Norges Bank:

Tror hun hever tre ganger

Ekspertenes rentespådommer er delte, men mener man i alle fall må belage seg på renteheving i desember.

FORTSETTER OPPOVER: Ekspertene tror ikke sentralbanksjef Ida Wolden Bache er ferdig med å sende styringsrenta opp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FORTSETTER OPPOVER: Ekspertene tror ikke sentralbanksjef Ida Wolden Bache er ferdig med å sende styringsrenta opp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over ett år er gått siden styringsrenta vaka på null. I september i fjor kom den første økningen, før Norges Bank sakte, men sikkert hevet renta til 0,5 i mars.

Tre måneder seinere begynte rentemaratonen for å få bukt med en stadig økende inflasjon, og på få måneder ble styringsrenta strammet kraftig til med hele tre dobbelthevinger.

I starten av november roet sentralbanken ned tempoet, og vi fikk «bare» en heving på 0,25 prosentpoeng.

Tror på ny heving i desember

Nå ligger styringsrenta på 2,5 prosent, det høyeste siden februar 2009. Men toppen er ennå ikke nådd, ifølge ekspertene. Neste rentemøte er 15. desember.

- Heving i desember er bænkers. Det skal skje noe helt eksepsjonelt for at Norges Bank ikke skal heve renta da, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, til Børsen.

Også forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea og sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, tror renta skal videre opp om en drøy måned.

Sistnevnte trodde imidlertid for kort tid siden av rentetoppen var nådd, men tror at desemberheving blir den siste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer