Russisk økonomi:

Tror Putin skjelver: - Brutalt

Russland tar krisegrep og jekker opp styringsrenta etter en fullstendig rubelkollaps.

STUPER: Russlands president Vladimir Putin er vitne til at den russiske rubelen stuper til historiske bunnivåer. Foto: Mikhail Tereshchenko / Sputnik / AP / NTB
STUPER: Russlands president Vladimir Putin er vitne til at den russiske rubelen stuper til historiske bunnivåer. Foto: Mikhail Tereshchenko / Sputnik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdien av den russiske rubelen har falt som en stein siden årsskriftet, med en nedgang på om lag 30 prosent målt mot dollar.

Det kraftige fallet førte til at den russiske sentralbanken innkalte til ekstraordinært møte tirsdag. Nå er det klart at utfallet blir å jekke opp styringsrenta ytterligere - til 12 prosent.

Det melder Reuters.

Rentegrepet kommer etter at sentralbanken forrige måned hevet styringsrenta i landet for første gang siden september i fjor, med 1 prosentpoeng til 8,5 prosent.

- Fallet er brutalt. Den russiske rubelen har ikke vært svakere noen gang, med unntak av de første tre ukene etter invasjonen av Ukraina, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, til Børsen.

Da Vladimir Putin for halvannet år siden startet Russlands fullskala invasjon av nabolandet Ukraina, var svaret fra Europa og store deler av Vesten umiddelbart og brutalt.

- Trodde løpet var kjørt

De kraftigste sanksjonene som noen gang var innført - med mål om å strupe Putins tilgang på penger til krigskassa - var med på å sende verdien av rubelen rett over stupet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.