Truer oligarkene

Amerikanske myndigheter vil gå etter oligarkene selv der de tror de er trygge.

SUPERYACHT: Så langt har den russiske oligarken Aleksej Mordasjov klart å holde superyachten sin «Nord» unna de amerikanske myndighetene. Her er yachten avbildet i Hongkong i oktober. Foto: Peter PARKS / AFP / NTB
SUPERYACHT: Så langt har den russiske oligarken Aleksej Mordasjov klart å holde superyachten sin «Nord» unna de amerikanske myndighetene. Her er yachten avbildet i Hongkong i oktober. Foto: Peter PARKS / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Da Russland igangsatte sin brutale angrepskrig mot nabolandet Ukraina i februar slo Vesten raskt tilbake med beinharde sanksjoner mot Russland og russere med tette bånd til Vladimir Putins regime.

Grupperingen som raskest fikk føle sanksjonene på kroppen var de styrtrike, russiske oligarkene.

Eiendeler ble frosset og det ble igangsatt en klappjakt på oligarkenes superyachter.

Yacht auksjonert bort

Det har blant annet ført til at den 72,5 meter lange superyachten «Aximo» ble den første superyachten som ble lagt under hammeren og auksjonert bort i august i år.

Yachten ble beslaglagt av myndighetene i Gibraltar i mars i år, og holdingselskapet Pyrene Investments sto oppført som eier. Dette selskapet er, ifølge Panama Papers-lekkasjen, eid av den russiske milliardæren Dmitrij Pumpjanskij.

USA har stått i spissen for jakten på oligarkenes eiendeler, og mannen som leder det amerikanske justisdepartementets arbeidsgruppe «KleptoCapture», er Andrew Adams.

Ifølge ham har de så langt beslaglagt eiendeler verdt «flere hundre millioner dollar», det vil si flere milliarder norske kroner, ifølge Bloomberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer