Eiendom Norges boligprisstatistikk:

- Tror boligprisveksten er historie

Boligprisene falt nok en gang i oktober: - Dette er gode nyheter særlig for førstegangskjøpere, mener ekspert om trenden.

Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene falt med 0,4 prosent i oktober. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,2 prosent. Videre er boligprisene nå 7 prosent høyere enn for ett år siden.

Det kommer fram i Eiendom Norges ferske boligprisstatistikk som ble presentert onsdag formiddag.

- Boligprisene i Norge utviklet seg sterkere i oktober enn det som er normalt for måneden, og de fleste områder i landet hadde en sterk utvikling. Unntakene var Stavanger og Kristiansand hvor utviklingen var svakere enn normalt, sier administrerende direktør, Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Han fortsetter:

- I 2020 hadde Oslo den sterkeste boligprisveksten i Norge. I 2021 ligger hovedstaden an til å få den svakeste prisveksten av de store byene i Norge.

- Vil få effekt

Lauridsen mener at den mer moderate utviklingen i Oslo må sees i sammenheng med at boligprisene i hovedstaden er svært høye.

- Gjennomsnittprisen for en bolig i Oslo er i oktober om lag 2 millioner høyere enn i både Trondheim, Bergen og Stavanger. Prisnivået gjør at både utlånsforskriften og renteøkningene som kommer, vil få større effekt i Oslo enn i områder hvor prisene og gjeldsgraden er lavere, sier Lauridsen.

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, mener både kjøpere og selgere må forberede seg på et skifte.

- Ved utgangen av pandemien og inngangen til en periode med stigende renter, tror vi at den sterke boligprisveksten er historie. Oslo går foran, og har nå den svakest prisveksten av alle de store byene, sier han.

Geving viser til det han mener er et «velfungerende boligmarked», der etterspørselen nærmer seg mer normale nivåer.

- Husholdningens låneopptak vil gradvis bli begrenset av høyere renter og utlånsregulering. Alt ligger nå til rette for en svakere prisvekst i årene som kommer. Dette er gode nyheter særlig for førstegangskjøpere som vil oppleve noe mindre konkurranse i boligmarkedet, sier Geving.

Oppsiktsvekkende Obos-tall

Eiendom Norges statistikk kommer etter at tallene for brukte Obos-boliger ble lagt fram mandag. I Oslo steg prisene med 0,3 prosent fra september til oktober i år.

Det er, med ett eneste unntak - nemlig fjoråret, den sterkeste veksten i Obos-prisene for oktober siden 2014.

- Prisene har ofte falt i oktober og de andre høstmånedene. Prisene så langt i høst har således holdt seg mer stabile enn ventet. En grunn kan være at det er få boliger til salgs og at husholdningene ser optimistisk på utviklingen i egen økonomi - til tross for økt rente og høye strømpriser, uttalte sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding.

Videre opplyste Obos at Oslo-prisene har steget 7,1 prosent de tolv siste månedene. Så langt i år er oppgangen 7,0 prosent.

Samtidig som prisveksten er større enn forventet, har omsetningen av Obos-boliger bremset kraftig. Sammenliknet med samme måned i fjor er nedgangen på hele 16 prosent i Oslo.

«Vi må tilbake til 2016 for å finne færre omsatte boliger denne måneden», skrev Obos.

- Uvanlig

Daglig leder i DNB Eiendom, Terje Buraas, kunne i forkant av onsdagens framleggelse rapportere at dagens boligmarked er preget av lav liggetid og få boliger til salgs.

- Selv om aktiviteten har avtatt er antallet boliger for salg fremdeles lavt, og har vært det over lang tid. Det har bidratt til at liggetida nå er på et historisk lavt nivå. Det som legges ut i markedet blir solgt, og i snitt tar det knapt en måned å selge en bolig, og enda raskere i pressområder. Det står i kontrast til at aktiviteten er lavere og at prisene har vært nedadgående, så vi kan trygt si at vi har et litt uvanlig boligmarked for tiden.

DNB Eiendom opplyser at de har registrert en nedgang på cirka 1 prosent i boligprisene i sin portefølje. Buraas understreker at dette ikke er uvanlig for oktober.

- Det er nå litt færre på visning, noe som er normalt på seinhøsten. Aktiviteten i boligmarkedet har også sunket noe. Volumet er ned rundt 15 prosent fra oktober i fjor, og ligger nå 10 prosent lavere enn samme måned i 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer