Sommerferie 2021:

Tror på turistflom

NHO håper vaksinepass, coronasertifikat og en gradvis gjenåpning av samfunnet vil føre til at store mengder utenlandske turister legger ferien til Norge i sommer.

FERIE: Dette sier Erna Solberg om mulighetene for utenlandsreiser i sommer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Nå er vi er inne i den 13. måneden av pandemien. Jo flere uker og måneder vi står uten aktivitet, jo lengre det går, jo større risiko er det for at arbeidsplasser forsvinner. På et tidspunkt har vi ikke mer å gå på.

Det sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, etter at statsminister Erna Solberg onsdag la fram regjeringens plan for gjenåpningen av samfunnet.

Virke-sjefen beskriver regjeringens plan som et steg i riktig retning. Men …

- Vi hadde ønsket oss mer konkrete datoer, fordi det er stor usikkerhet for bransjene som er hardt rammet.

HÅPET PÅ MER: Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Virke, hadde håp om at Solberg var mer konkret. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HÅPET PÅ MER: Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Virke, hadde håp om at Solberg var mer konkret. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- En gledens dag

En av næringene som har blitt ekstra hardt rammet av coronaviruset og de medfølgende restriksjonene og nedstengingene over hele verden, er reiselivet.

Etter et år med nedtur på nedtur, hvor flere av næringslivets største mareritt har blitt virkelige, var NHO reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold derfor ekstra klar for å slippe jubelen løs onsdag.

- Dette er en gledens dag, utbryter hun når Børsen tar kontakt.

Hun beskriver onsdag som «en dag i gjenåpningens tegn», hvor næringslivet kan se fram til at det igjen kan åpnes for konferanser, skjenking over store deler av landet og ei framtid hvor det igjen blir mulig å reise friere.

STRÅLENDE FORNØYD: Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, jubler over onsdagens nyheter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STRÅLENDE FORNØYD: Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, jubler over onsdagens nyheter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Spesielt har det vært knyttet stor spenning til et europeisk vaksinepass, og det norske coronasertifikatet som Erna Solberg trakk fram under presentasjonen onsdag.

Krohn Devold forventer at et norsk coronasertifikat vil bidra til å få fart på gjenåpningen på et tidligere tidspunkt.

- Det er meningsløst at eldre folk, som mine foreldre som ikke har turt å gå ut på ett år, ikke skal få gå ut og spise middag når de er fullvaksinerte.

- Viktig grep

For norsk reiselivsnæring kan imidlertid det såkalte coronapasset som EU jobber med å få på plass bli minst like viktig. Passet skal kunne brukes til å reise mellom land i EU, men forslaget må først få støtte fra medlemslandene.

SOMMEREN 2019: Turister og fastboende presses sammen mellom bodene på fisketorget i Bergen. Etter et labert 2020, tror NHO reiseliv nå på en strøm av turister til Norge i sommer. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
SOMMEREN 2019: Turister og fastboende presses sammen mellom bodene på fisketorget i Bergen. Etter et labert 2020, tror NHO reiseliv nå på en strøm av turister til Norge i sommer. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

NHO er blant dem som hyller forslaget.

- Vi har veldig tro på at det må etableres en universell, digital løsning som skal gjelde for hele Europa, og som har legitimitet over grensene. Så må det naturligvis være enkelte nasjonale tilpassinger. Vi tror dette er et viktig grep som skaper rom for å bevege seg over grensene, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til Børsen etter onsdagens pressekonferanse.

Almlids kollega Krohn Devold mener Norge er nødt til å følge EUs arbeid.

- Vi er nødt til å få inn de utenlandske gjestene vi kan til Norge. Hvis halve Europa er vaksinert, så er det ingen grunn til at vi ikke skal kunne slippe inn vaksinerte turister.

Ordfører Ståle Grøtte innfører forsterka smittevern tiltak umiddelbart etter påsken Vido: Nina Hansen/Frode Andresen Vis mer

- Er det realistisk at regjeringen åpner opp for turister fra utlandet allerede til sommeren?

- Her må vi følge reglene EU kommer med. Vi ser at både Hellas og flere andre land allerede vil slippe inn turister som kan dokumentere at de er vaksinert. Jeg forventer at det vil komme felles EU-regler som også gjelder Norge.

Krohn Devold mener det er en selvfølgelighet at vaksinepasset fritar folk fra karantene, og at Norge kan ønske en flom av turister velkommen til landet fra august.

- Det vil bety at når august kommer, og Norge er tomt for norske turister, så kan vi booke inn store mengder europeiske turister som er vaksinerte, håper hun.

HÅP: Vaksinekordinator i Sverige, Richard Bergström, har positive tanker om sommeren. Reporter: Johannes Theodor Fjeld Vis mer

- Helt unødvendig

Også Virke Reiseliv feirer nyheten om at regjeringen jobber med å få på plass et coronasertifikat, som viser at man har vaksinert seg eller hatt covid-19.

- Vi ser samtidig at det er behov for en mer detaljert plan på bransjenivå for å få på plass rammer som gjør at alt ligger til rette for at man kan komme raskt i gang når Europa åpnes opp. Vi vil ta kontakt med regjeringen om dette innen kort tid, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv til NTB.

Og selv om signalene fra regjeringen er gode og aktører i reiselivet nå forbereder seg på åpning for ferier både i Norge og utenlands til sommeren, skulle de gjerne hatt mer konkret informasjon fra statsministeren, skriver nyhetsbyrået.

- Basert på regjeringens prognoser tyder mye nå på at vi kan reise på ferie både i Norge og til utlandet i skoleferien. Når det er sagt, hadde vi ønsket oss konkrete datoer. Det framstår litt underlig at regjeringen ikke vil sette en dato når de samtidig kan si at trinn to kommer i siste del av mai, og trinn tre kommer tre uker etter. At folk skal måtte regne seg fram til dette selv er unødvendig, sier Bergmål.

- Vil få store konsekvenser

Virke mener også det burde komme egne smittevernråd for regioner i land i Europa, ikke bare for landene som helhet.

- Ta for eksempel Tyskland, som er et svært viktig marked for Norge. Dersom vi fortsetter å gjøre vurderinger på landnivå, risikerer vi at alle gjester fra Tyskland må avlyse norgesferien sin om det kommer et utbrudd i en del av landet. Det er ikke hensiktsmessig og vil få store konsekvenser for hoteller og opplevelsesbedrifter landet over.

- Det betyr også at nordmenn som har bestilt en reise til Spania, vil måtte avlyse turen til Mallorca om det kommer et utbrudd i Madrid. Det er det ingen grunn til, sier Bergmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer