Boligpriser 2021:

Tror boligfesten er over

Boligprisene har vokst i enorm fart det siste året, men nå tror eiendomstopp det er slutt. Samtidig slår finansministeren alarm om norsk gjeld i verdenstoppen.

- SLUTT PÅ PRISFESTEN: Etter vanvittig prisvekst det siste året, tror meglertopp boligfesten er over for denne gang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- SLUTT PÅ PRISFESTEN: Etter vanvittig prisvekst det siste året, tror meglertopp boligfesten er over for denne gang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter et år med eksepsjonell prisvekst tyder det aller meste på at boligmarkedet i ferd med å flate ut.

Sjefen for Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, tror pristoppen allerede er nådd i Oslo og at resten av landet snart følger etter.

- Etter prisfall to måneder på rad, konstaterer vi at Oslo har nådd pristoppen for nå, og vi tror at den nasjonale pristoppen snart nås, sa Geving til Finansavisen i går.

Mener det snur

Gevings tro på at festen går mot slutten for denne gang, er ikke endret av at Norges Bank i dag besluttet å holde styringsrenten uendret.

- Vi konstaterer at renteeffekten har vært sterkere i boligmarkedet enn det var mulig å forutse da renten ble satt ned til 0 prosent våren 2020, men nå kan vi slå fast at renteeffekten er tatt ut i boligmarkedet, skriver Geving i en uttalelse til Børsen etter dagens rentebeslutning.

Han mener gjenåpningen av samfunnet vil sørge for at prisene snur.

- Når samfunnet gjenåpnes vil nye forbruksmuligheter og høyere renter reversere priseffektene i boligmarkedet. Da er det mer sannsynlig med en moderat priskorreksjon ned fra svært høye nivåer enn at prisveksten skal fortsette ut 2021, sier han.

HYTTEMARKEDET I INDRE OSLOFJORD: Hyttemegler Marius Berge tror denne hytta på Nakholmen vil sette ny prisrekord i indre Oslofjord. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kraftig advarsel

I forbindelse med NEF og Selvaag Boligs årlige boligseminar i går, kom finansminister Jan Tore Sanner med en kraftig advarsel:

- Jeg er bekymret for prisveksten gjennom det seineste året, fordi det påvirker gjeldsbelastningen til folk. De færreste kan kjøpe bolig uten å ta opp lån, og noen risikerer å ta opp mer lån enn de kan betjene, sa Sanner, ifølge Nettavisen.

I talen, som er gjengitt på regjeringens nettsider, viste Sanner til at det er bred enighet om at gjelden utgjør den største sårbarheten for norsk økonomi og det finansielle systemet.

- Gjelden vår er dessverre i verdenstoppen, og vi må unngå at gjelden blir så høy at det gir spiraler som er negativt for økonomien, fortsatte Sanner.

Gjeldsbombe

Bekymringen deles av flere. En undersøkelse fra Finanstilsynet før nyttår viser at nordmenn aldri tidligere har lent seg så tungt på banken ved boligkjøp, som nå.

Stadig flere boliglån tas opp av kunder som har høy samlet gjeld i forhold til inntekten. I tillegg utgjør boliglånet en høy andel av boligens verdi.

- Dette er bekymringsfullt. Disse låntakerne kan være særlig sårbare ved bortfall av inntekt, økt rente eller fall i boligpriser, advarte direktør for digitalisering og analyse i Finanstilsynet, Per Mathis Kongsrud, overfor Børsen i desember.

Banker og finansinstitusjoner er pålagt å legge inn en buffer som tar høyde for at låntakeren skal tåle en betydelig renteheving når de innvilger lån.

- Har en del å gå på

Geving i Eiendomsmeglerforbundet er ikke bekymret for boligmarkedets bærekraft, dersom styringsrenten holder seg omtrent på nivå med sentralbankens rentebane.

- For 30 år siden var det ikke uvanlig med boliglånsrenter opp mot 20 prosent, i dag er det ikke uvanlig med boliglånsrenter ned mot 1,5 prosent. Denne utviklingen gjør selvsagt husholdningene i stand til å betjene høyere lån enn tidligere, og boliglånsreguleringen tilsier at husholdningene har en del å gå på, sier han.

IKKE BEKYMRET: Administrerende direktør i NEF, Carl O. Geving, mener norske husholdninger fortsatt har en del å gå på. Foto: Torstein Bøe / NTB
IKKE BEKYMRET: Administrerende direktør i NEF, Carl O. Geving, mener norske husholdninger fortsatt har en del å gå på. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Ferske tall viser også at prisnivået har flatet ut.

Ferske tall Eiendom Norge la fram onsdag, viste at boligprisene nasjonalt steg med 0,2 prosent i april.

Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,1 prosent i april. Dette er første måned siden april for et år siden at de sesongkorrigerte prisene synker.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer