Statsbudsjettet 2023:

Tror på «rikingbølge»: - Norge vil tape

Forrige uke presenterte regjeringen ei skattebombe som ga laksebaronene sjokk og sendte oppdrettsaksjene i kjelleren. Torsdag venter trolig nye sjokk for de rikeste blant oss.

STATSBUDSJETTET: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen om milliardær-flukt: - Det må de få lov til Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede under valgkampen i fjor kom advarslene fra milliardærer og millionærer. Med et strengere skatteregime vil flere av dem vurdere å ta med seg pengene sine og legge på flukt.

- Det vil alltids finnes en tålegrense, sier skatteadvokat Per-Ole Hegdahl i Danske Bank til Børsen.

- Hvor mye skal man akseptere å bidra med til det norske samfunnet? Enkelte flyttet til Bø for å få lavere formuesskatt. Hvis man kan unngå eller redusere skatten betydelig ved å flytte til utlandet, så vil jeg tro at flere tenker i den retning. De aller rikeste har ofte boliger og feriehus rundt omkring i verden, og de ser at det er flere land enn Norge man kan bo i, fortsetter han.

Både formuende nordmenn og økonomer har siden valgkampen i fjor varslet at flere vil revurdere fargen på passet, dersom skatteregimet blir strengere.

Noen har allerede valgt å flytte. Flere den siste måneden.

- Statsminister Støre har tidligere vært ute og omtalt dette som det mest omfordelende budsjettet i moderne tid. Det er klart at det skaper stor forventning til at det skal komme betydelige endringer, sier Hegdahl til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.