Truer med slegge-stunt

Sjefen for Wagner-gruppa, Jevgenij Prigozjin, som er tett knyttet til Russlands president, Vladimir Putin, hevder han har sendt en blodig slegge til europeiske politikere.

«EN KASSE MED INFORMASJON»: En video ble sendt ut onsdag hvor en mann, som angivelig er tilknyttet Wagner-gruppa, overleverer en slegge til Cyber Front F. Foto: Telegram
«EN KASSE MED INFORMASJON»: En video ble sendt ut onsdag hvor en mann, som angivelig er tilknyttet Wagner-gruppa, overleverer en slegge til Cyber Front F. Foto: Telegram Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Wagner er den beryktede leiesoldatgruppa som aktivt deltat i Russlands angrep på Ukraina. Gruppa ledes av Jevgenij Prigozjin. Hans nære tilknytning til Russlands president har gitt ham kallenavnet «Putins kokk».

Under krigen i Ukraina har den mediesky og søkkrike oligarken, som leder en privat hær, trådt ut av skyggene som en av de mektigste og mest fryktede i Putins krets.

Prigozjin hevder nå han har sendt en slegge med uekte blodflekker til Europaparlamentet i Strasbourg, skriver The Moscow Times.

Den truende handlingen skjer like før Europaparlamentet skal stemme over en resolusjon som fordømmer Wagner-gruppa etter allerede å ha beskrevet Russland som en stat som sponser terrorisme.

NÆRE: Jevgenij Prigozjin (t.v.) kalles Putins kokk og har nære bånd til den russiske presidenten. Foto: AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File
NÆRE: Jevgenij Prigozjin (t.v.) kalles Putins kokk og har nære bånd til den russiske presidenten. Foto: AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File Vis mer

Fiolinkasse

Ifølge Prigozjins selskap, Concord, valgte han å sende slegga til de europeiske politikerne som «en kasse med informasjon».

BAR OVERKROPP: Verdenslederne spøker om Putins bildeseanse i bar overkropp. Video: AP Vis mer

Seinere onsdag dukket det også opp en video på Telegram, som viser en av Prigozjins medarbeidere med en fiolinkasse. I kassa ligger en slegge med blodflekker.

- Kassen med informasjon som skal sendes til Europaparlamentet overleveres til en representant for Cyber Front Z, opplyser Concord i sosiale medier.

Ifølge The Moscow Times er videoen en klar referanse til hvordan en selverklært Wagner-desertør ble slått ihjel med en slegge etter at han ble tatt til fange.

Videoen av drapet på Jevgenij Nuzjin rystet verden i forrige uke.

Det er ikke bekreftet fra offisielt hold hvem som står bak videoen som skal viser henrettelsen, men videoen er blant annet publisert på en Telegram-konto som knyttes til Wagner-gruppa under tittelen «The hammer of revenge» - «Hevnens hammer».

Prigozjin hyllet først henrettelsen. Siden har han nektet for at Wagner var involvert og i stedet lagt skylden på amerikansk etterretning uten noen form for bevis.

Cyber Front Z dukket opp på Telegram kort tid etter at Russland angrep Ukraina i februar. Organisasjonen søkte da etter IT-spesialister og «sosiale medier-kommentator» og «spammere».

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu.net er personen i videoen, der Wagner angivelig skal sende avgårde en slegge, identifisert som Igor Jelisejev, en advokat i St. Petersburg tilknyttet Wagner-gruppa.

Hackerangrep

Torsdag skal Europaparlamentet stemme over en resolusjon som fordømmer «de avskyelige forbrytelsene» begått av Wagner og ber Russland trekke styrkene sine fra østlige deler av Ukraina og Krimhalvøya.

Kort tid etter at EU-institusjonen vedtok en fordømmelse av Russland for «statlig støtte til terrorisme» ble Europaparlamentet utsatt for et hackerangrep.

Prigozjin bekreftet i 2014 at han hadde grunnlagt den beryktede Wagner-gruppa, som har sendt leiesoldater til ulike væpnede konflikter verden over. I sommer ble han filmet mens han rekrutterte innsatte i russiske fengsler til å verve seg til krigen i Ukraina.

Pølseselger

Prigozjin ble født i 1961 og vokste opp i Putins hjemby Leningrad (nåværende St. Petersburg). I sin ungdom var han kriminell, og i 1981 ble han dømt til 12 års fengsel for blant annet tyverier. Etter ni år slapp han ut. Da begynte han som pølseselger. Deretter bygget han opp en luksusrestaurant.

Restauranten ble en suksess, og var starten på Prigozjins tette bånd til Vladimir Putin. I 2001 besøkte nemlig den relativt nyvalgte presidenten restauranten sammen med Japans statsminister. Etter dette fikk Prigozjin avtale med staten om å servere mat til skolebarn og soldater. Avtalen skal angivelig hatt en verdi på 3,1 milliarder dollar, skriver Business Insider.

Da han ble cateringleverandør til Kreml, fikk han tilnavnet «Putins kokk», til tross for at Prigozjin egentlig ikke er kokk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer