Låneskandalen:

Tror Mehl
må gå

Jusprofessor Mads Andenæs tror justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) må gå som følge av skandalelånet til Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sier han på til NRK.

- Jeg kan ikke forstå hvordan justisministeren skal overleve dette. Jeg skjønner godt at disse på Stortinget vil fremme mistillitsforslag, men jeg kan ikke skjønne at hun skal være justisminister om noen måneder, sier Andenæs til NRK.

Fredag ble det kjent at direktør for Nasjonale Sikkerhetsmyndigheter (NSM), Sofie Nystrøm, går av etter at NSM har tatt opp et ulovlig lån på 200 millioner kroner.

Nystrøm går på dagen.

Långiver er Norwegian Property, mangemilliardær John Fredriksens eiendomsselskap.

- Jeg har fått informasjon om at NSM har hatt denne typen låneavtaler siden 2014, og NSM har ved flere anledninger vært i dialog med departementet i forkant av inngåelsen av avtalen. Da jeg ble klar over regelbruddet, iverksatte jeg umiddelbart undersøkelser og tiltak for å korrigere, sa Nystrøm i en uttalelse.

I prosisjonen fra Justisdepartementet fredag skriver departementet følgende om kjennskap til låneavtalen:

«Den endelige kontrakten inneholdt endrede vilkår sammenlignet med det som fremgikk i avtaleutkastet Justis- og beredskapsdepartementet hadde fått tilsendt i mai 2022. Denne kontrakten nevner blant annet eksplisitt en låneavtale mellom partene. Kontrakten som ble inngått 1. juni 2022 var ikke forelagt departementet.»

Under Dagsnytt 18 fredag gjentar justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) at justisdepartementet ikke har hatt kjennskap til låneavtalen. Mehl understreker også at Forsvarsdepartmentet - som hadde det overordnede ansvaret for NSM frem til 2019 - foreløpig ikke har hatt kjennskap til slike låneavtaler.