Tror ikke rentetoppen er nådd

Torsdag er det duket for en ny rentebeslutning hos Norges Bank. Dette sier ekspertene.

SIGNALER: Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, tror Norges Bank vil varsle en ny renteheving i desember. Foto: Hanna Johre / NTB
SIGNALER: Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, tror Norges Bank vil varsle en ny renteheving i desember. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag lot den amerikanske sentralbanken styringsrenta stå i ro. Flere forventer at Norges Bank vil gjøre det samme under torsdagens rentemøte.

Men til forskjell fra USA tror ikke ekspertene at Norge har nådd rentetoppen.

- Jeg er sikker på at Norges Bank vil holde renta uendret i morgen. Spenningene i markedet nå er knyttet til hvorvidt det er sannsynlig med et rentehopp i desember, sier sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, til Børsen onsdag kveld.

Heller ikke leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, Olav Chen, tror Norges Bank vil skru til med en renteøkning torsdag.

Vil gi en pekepinn

Haugland påpeker at Norges Bank allerede i september varslet at det ville bli sannsynlig med en renteheving i årets siste måned.

- Spørsmålet er om de vil gjenta dette budskapet i morgen, sier hun.

- Inflasjonstallene for september var noe lavere enn forventet, noe som kan trekke i den retning at rentetoppen allerede er nådd. Samtidig peker kronesvekkelsen mot en videre økning i renta.

Under torsdagens rentemøte vil det altså komme en pekepinn på hva desember vil bringe.

- Større risiko

- Det blir garantert ikke en renteheving i morgen, sier leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, Olav Chen, til Børsen onsdag kveld.

Han tror derimot at det vil varsles en ytterligere renteøkning i desember.

- Min beste gjetning er at det kommer en ny renteheving i desember. Krona kan styrke seg kraftig i løpet av en måned, men slik jeg ser situasjonen i verden i dag, er det svært lite sannsynlig, sier han.

Den norske krona er nå på et historisk lavt nivå.

- Det gjør at inflasjonen i Norge har større risiko for å bite seg fast, sier Chen.

Kronekursen har en direkte effekt på inflasjonen med et etterslep på seks til ni måneder. Da Norge importerer om lag 1/3 av alle varer, gjør den svake kronekursen at butikkene må skru opp prisene.

- Når valutakursen er så svak som nå, fører det til at butikkene må heve prisene med et visst tidsetterslep. Med mindre krona styrker seg kraftig framover, vil dette bidra til å holde oppe inflasjonen eller å løfte inflasjonen opp igjen, forklarer Chen.

- Norges Bank er derfor nødt til å svare opp med en renteheving til i desember.

Årets siste rentebeslutning fra Norges Bank er ventet den 14. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer