Aksjeskandalen:

Tror Erna må skiftes ut

Skandalen er langt fra over for Høyre og tidligere statsminister Erna Solberg. Nå bør Høyre vurdere om de er tjent med en bedre leder, mener statsviter.

ØKOKRIM: Fredag kommer Økokrim med sin vurdering i saken om tidligere statsminister Erna Solberg og hennes ektemann Sindre Finnes. De åpner ikke etterforskning. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag kom beslutningen som Norge har ventet på i sju uker, helt siden en gråtkvalt Erna Solberg kunne fortelle om ektemannens flere tusen handler i hennes statsministerperiode.

Økokrim åpner ikke etterforskning mot Sindre Finnes og Erna Solberg.

Dette er ikke over ennå for Høyre, sier Svein Tuastad, statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, til Børsen.

- Det er en vanskelig vurdering som går på om Erna egentlig vil være en belastning, eller om det er bedre å få et lederskifte. Nå er det slik at Erna Solberg ikke trenger å måtte gå av på en skammelig måte. Hun kan måtte gå av på en mer naturlig måte i historiebøkene, sier Tuastad til Børsen.

- Denne saken trenger ikke svekke Høyre så mye mer på meningsmålingene. Og det er en faktor. Men samtidig så vil den ikke være over for de andre partiene, sier han og legger til:

- Selv om ikke Høyre ønsker det, så vil de bli møtt med dette av venstresidepartiene. Det kan føre til økt polarisering.

Han mener dessuten det kan være vanskelig for Høyre å leve med påstander om at de svekker tilliten til politikken.

- Fortsetter som før

Saken er også langt fra over på Stortinget. Allerede tirsdag avholder kontrollkomiteen på Stortinget høring i habilitetssakene, som blant annet omfatter Erna Solberg-saken.

Stortingets saksordfører for habilitetssakene i kontrollkomiteen, Grunde Almeland, sier til Børsen at Økokrims avgjørelse ikke påvirker deres arbeid i saken.

- Selv om Økokrims undersøkelser av Solberg er av stor offentlig interesse, har det likevel mindre å si for kontrollkomiteens videre arbeid med habilitetsproblematikken, sier han.

- Økokrim har bare vurdert om det har foregått straffbar innsidehandel, mens vår jobb som kontrollkomité er å se på i hvor stort omfang Sindre Finnes sine aksjekjøp har gjort Erna Solberg inhabil i saker i regjering. Vi kommer til å fortsette som før med vårt arbeid med å undersøke omfanget av Solbergs inhabilitet som tidligere statsminister, uavhengig av dagens avgjørelse, fortsetter Almeland.

SLIPPER IKKE UNNA: Høyre-leder Erna Solberg slipper ikke unna spørsmål om aksjesaken, selv på dagen for framleggelsen av statsbudsjettet. - Pinlig, sier Dagbladets kommentator om situasjonen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer

Rødts representant i kontrollkomiteen, Seher Aydar, understreker at Økokrims beslutning ikke betyr at saken ikke lenger er alvorlig:

- Dette betyr ikke en frifinnelse fra de mest alvorlige habilitetsbruddene Solberg begikk som statsminister, siden habilitetssaken ikke er Økokrim sitt anliggende. Det er altså fortsatt en alvorlig sak som kontrollkomiteen må komme til bunns i, sier Rødts representant i kontrollkomiteen, Seher Aydar til Dagbladet.

- Lederbytte mest sannsynlig

Selv om saken kanskje er juridisk over for Solberg, så understreker også Tuastad at saken på ingen måte er over for Høyre og Solberg politisk.

Han trekker fram historiene om vanlige nordmenn som ble uskyldig straffet i forbindelse med NAV-skandalen, og tror mange nå vil reagere på at det kan framstå som om toppolitikere slipper unna.

- Det er egnet til å svekke tilliten blant enkelte grupper i samfunnet, så må ikke nødvendgivis Høyre og Solberg ta hensyn til det. Det bestemmer de selv. Men det er likevel egnet til å gjøre at saken fortsetter, og gjøre det åpent om ikke Høyre likevel burde vært tjent med en bedre leder.

Tuastad mener at Høyre mest sannsynlig får en ny leder, selv om det på ingen måte er sikkert.

- Vi skal også huske at Høyre har ganske gode politikere som kan bli ledere. Hvis de får et lederskifte, så ser Støre plutselig mye eldre ut ved neste stortingsvalg.

Dagbladet skrev tidligere i høst at tidligere forsvars- og utenriksminister Ine Eriksen Søreide står fremst i rekken. Det samme mener Tuastad:

- Ine Søreide er en helt opplagt kandidat for Høyre, sier han.

Sindre Finnes har hele veien nektet for enhver befatning med innsidehandel. Erna Solberg har konsekvent avvist at hun har kjent til ektemannens omfattende aksjehandel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer