Svenskenes SAS-nei:

Tror Norge kan følge etter: - Veldig utfordrende

Svenske myndigheter sier nei til ny kapital til SAS. Norsk flyanalytiker mener det legger press på flyselskapet til å ordne opp selv.

STREIK: Hans Jørgen Elnæs tror ikke det er umiddelbar fare for flyselskapet etter svenskenes avgjørelse. Foto: Johan Nilsson / Reuters / NTB
STREIK: Hans Jørgen Elnæs tror ikke det er umiddelbar fare for flyselskapet etter svenskenes avgjørelse. Foto: Johan Nilsson / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag morgen kalte svenskenes næringsminister Karl-Petter Thorwaldsson inn til pressekonferanse om SAS Forward-planen.

Der ble det klart at den svenske regjeringen sier nei til ny kapital i SAS Forward-planen.

- Nå er det opp til SAS å levere sin plan, la han til.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs mener avgjørelsen ikke kom overraskende på, og at man kan regne med at Danmark og Norge vil følge etter.

- Ikke dårlig nytt

SAS Forward ble tidligere i år offentliggjort etter at SAS' siste årsregnskap viste et underskudd på over seks milliarder korner.

Forward-planen dreier seg blant annet om å tilpasse flyflåten og personalkostnadene til markedsrealitetene.

- I utgangspunktet betyr det at svenske myndigheter nå mener SAS må hente kapital fra nye private investorer. Det har SAS-ledelsen vært tydelige på at de har regnet med fra før, sier Elnæs til Børsen.

Han sier at man over tid har sett at det har gått i den retningen.

- Jeg ser ikke bort ifra at Norge og Danmark følger etter i samme sporet, legger han til.

  • Det har ikke lyktes Børsen å få en kommentar fra SAS etter tirsdagens pressekonferanse.

- Dårlig nytt for SAS

NHH-professor og flyekspert, Frode Steen, mener det ville vært merkelig om Norge skulle gå inn med ny kapital om ikke Sverige gjør det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.