Taylor Swift:

Truer med søksmål: - Liv eller død

Taylor Swift truer nå med å saksøke studenten som overvåker privatflyet hennes på X. - Det påfører henne psykisk og fysisk skade, hevder superstjernas advokat.

- LIV ELLER DØD: Taylor Swifts advokater hevder at overvåkningen av flyvningene hennes er trakassering. Foto: REUTERS / Mario Anzuoni / NTB
- LIV ELLER DØD: Taylor Swifts advokater hevder at overvåkningen av flyvningene hennes er trakassering. Foto: REUTERS / Mario Anzuoni / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

 • Taylor Swift truer med å saksøke en student som sporer hennes private jetfly på sosiale medier.
 • Advokatene hennes hevder at dette forårsaker direkte og ugjenopprettelig skade, samt emosjonell og fysisk nød.
 • Studenten, Jack Sweeney, bruker offentlig tilgjengelige data for å logge avganger og landing av fly eid av kjente personer, inkludert Swift.
 • Taylor Swifts advokater truer med rettslige skritt mot en universitetsstudent i Florida som driver sosiale-mediekontoer som sporer flygingene til flere kjendisers private jetfly.

  Det melder The Washington Post.

  - Liv eller død for Swift

  I desember mottok universitetsstudenten Jack Sweeney (21) et brev fra Swifts advokat.

  I brevet sto det at «Swift ville ikke ha noe annet valg enn å forfølge alle rettslige tiltak», hvis Sweeny ikke sluttet å spore stjernas fly, noe Swifts advokat kalte for «forfølgelse og trakassering».

  - Sweeneys kontoer har forårsaket Swift direkte og uopprettelig skade, samt emosjonelt og fysisk besvær, skriver stjernas advokat Katie Wright Morrone, ifølge en kopi av brevet som Sweeney delte med The Washington Post.

  - TRUSSEL: Jack Sweeney hevder at advokatene prøver å skremme ham bort fra å dele offentlige data.
  - TRUSSEL: Jack Sweeney hevder at advokatene prøver å skremme ham bort fra å dele offentlige data. Vis mer

  Videre påstår brevet at kontoene har «økt Swifts frykt for sin egen sikkerhet».

  - Selv om dette kanskje er et spill for deg, eller en vei du håper vil gi deg rikdom eller berømmelse, handler det om liv eller død for vår klient. Det er ingen legitim interesse eller offentlig behov for denne informasjonen, annet enn å forfølge, trakassere, og utøve dominans og kontroll, skriver Morrone.

  - Sprer «drapskoordinater»

  Sweeney har i flere år drevet kontoer som logger avganger og landing av fly og helikoptre eid av hundrevis av milliardærer, politikere, russiske oligarker og andre offentlige personer, sammen med et anslag av deres klimagassutslipp.

  Kontoene bruker offentlig tilgjengelige data, blant annet fra det amerikanske Luftfartstilsynet.

  Sweeneys kontoer førte til en debatt om ytringsfrihet mot slutten av 2022 da X utestengte han fra plattformen.

  Utestengelsen kom etter at firmaets eier, Elon Musk, flere ganger tok til orde for å legge ned kontoen, som han beskyldte for å spre det Musk kalte for «drapskoordinater».

  Kontoene oppgir ikke hvem som reiser med flyene eller hvor de går når flyene lander.

  PROTESERTE: Eieren av X, Elon Musk, har selv kranglet med Sweeney over overvåkningen av private flyvninger. Foto: REUTERS / Gonzalo Fuentes / NTB
  PROTESERTE: Eieren av X, Elon Musk, har selv kranglet med Sweeney over overvåkningen av private flyvninger. Foto: REUTERS / Gonzalo Fuentes / NTB Vis mer

  - Tror de kan kontrollere verden

  Sweeney forteller at han så brevet som et forsøk på å skremme ham bort fra å dele offentlige data.

  - Kontoene tilbyr bare en ufullstendig skisse av hvilke byer Swift kanskje er i for øyeblikket, denne informasjonen er allerede der ute. Teamet hennes tror de kan kontrollere verden, forteller han til The Post.

  Han legger til at han mottok brevene på et tidspunkt da Swift var under sterk kritikk for miljøpåvirkningen av flygingene hennes.

  I 2022 ble Sweenys kontoer sitert i en analyse som estimerte at Swift var den største karbondioksid-forurenseren blant verdens kjendiser det året.