Kinas nullsmittestrategi:

Truer økonomien: På «bristepunktet»

Slår alarm om følgene av smitteoppblomstringen i Kina og landets og nullsmittestrategi, som truer en forsyningskjede på «randen av kollaps.»

NULLSMITTESTRATEGI: I både Kina og Hongkong fører nullsmittestrategi til store økonomiske utfordringer. Foto: Chang Long Lei / SOPA / Shutterstock editorial / NTB
NULLSMITTESTRATEGI: I både Kina og Hongkong fører nullsmittestrategi til store økonomiske utfordringer. Foto: Chang Long Lei / SOPA / Shutterstock editorial / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens store deler av verden forsøker til en viss grad å leve med viruset, tviholder Kina på nullsmittestrategien.

Flere kinesiske millionbyer med enorme shippinghavner setter i verk massive tiltak ved de minste utbrudd, noe som blant annet går utover allerede presset forsyningskjede.

Truer økonomien

Bekymringen er stigende for hva det har å si for den globale økonomien.

- Nedstengninger i Kina forårsaker allerede forstyrrelser, uttaler økonomer ved det japanske holdingselskapet Nomura i en rapport fredag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Med Beijing-OL bare noen uker unna, holder landet pusten i frykt for et større smitteutbrudd.

Stenger nok en millionby

Nå stenger landet også Anyang - nok en millionby - der innbyggerne må holde seg hjemme som følge av at det er oppdaget nye tilfeller av coronasmitte, ifølge Bloomberg.

Anyang har 5,5 millioner innbyggere. Fra før har myndighetene stengt ned Xian med 13 millioner mennesker og Yuzhou der det bor 1,1 millioner.

Også Shenzhen og Ningbo, byer med enorme shippinghavner, er rammet av smitteutbrudd. Det utløste massetesting av innbyggere og lastebilførere - som igjen fører til enorme køer og forsinkelser til havnene.

Toppsjef slår alarm

Utviklingen i landet har fått toppsjefen i flygiganten Airbus, Guillaume Faury, til å rope varsko. Han tror spredningen av omikron i landet kan true flynæringen.

- Omikron har potensial til å endre bildet betydelig i Kina sammenliknet med 2020 eller 2021, uttaler Faury i en fersk rapport, ifølge Bloomberg.

- Vi har en sterk tilstedeværelse i Kina, legger han til.

OVERBORD: Containere med blant annet munnbind, falt overbord fra et containerskip på vei fra Kina til Australia. Video: Den australske kystvakten Vis mer

Myndighetenes nådeløse linje mot covid-19 kan påvirke Airbus sin evne til å forsyne kundene i Kina, i tillegg til å dempe etterspørselen etter flere fly, tror Faury. En del av selskapets flyproduksjonsanlegg ligger i havnebyen Tianjin, som er rammet av strenge smitteverntiltak.

Faury legger til at de foreløpig ikke har sett forstyrrelser eller farer, men følger situasjonen tett.

Hongkong på «bristepunktet»

Coronapolitikken i Hongkong er i tråd med den i resten av Kina. Smittekurvene er på feil vei i byen, som har en lav andel vaksinerte.

Et svært presset næringsliv i regionen preges av en forsyningskjede «på bristepunktet», skriver Bloomberg.

Myndighetenes nullsmittestrategi har ført til stengte barer, treningssentre og kinoer.

- Det føles som om vi ikke har hatt noen framgang de siste to åra, sier Christopher Mark, eier av Black Sheep Restaurants.

Han frykter at 60-70 prosent av restaurantene hans kan forsvinne.

Som prikken over i-en er det også store forsinkelser på leveranser av råvarer som bær og yoghurt, sjømat og oster.

Den allerede forstyrrede forsyningskjeden i byen, som importerer det meste av varene sine, er nå på randen til kollaps, ifølge magasinet.

- Forsyningene vil framover bli enda strammere, sier Richard Poon, sjef i sjømatsleverandøren On Kee Dry Seafood.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer