Statsbudsjettet 2023:

Tror på «rikingbølge»: - Norge vil tape

Forrige uke presenterte regjeringen ei skattebombe som ga laksebaronene sjokk og sendte oppdrettsaksjene i kjelleren. Torsdag venter trolig nye sjokk for de rikeste blant oss.

STATSBUDSJETTET: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen om milliardær-flukt: - Det må de få lov til Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede under valgkampen i fjor kom advarslene fra milliardærer og millionærer. Med et strengere skatteregime vil flere av dem vurdere å ta med seg pengene sine og legge på flukt.

- Det vil alltids finnes en tålegrense, sier skatteadvokat Per-Ole Hegdahl i Danske Bank til Børsen.

- Hvor mye skal man akseptere å bidra med til det norske samfunnet? Enkelte flyttet til Bø for å få lavere formuesskatt. Hvis man kan unngå eller redusere skatten betydelig ved å flytte til utlandet, så vil jeg tro at flere tenker i den retning. De aller rikeste har ofte boliger og feriehus rundt omkring i verden, og de ser at det er flere land enn Norge man kan bo i, fortsetter han.

Både formuende nordmenn og økonomer har siden valgkampen i fjor varslet at flere vil revurdere fargen på passet, dersom skatteregimet blir strengere.

Noen har allerede valgt å flytte. Flere den siste måneden.

SISTE: Kjell Inge Røkke har gjort det kjent at han flytter fra Norge til Sveits. Reporter: Edward Stenlund/Dagbladet TV Vis mer

- Statsminister Støre har tidligere vært ute og omtalt dette som det mest omfordelende budsjettet i moderne tid. Det er klart at det skaper stor forventning til at det skal komme betydelige endringer, sier Hegdahl til Børsen.

- I tillegg så viser tall fra Statistisk sentralbyrå at forskjellene i samfunnet øker. Det vil den sittende regjeringen gjøre noe med. Da er det forventet at de som har høyest inntekt og formue skal beskattes hardere.

«Payback time»

Han viser til at LO-leder Peggy Hessen Følsvik, som står Arbeiderpartiet nært, har varslet at det nå er «payback time» og at «de rikeste skal tas».

Lekkasjer tyder på at regjeringen strammer til skruen på formuesskatten. I tillegg er et aktuelt grep å kutte i aksjerabatten som i dag er på 25 prosent, opplyser kilder til Dagbladet.

Det er også varslet endringer i inntektsskatten. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har vært tydelig på at skatten skal ned for personer med «vanlige inntekter» - under 750 000 kroner. Trolig øker inntektsskatten for alle som tjener mer enn denne summen.

Skatteadvokat Hegdahl mener det heller ikke er umulig at det kommer endringer i den såkalte exitskatten, som rammer formuende utflyttere.

- Veldig stor interesse

Banken opplever også veldig stor interesse fra kunder med god økonomi, som vil vite hva som kommer i statsbudsjettet.

- Jeg jobber primært med Privat Banking-kundene i banken, og de har god økonomi. De er selvfølgelig enda mer opptatt av disse tingene enn mannen i gata. Særlig fordi formuesskatten er så høyt oppe i nyhetsbildet, og så omdiskutert som den er. Den er kritisert, men kanskje også nødvendig for at de som har mest også skal bidra mest, spør han retorisk.

SKATTEØKNING: Nesøya i Asker kommune har i årevis blitt trukket fram som et av stedene i Norge med mest pengemakt samlet på ett sted. Framover må trolig flere av beboerne her forvente å betale mer i skatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKATTEØKNING: Nesøya i Asker kommune har i årevis blitt trukket fram som et av stedene i Norge med mest pengemakt samlet på ett sted. Framover må trolig flere av beboerne her forvente å betale mer i skatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi merker at det er veldig stor interesse. Veldig mange spør om hva vi tror kommer. Vi vet ikke, så vi er like spent som alle andre.

- Er årets statsbudsjett ekstra viktig?

- Det er mange som kjenner på at både renteutgifter, strøm-, drivstoff- og matvarepriser har økt. Alt dette går inn i en totalpakke som har innvirkning på folks lommebok. Så kan man alltids diskutere om de rikeste har råd til å betale mer i skatt.

Men, påpeker Hegdahl:

- Så er det et spørsmål om hvem som er rike. Om man setter grensen på 750 000 kroner i årsinntekt, så tror jeg det er mange på det lønnsnivået som ikke ser på seg selv som rike.

- Forventer du sterke reaksjoner på nye skattenivåer?

- Det tror jeg nok at det kommer til å bli. Det er slik at dersom man begynner å nærme seg en grense hvor man skal betale nær halvparten eller mer av inntekten i skatt, så oppleves det for mange som sterkt urimelig, uansett, sier han og legger til:

- Jeg opplever at mange mener man nå nærmer seg tålegrensen for inntektsbeskatning. Så får man økt formuesskatt i tillegg.

- Norge vil tape

- Men er det egentlig så ille om de rikeste blant oss må betale mer i skatt?

- Det er nok ikke så veldig synd på de aller rikeste. Det er nok middelklassen som vil kjenne det mer på kroppen. Men man bør også være opptatt av at de rikeste ønsker å bli i Norge. At de ønsker å drive næringsvirksomhet her, investere i Norge og skape nye arbeidsplasser, sier han og understreker:

- Hvis man flytter ut, så vil resultatet kunne bli at interessen for investeringer unektelig også flyttes ut av landet. Hvis flere av de rike flytter ut og investerer pengene sine et annet sted så vil Norge tape på det.

- Tror du vi vil se en bølge av rike nordmenn som flytter ut av landet, dersom de opplever at skattenivået blir «for tøft»?

- Vi har allerede sett noe av det, og vi risikerer å se enda mer av det. Det handler om at man kanskje går over denne tålegrensen. For selv om det er fint å bo i Norge med alle godene og tryggheten dette landet byr på, men noen vil nok tenke at det blir for drøyt.

LUKSUSLEILIGHET: Dagbladet fant Bjørn Dæhlies nye hjem i det idylliske skatteparadiset Zug i Sveits. Video: Matias Ytterstad. Reporter: Trym Mogen. Vis mer

- Det må ikke bli sånn at det er en uting å være rik. Har man bygget opp en virksomhet som har betydelige verdier og skaper mange arbeidsplasser, så bør det applauderes, mener jeg. Samtidig er vi tjent med at det ikke er for store forskjeller i samfunnet. Det skaper uro, og den forskjellsbehandlingen ønsker vi at ikke går for langt, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer