Tror renteøkning kommer raskere

Et sommerhett boligmarked gjør at Norges Bank kan komme til å sette opp renta tidligere enn man hadde sett for seg, tror eksperter.

RENTE: Alle er enige om at Øystein Olsen og sentralbanken ikke rører styringsrenta denne gange. Derimot er det utviklingstrekk som tilsier at han kan kommer til å jekke opp rentenivået raskere enn signalisert tidligere. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
RENTE: Alle er enige om at Øystein Olsen og sentralbanken ikke rører styringsrenta denne gange. Derimot er det utviklingstrekk som tilsier at han kan kommer til å jekke opp rentenivået raskere enn signalisert tidligere. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Ingen tror at Norges Bank rører styringsrenta under rentemøtet onsdag, men sommerens sterke boligprisvekst kan bidra til at en økning kommer raskere enn antatt.

- Norges Bank har signalisert at den første renteøkningen skal komme i desember 2022, men hvis de trendene vi har sett nå fortsetter, så tror jeg den blir framskyndet, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets til NTB.

Hun framhever særlig at boligprisene har steget markant i sommer – en normalt rolig og svak periode i boligmarkedet. Samtidig har husholdningenes forbruk og detaljomsetningen økt kraftig, mens kjerneinflasjonen, prisveksten, er sterkere enn ventet.

- Vi er fortsatt er i en veldig alvorlig situasjon. Det vil også sentralbanken understreke, men alt annet likt tilsier særlig situasjonen i boligmarkedet raskere renteoppgang enn varslet, sier hun.

«Alle» er enige om at Norges Bank er langt fra å ta fatt på klatringen tilbake fra dagens historiske nullrentenivå når den holer rentemøte onsdag denne uka. Renteprognosen fra forrige juni tilsier at det først kommer til å skje mot slutten av 2022 og starten av 2023.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer