Boligmarkedet

Tror Norge unngår dansk boligbombe

Danske eiendomsmeklerkontorer opplever kraftig inntektsfall og må si opp hundrevis av ansatte. Norges Eiendomsmeglerforbund tror derimot nedturen i det norske boligmarkedet snart er over.

KJØPERS MARKED: Boligmarkedene i både Norge, Sverige og Danmark har nedkjølt seg kraftig de siste månedene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KJØPERS MARKED: Boligmarkedene i både Norge, Sverige og Danmark har nedkjølt seg kraftig de siste månedene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Mens de norske boligaktørene kunne juble over rekord på rekord gjennom hele pandemien, har boligmarkedet nå kjølt seg kraftig ned.

I november falt prisene i Norge med 2,2 prosent, mens i oktober var fallet på 1,9 prosent. Salget av nyboliger faller også, med en nedgang på hele 23 prosent fra oktober i fjor til oktober i år.

SE BOLIGEN: Nylig solgt 79 år gamle Knut Wisting villaen sin på Nordstrand i Oslo. Kjøper? Norsk rikskringkasting Vis mer

Meklerkrise i Danmark

I nabolandene våre Sverige og Danmark ser man den samme tendensen, der boligprisene nå er nede på historiske bunn-nivåer.

Den danske avisa finans.dk har sett på hvordan det påvirker eiendomsmekler-bransjen. Ifølge avisas beregninger kommer inntektene danske eiendomsmeklere har til å falle med 1,7 milliarder kroner i år - et fall på hele 32 prosent i forhold til i fjor.

Det har ført til at flere meklerkontorer har måttet stenge, og at hundrevis av ansatte må gå, ifølge avisa.

Men selv om det norske boligmarkedet også er inne i en kjølig periode, er ikke administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Carl Geving, bekymret for at den samme situasjonen skal oppstå i Norge.

Han går så langt som i å argumentere for at usikkerheten i boligmarkedet i Norge vil slippe taket allerede på nyåret.

OPTIMIST: Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl Geving. Foto: Torstein Bøe / NTB
OPTIMIST: Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl Geving. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- Mye lys i horisonten

- Da vil det tikke videre ganske greit. Jeg ser mye lys i horisonten, og jeg er ikke kjent for å være overoptimistisk, sier han til Børsen.

Forbundet har ikke fått noen meldinger om at det legges ned meklerkontorer her til lands, eller at mange mister jobben. Geving påpeker at boligmarkedet i Danmark er bygget opp på en annerledes måte enn det norske.

- I Norge går 98 prosent av alle boligtransaksjoner gjennom meklere. Og så har vi to eiendomsformer, borettslag og selveier, men de omsettes på samme måte. I Danmark har man et mer komplisert system, og de har hatt et mer labilt marked enn Norge har, sier han.

Toppsjefen mener nedkjølingen i det norske markedet har vært en naturlig utvikling.

- Mekleres omsetning ligger i at det er mange omsetninger, ikke at det er høye priser. Både i 2018 og 2019 var det omsetningsrekord, nordmenn bytter bolig ofte, men så kom pandemien, og da tok ting helt av. 2020 og 2021 er unntaksår, der det gikk drøyt 10 prosent opp. Det er unormalt. Nå har det vært et fall på omtrent det samme det gikk opp under pandemien, sier han.

Han framholder at antall boliger som blir solgt nå er det samme som ble solgt i 2018 og 19.

- Det går det ikke an å klage på, sier han.

- Ferdig med pessimismen

Likevel opplever eiendomsmeklerforbundet nå en økning i antall stillingsannonser på nettsidene deres.

- Det skyldes kanskje at vi har fått en ny, mer attraktiv nettside, men det tyder på at det er behov for arbeidskraft. Eller så er det fordi flere velger å gjøre noe annet, fordi det er få oppdrag. Det er vanskelig å si, sier han.

Direktøren tror likevel ikke det vil komme et skred av nedbemanninger i bransjen framover.

- Jeg gjorde meg ferdig med pessimismen før sommeren. Vi så veldig tidlig i år at det kom til å komme en korreksjon. Det opplever jeg som helt naturlig, sier han.

Et lite forbehold tar han likevel:

- Med mindre det kommer et nytt økonomisk sjokk snart. Det håper jeg ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer