Truer britene: Kan bli rettssak

EU truer med å dra Storbitannia for retten angående et lovforslag som overstyrer brexitavtalen.

TRUER: EU-komissær Maros Sefcovic sier at EU er svært bekymret over britenes lovforslag. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB
TRUER: EU-komissær Maros Sefcovic sier at EU er svært bekymret over britenes lovforslag. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er risiko for handelskrig mellom Storbritannia og EU etter at den britiske regjeringen har lagt fram et lovforslag som overstyrer Nord-Irland-protokollen.

Utenriksminister Liz Truss kaller lovforslaget for en fornuftig og praktisk løsning på problemene som Nord-Irland står overfor. Hun sier også at det ikke bryter internasjonale lover, mens EU mener at forslaget er et klart brudd på den avtalen som allerede er inngått.

– Det er med stor bekymring at vi registrerer dagens beslutning fra den britiske regjeringen, sier EU-kommissær Maros Sefcovic. Han understreker at EU ikke vil reforhandle brexitavtalen og at Brussel nå vurderer å ta rettslige skritt mot Storbritannia for å hindre at Nord-Irland-protokollen vrakes.

Også Tysklands forbundskansler Olaf Scholtz omtaler britenes grep som «beklagelig», og sier at det er i strid med det internasjonale regelverket.

Nord-Irland protokollen ble framforhandlet av EU og Storbritannia som en del av brexitavtalen og skulle hindre en hard grense mellom Nord-Irland, som er en britisk provins, og EU-landet Irland. Nå vil regjeringen i London på egen hånd sette denne til side.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer