske pilen begynner å peke smått oppover, tror Kvadsheim dyrtida har hatt flere uheldige konsekvenser.

Skrekkscenarioet uteble

I «Luksusfellen» strekker han ut ei hånd til personer med en skakkjørt privatøkonomi. Da fjorårets utgave av TV-serien ble spilt inn, var økonomene alvorlig bekymret.

Nå var det ikke lenger bare de med luksuriøse ferier og påkostede merkeklær som befant seg i økonomisk skvis, skrev Nettavisen. Hos flere hadde hverdagslige utgifter, for eksempel strømregninger, endt i inkasso.

Til tross for at fjoråret var økonomisk tøft for mange, er Kvadsheims oppfatning at den ekstreme veksten i inkasso og mislighold uteble.

- Jeg trodde nok at flere ville slite, sier han.

Kvadsheim presiserer at tallene de har å operere med, i utgangspunktet er basert på hva folk selv rapporterte inn på undersøkelser. Det kan derfor finnes mørketall.

De økonomiske innstramningene har samtidig slått ut ulikt for folk.

- Vi ser at det har blitt et stort sprik mellom de som har klart seg godt gjennom dette, og de som sliter økonomisk - særlig som følge av inflasjonen. Den ubalansen vil nok fortsatt vedvare, påpeker han.

Avhenger av dette

Kvadsheim tror bedre tider er i vente, men understreker at det kan ta tid før økonomien stabiliserer seg.

- Det er mye vi ikke styrer, og det avhenger i stor grad av hvordan det går internasjonalt. Norges Bank kan ikke senke styringsrenta hvis sentralbankene i utlandet øker den, sier han.

Særlig hvordan den amerikanske økonomien utvikler seg framover, vil ifølge Kvadsheim være toneangivende for hva som vil skje her til lands.

Mye tyder derimot på at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve er ferdig med rentehevingene. De har også varslet at det vil komme tre rentekutt i 2024.

- Vanskelig

En undersøkelse fra forbrukertillitsindeksen til Opinion på tampen av fjoråret viste at 40 prosent av alle nordmenn tror husholdningens økonomiske situasjon vil bli dårligere det neste året.

Kvadsheim kommer med en oppfordring til de som er bekymret for hva det nye året vil bringe.

- Man er ofte bekymret for det man ikke vet. Dess mindre man vet om egen økonomi, jo mer bekymret er man, sier Kvadsheim.

Han påpeker at det derfor er viktig å få oversikt over økonomien.

Ifølge Kvadsheim kan det være smart å finne ut av hvor mye man skylder og hvilke faste utgifter man har.

- Budsjett er enkelt å si, men vanskelig å gjøre. For mange er det rett og slett slik at de har så mange faste utgifter at de ikke får det til å gå rundt. Da er det nødvendig å gå kritisk igjennom husholdningsøkonomien for å avdekke om det er ting man kan kutte, sier han.

Kan gå glipp av penger

Samtidig er det flere nordmenn som risikerer å gå glipp av penger de har krav på gjennom ulike stønader og støtteordninger, forklarer Kvadsheim.

- Det finnes mange tiltak som folk har krav på, men som de ikke er klar over. Der kan man komme langt på vei, sier han.

Men hvis man innser at man har tatt seg vann over hodet, er det ingen skam å oppsøke hjelpeinstanser, understreker Kvadsheim.

- Hvis man har litt større problemer, kan man søke hjelp. NAV har for eksempel økonomiske rådgivere man kan få hjelp av.

Venter reallønnsvekst

Kvadsheim påpeker at til tross for at utgiftene har økt voldsomt det siste året, har erfaringene fra fjoråret trolig gjort folk bedre skodd for hva som kan komme.

Også flere lyspunkt er i vente det neste året, skal man tro økonomieksperten.

- Mange får en ganske god lønnsvekst i 2024, og det hjelper veldig. Dette blir kanskje det første året på lenge at vi får en reallønnsvekst, altså at lønna stiger med enn inflasjonen, sier han.