Truer oligarkene

Amerikanske myndigheter vil gå etter oligarkene selv der de tror de er trygge.

SUPERYACHT: Så langt har den russiske oligarken Aleksej Mordasjov klart å holde superyachten sin «Nord» unna de amerikanske myndighetene. Her er yachten avbildet i Hongkong i oktober. Foto: Peter PARKS / AFP / NTB
SUPERYACHT: Så langt har den russiske oligarken Aleksej Mordasjov klart å holde superyachten sin «Nord» unna de amerikanske myndighetene. Her er yachten avbildet i Hongkong i oktober. Foto: Peter PARKS / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Da Russland igangsatte sin brutale angrepskrig mot nabolandet Ukraina i februar slo Vesten raskt tilbake med beinharde sanksjoner mot Russland og russere med tette bånd til Vladimir Putins regime.

Grupperingen som raskest fikk føle sanksjonene på kroppen var de styrtrike, russiske oligarkene.

Eiendeler ble frosset og det ble igangsatt en klappjakt på oligarkenes superyachter.

Yacht auksjonert bort

Det har blant annet ført til at den 72,5 meter lange superyachten «Aximo» ble den første superyachten som ble lagt under hammeren og auksjonert bort i august i år.

Yachten ble beslaglagt av myndighetene i Gibraltar i mars i år, og holdingselskapet Pyrene Investments sto oppført som eier. Dette selskapet er, ifølge Panama Papers-lekkasjen, eid av den russiske milliardæren Dmitrij Pumpjanskij.

USA har stått i spissen for jakten på oligarkenes eiendeler, og mannen som leder det amerikanske justisdepartementets arbeidsgruppe «KleptoCapture», er Andrew Adams.

Ifølge ham har de så langt beslaglagt eiendeler verdt «flere hundre millioner dollar», det vil si flere milliarder norske kroner, ifølge Bloomberg.

Truer oligarkene

Og han har følgende advarsel til oligarkene.

- Vi vil fortsette å ta eiendeler i arrest verden rundt, selv i lommer av verden der folk ellers vil tenke at de er trygge, sier Adams.

I ukene etter invasjonen av Ukraina fikk mange oligarker det svært travelt med å flytte de av eiendelene deres som var flyttbare til land og stater som ikke håndhevet vestlige sanksjoner.

- Disse tingene kan flyttes. Vi ønsket å gå raskt til aksjon for å få tak i eiendelene der vi hadde fakta på plass og der loven tillot oss å ta en arrestordre til en dommer og få et beslag, sier Adams.

Selv om Adams sier at amerikanerne på ingen måte er ferdig med å jage oligarkene fra havn til havn, så er det ikke like enkelt for amerikansk myndigheter å få gjennomslag i hele verden.

Dukket opp i Hongkong

I oktober dukket nemlig gigantyachten «Nord», tilknyttet oligarken Aleksej Mordasjov opp i Hongkong. Der ligger den trygt, for på tross av press fra USA har ikke de lokale myndighetene tatt grep.

- Vi kan ikke gjøre noe som ikke har noe juridisk grunnlag. Vi vil overholde FNs sanksjoner. Det er vårt system, det er vårt lovverk, sa Hongkongs leder, John Lee.

Ifølge Bloomberg-kommentator Matthew Brooker er den aktuelle yachten et bevis på hvor avslappet Beijing er med tanke på å bli assosiert med Russland.

«Hvis du trenger et symbol på det russisk-kinesiske forholdets tilstand, flyter det rundt i vannet i Hongkong», skrev Brooker.

«Nord» seilte videre fra Hongkong i slutten av oktober. Ifølge nettsida MarineTraffic var Cape Town i Sør-Afrika reisens mål.

Går ett kryptovaluta

Jakten er uansett ikke over for amerikanerne. Adams sier at noe av det som står øverst på deres prioriteringsliste akkurat nå, er å finne ut av om kryptovaluta brukes for å finansiere russiske paramilitære grupper.

Samtidig samarbeider Adams nå med medlemmer av den amerikanske kongressen for å få på plass lovverk som gjør det mulig for dem å bruke midler som stammer fra russiske eiendeler til å hjelpe Ukraina.

- Utover det har vi verktøy tilgjengelig for å iverksette betydelige tiltak, sier Adams.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer