Truer igjen med å forlate Norge

Laksemilliardær Gustav Witzøe raser mot lakseskatten og truer med å flytte ut av landet.

KAN VENDE SNUTA MOT UTLANDET: SalMar-eier Gustav Witzøe utelukker ikke å følge i uflytternes fotspor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KAN VENDE SNUTA MOT UTLANDET: SalMar-eier Gustav Witzøe utelukker ikke å følge i uflytternes fotspor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Trusselen» kommer i årsberetningen fra Kvarv:

- Et kraftig sugerør inn i bedriftene ved grunnrenteskatten som har en innretning, og et nivå som ingen av våre utenlandske konkurrenter er utsatt for, skriver Witzøe om lakseskatten.

I årsberetningen, først omtalt av E24, kommer det fram at Kverva-konsernet omsatte for 27,9 milliarder kroner i fjor. Likevel mener Witzøe at selskapene som Kvarv eier, ville hatt store økonomisk fordeler om eierne flyttet ut av landet.

- Andre land prøver så godt de kan å ivareta interessene til egne innbyggere og egne bedrifter i konkurranse med utlandet. «Annerledeslandet» Norge har ingen slik ambisjon, men gjør tvert imot det motsatte - de inndrar store verdier som ellers skulle gått til investeringer i norsk næringsliv, framholder Witzøe i årsberetningen.

Han fyrer videre løs:

- En million ekstra om dagen eller mer for å trygge arbeidsplassene og bygge norsk industri hadde kommet godt med for Kvarv-konsernet og for norsk verdiskapning og sysselsetting. Derfor har heller ingen i vår familie gitt noe evigvarende løfte om å bo i Norge, Witzøe, gjengitt av Finansavisen.

Sønnen snudde

Uttalelsen kommer etter at hans sønn, milliardærarving Gustav Magnar Witzøe, tidligere i sommer avslørte i et intervju med Sommer i P2 at han skulle flytte til skatteparadiset Sveits. Witzøe hadde både flybillett, alt av papirer og leilighet i Lugano klart.

Så snudde han i siste liten.

- Alt var klart. Alt virket riktig. Jeg ble igjen fortalt at det var riktig for alle virksomhetene vi eier. Men at det selvsagt var opp til meg.

Det er heller ikke første gang Witzøe senior hinter om utflagging.

I et sjeldent intervju med norsk presse tok laksegründeren et knallhardt oppgjør med formuesskatten gjennom Dagbladets finansnettsted Børsen under valgkampen i 2021.

- Knallhardt

Intervjuet vakte enorm oppmerksomhet og sparket i gang en nasjonal debatt om formuesskatt. Ganske nøyaktig to år seinere pågår debatten fortsatt for fullt.

SalMar-sjefen ble den gang tolket til å true med å flagge ut dersom venstresida skulle vinne valget og formuesskatten økes, slik blant andre Ap og SV hadde varslet.

I juli snakket Salmar-sjefen igjen med Børsen om hvordan han opplever at staten behandler «rikinger». Han mente da at regjeringen setter havbruksnæringen i en urettferdig vanskelig situasjon.

- Vi konkurrerer hver dag i et knallhardt internasjonalt marked, uten subsidier og med langt høyere skatter og avgifter enn våre konkurrenter og andre næringer i Norge, sa laksebaronen til Børsen.

Dessverre er både Salmar, norsk havbruk, og leverandørindustrien nå blitt rammet av stor politisk risiko som Norge hittil har vært forskånet for, framholdt han.

Witzøes konklusjon var klar:

«Havbruket har blitt en politisk kasteball».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer