Innspurt i lønnsoppgjøret

Truer med storstreik

Polvarer, is, snacks og brus, transport og retting av feil på strømnettet er noe av det som blir rammet dersom LO, YS og NHO ikke kommer til enighet i årets lønnsoppgjør.

Det kan bli full stans i busstrafikken dersom det blir streik til helgen. Foto: Terje Pedersen / NTB
Det kan bli full stans i busstrafikken dersom det blir streik til helgen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres.

23 548 medlemmer av LO og 5 500 medlemmer av YS legger ned arbeidet fra søndag morgen dersom det ikke blir enighet i meklingen med NHO i årets lønnsoppgjør innen fristen, som er ved midnatt natt til søndag.

Et bredt anlagt streikevarsel ble meddelt Riksmekleren og NHO fra LO tirsdag.

YS sitt streikeuttak omfatter 5 500 bussjåfører over hele landet. Også LO har varslet streik innen bussbransjen, noe som kan gi full stans i all busstransport fra søndag over hele landet.

- Provoserende krav

Årets lønnsoppgjør endte med brudd mindre enn to dager etter at forhandlingene kom i gang. Partene skal nå møte til mekling med bistand fra Riksmekleren fredag og lørdag denne uka.

- Med dette streikevarselet viser vi styrken og solidariteten i frontfagsmodellen. Vi tar kampen for hele arbeidslivet mot NHOs provoserende krav om reallønnsnedgang, og stiller oss solidarisk bak kravet om et ekstra lønnsløft for de lavest lønte, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

MINUSOPPGJØR: Det er rom for lønnstillegg, men det må ligge under prisstigningen sier NHO-sjef Ole Erik Almlid. Video: Jon Even Andersen / Lars Eivind Bones Vis mer

Hun sier at LOs mål alltid er å oppnå enighet.

- Men vi er også forberedt på streik, om det blir nødvendig. Jeg konstaterer at det ikke har vært mulig å bli enig med NHO så langt, sier Hessen Følsvik.

Rammer bredt

Innen mat og drikke omfatter LOs streikevarsel bedrifter som Orkla, Ringnes, Arcus, Vectura, Mills, Hansa Borg, Maarud, Aass og Sørlandschips.

I første omgang er det produksjon av matvarer som ikke ansees som livsnødvendige, men som vi i stor grad bruker til kos og hygge, som er omfattet.

Innen transport er selskaper som Unibuss, Norgesbuss, Boreal, PostNord, Bring og UPS omfattet av LOs streikevarsel.

UENIGE: Her forklarer LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHOs administrerende direktør Ole-Erik Almlid hvorfor de har bedt om hjelp for å komme videre i lønnsforhandlingene. Video: NTB Scanpix Vis mer

Videre er bygg- og anleggsaktører som Skansa, Betonmast, Peab, Veidekke og Mesta omfattet av streikevarselet fra LO. Både industrien, byggfag og asfaltbransjen er omfattet av streikeuttaket fra LO.

Videre er det varslet plassfratredelse for bedrifter innen elektrisitet og energibransjen, som kan medføre at både installasjon og feilretting vil kunne bli forsinket. Skanska, Yara, Aker, Schenker, Ekornes, Betonmast, Evry, Peab og ISS er blant bedriftene det er varslet streikeuttak hos.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer