Truer med å droppe kornavtalen

Russland truer nok en gang med å gå ut av kornavtalen. Avtalen sikrer at korn fra Ukraina kan eksporteres sjøveien.

TRUSLER: Russlands utenriksminister Sergei Lavrov truet nok en gang vesten etter dagens samtaler med den tyrkiske utenriksministeren i Ankara. Foto: Adem Altan / AFP / NTB
TRUSLER: Russlands utenriksminister Sergei Lavrov truet nok en gang vesten etter dagens samtaler med den tyrkiske utenriksministeren i Ankara. Foto: Adem Altan / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Den FN-meklede avtalen skal bidra til at Russlands krig mot Ukraina ikke også fører til en eksplosiv global hungersnød.

Kornavtalen er allerede blitt forlenget to ganger. Neste utløp er i midten av mai.

Under langfredagens samtaler i Ankara mellom Russlands utenriksminister Sergei Lavrov og Tyrkias utenriksminister Mevlüt avusoglu, sa Lavrov at Russland kan skrote avtalen, melder Reuters.

Lavrov hevder at vestlige land legger hindringer i veien for eksport av russiske landbruksprodukter - i strid med kornavtalen.

Utenfor rammeverket

Avtalen sikrer at Ukrainsk korn og andre landbruksprodukter trygt kan eksporteres sjøveien. Det innebærer passasje over Svartehavet og gjennom Bosporos-stredet, forbi det som ellers er en russisk blokade av ukrainsk farvann.

Lavrov uttalte fredag at dersom vesten ikke vil forholde seg til intensjonene i avtalen, ville Ukraina måtte eksportere landbruksprodukter på elveruter eller over land.

Under en konferanse om energipolitikk i New Dehli i India begynte publikum i salen å le av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Video: AP. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

- Om nødvendig vil vi gå utenfor avtalens rammeverk. Det finnes muligheter til det gjennom samarbeid med Tyrkia, med Qatar. Presidentene diskuterer relevante planer, sa Lavrov ifølge Reuters.

Ønsker forlengelse

Det er bare en måned siden Russland motsatte seg FNs, Ukrainas og Tyrkias ønske om å forlenge kornavtalen med 120 dager. I stedet gikk det krigførende landet med på en forlenges på 60 dager.

I oppsummeringen uttalte avusoglu - med Lavrov ved sin side - at Tyrkias fremste mål er å jobbe for en forlengelse av kornavtalen når den utløper midtveis i mai.

- Vårt engasjement handler ikke bare om Russlands og Ukrainas muligheter til å eksportere korn og gjødsel, men handler også om å stoppe en global matkrise, sa avusoglu.

Han la til at det er hindringer for russisk eksport av korn og gjødsel som bør fjernes.

- Det er aktuelt å reise det spørsmålet når vi diskuterer forlengelse av kornavtalen, sa den tyrkiske utenriksministeren.

Matgiganter

Russland og Ukraina er begge giganter i det globale kornmarkedet, og to av verdens viktigste produsenter av landbruksprodukter totalt sett.

Hvete, bygg, mais, raps, rapsolje, solsikkefrø og solsikkeolje er også viktige eksportprodukter fra begge land. Russland er i tillegg en meget stor aktør i gjødselmarkedet.

Siden kornavtalen trådde i kraft i fjor sommer, har mer enn 27 millioner tonn korn og andre matvarer blitt eksportert fra Ukraina på i alt 881 fartøy til verdensmarkedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer