Norges Bank:

Tror hun hever tre ganger

Ekspertenes rentespådommer er delte, men mener man i alle fall må belage seg på renteheving i desember.

FORTSETTER OPPOVER: Ekspertene tror ikke sentralbanksjef Ida Wolden Bache er ferdig med å sende styringsrenta opp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FORTSETTER OPPOVER: Ekspertene tror ikke sentralbanksjef Ida Wolden Bache er ferdig med å sende styringsrenta opp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over ett år er gått siden styringsrenta vaka på null. I september i fjor kom den første økningen, før Norges Bank sakte, men sikkert hevet renta til 0,5 i mars.

Tre måneder seinere begynte rentemaratonen for å få bukt med en stadig økende inflasjon, og på få måneder ble styringsrenta strammet kraftig til med hele tre dobbelthevinger.

I starten av november roet sentralbanken ned tempoet, og vi fikk «bare» en heving på 0,25 prosentpoeng.

Tror på ny heving i desember

Nå ligger styringsrenta på 2,5 prosent, det høyeste siden februar 2009. Men toppen er ennå ikke nådd, ifølge ekspertene. Neste rentemøte er 15. desember.

- Heving i desember er bænkers. Det skal skje noe helt eksepsjonelt for at Norges Bank ikke skal heve renta da, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, til Børsen.

Også forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea og sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, tror renta skal videre opp om en drøy måned.

SISTE ÅPNINGSDAG: Joker Melsom i Vestfold har vært i drift i nesten 100 år. Lørdag 15. oktober var det derimot kroken på døra for lokalbutikken. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Sistnevnte trodde imidlertid for kort tid siden av rentetoppen var nådd, men tror at desemberheving blir den siste.

- Norges Bank skriver i alle pressemeldinger at usikkerheten er ekstremt stor. Det er flere ting som er usikkert, og det er spesielle tider. Men vi vet at folk har spart opp mye i løpet av pandemien, og vi vet ikke når de slutter å bruke av dette. Vi vet heller ikke hvor lang tid det tar før bedriftene begynner å slite og justerer bemanninga, som gjør at ledigheten øker, sier han til Børsen.

Han tror imidlertid at de siste måneders renteøkning begynner å merkes såpass i årets siste måneder at det er nok til å hindre at inflasjonen biter seg fast.

Venter rentetopp til sommeren

Både Incedursun og Chen tror imidlertid toppen lar vente på seg.

- Jeg tror styringsrenten blir satt opp med 0,25 prosentpoeng i desember, og at det det blir en rentetopp på 3,25 prosent sommer neste år, sier førstnevnte.

Det samme tror Chen, som tror på tre enkelthevinger til før sentralbanksjef Ida Wolden Bache legger ned rentehammeren.

- Jeg ser det er flere, spesielt i eiendomssektoren, som legger til grunn rentekutt neste halvår. Det tror jeg er altfor optimistisk - da må det være krise med tydelig økt arbeidsledighet, sier han til Børsen.

UVANLIG: Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav chen, sier at den doble rentehevingen er veldig uvanlig i Norsk sammenheng. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson Vis mer

Han mener det er tre ting som påvirker Norges Banks rentebeslutninger framover. Det første er hvordan inflasjonen utvikler seg framover, som det kommer tall på allerede denne uka.

- Det andre er lønnsoppgjøret. Jeg ser risikoen for at kravet om lønnsøkning neste år vil bli høyt, som følge av at inflasjonen som i år ble så høy. Kjøpekraften og dermed reallønnsveksten ble redusert for mange, forklarer han.

- Kronekursen er den tredje jokeren som kan løfte rentetoppen enda høyere. Derfor ser jeg det som mer sannsynlig at det blir tre hevinger, ettersom krona er så svak. Når krona er svak mot for eksempel dollaren blir varene man importerer dyrere. Og importert inflasjon, som utgjør en tredjedel av totalinflasjonen, løftes.

Chen tror at de fleste, spesielt dem med høyt lån, har begynt å merke rentehevingene på lommeboka nå.

- Folk ser jo nå effekten av de doble rentehevingene vi hadde for et par måneder tilbake. De biter. Jeg tror juleshoppingen blir mye mer moderat i år enn tidligere, men det får vi en syretest på under Black Friday, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer