Russisk økonomi:

Tror Putin skjelver: - Brutalt

Russland tar krisegrep og jekker opp styringsrenta etter en fullstendig rubelkollaps.

STUPER: Russlands president Vladimir Putin er vitne til at den russiske rubelen stuper til historiske bunnivåer. Foto: Mikhail Tereshchenko / Sputnik / AP / NTB
STUPER: Russlands president Vladimir Putin er vitne til at den russiske rubelen stuper til historiske bunnivåer. Foto: Mikhail Tereshchenko / Sputnik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdien av den russiske rubelen har falt som en stein siden årsskriftet, med en nedgang på om lag 30 prosent målt mot dollar.

Det kraftige fallet førte til at den russiske sentralbanken innkalte til ekstraordinært møte tirsdag. Nå er det klart at utfallet blir å jekke opp styringsrenta ytterligere - til 12 prosent.

Det melder Reuters.

Rentegrepet kommer etter at sentralbanken forrige måned hevet styringsrenta i landet for første gang siden september i fjor, med 1 prosentpoeng til 8,5 prosent.

- Fallet er brutalt. Den russiske rubelen har ikke vært svakere noen gang, med unntak av de første tre ukene etter invasjonen av Ukraina, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, til Børsen.

Da Vladimir Putin for halvannet år siden startet Russlands fullskala invasjon av nabolandet Ukraina, var svaret fra Europa og store deler av Vesten umiddelbart og brutalt.

- Trodde løpet var kjørt

De kraftigste sanksjonene som noen gang var innført - med mål om å strupe Putins tilgang på penger til krigskassa - var med på å sende verdien av rubelen rett over stupet.

- Vi trodde løpet var kjørt for russisk økonomi og at rubelen ville fortsette å falle mye. Men så viste det seg at det ikke stemte i så veldig mange dagene. For det var ikke mulig for utlendinger å selge seg ut av Russland, forklarer Andreassen.

HASTEINNKALLING: Det neste ordinære møtet skulle etter planen holdes 15. september, men ble i stedet avholdt tirsdag. Avbildet er sentralbanksjef Elvira Nabiullina. Foto: Reuters / Shamil Zhumatov / NTB
HASTEINNKALLING: Det neste ordinære møtet skulle etter planen holdes 15. september, men ble i stedet avholdt tirsdag. Avbildet er sentralbanksjef Elvira Nabiullina. Foto: Reuters / Shamil Zhumatov / NTB Vis mer

Han viser blant annet til at «et kapitalmarked som ikke fungerte» bidro til at rubelen klarte seg overraskende bra.

- Etter fallet så snudde rubelen rett opp, og var på et tidspunkt på det sterkeste på nesten sju år. Det overrasket oss, men skyldtes i stor grad at markedet ikke fungerte og at økonomien umiddelbart klarte seg bra, sier han.

I stedet for en umiddelbar kollaps er fasit at rubelen gradvis har blitt slitt ned.

SJEFØKONOM: Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets. Foto: Lise Åserud / NTB
SJEFØKONOM: Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Mandag denne uka kostet en amerikansk dollar over 101 rubler. Det fikk Putins økonomiske rådgiver Maksim Oresjkin til å gå i strupen på sentralbanken, som han mener har ført en altfor slapp pengepolitikk. Bare timer seinere kunngjorde sentralbanken tirsdagens krisemøte.

- Vi har aldri sett noe i nærheten. Nå er rubelen verdt 1 cent. Det er en mistillitserklæring til russisk økonomi, og skaper nye problemer for Putin - på toppen av alle de han har fra før, sier Andreassen.

- Dette er et voldsomt nederlag for Putin. Det at Russland nå må forsvare valutakursen med høyere renter … Det er det siste han ville, fortsetter sjeføkonomen.

Under den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgus besøk til Nord-Korea ble det hengt opp store portretter av den russiske presidenten Vladimir Putin. Video: Reuters. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- For lite

Tirsdagens nødheving av renta har som hovedmål å hjelpe rubelen tilbake til et rimeligere nivå. Også i februar i fjor tok banken et liknende grep da styringsrenta ble satt opp til 20 prosent etter invasjonen i Ukraina.

Andreassen har imidlertid ikke tro på at krisegrepet er godt nok til å stoppe fallet for rubelen.

- Nei, jeg tror det er for lite.

- Hva tror du Putin tenker om utviklingen?

- Han er bekymret. Han er ikke dummere enn at han skjønner at dette ikke går bra. Det må han ha fått med seg. Han er i en veldig presset posisjon nå.

- Historien forteller oss at ledere sitter utrygt når økonomien går dårlig. Hvordan ser det ut i Russland?

- Det er andre mekanismer i Russland. Men det er klart at om økonomien ikke fungerer, så blir det misnøye i alle lag av befolkningen. Også blant eliten. Over tid vil dette kunne utarme det russiske samfunnet. For dyktige mennesker ønsker ikke lenger å bli værende der, med unntak av de som nå karer til seg alt de kan, sier han med henvisning til ikke navngitte russiske oligarker.

- Dette kan også bli regimets skjebne. Problemet er at alle de som kan tenkes å overta makta, dersom Putin dør … De er trolig enda verre. De skjønner lite av økonomi og gjør mange feil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer