Vanngigant i trøbbel

Trues av kollaps: - Veldig bekymret

Storbritannias største vannselskap, som leverer drikkevann til millioner av briter, er i dyp krise.

LONDON: Selskapet leverer drikkevann til londonerne. Nå jobbes det på spreng i kulissene for å finne en løsning. Foto: Luke MacGregor / Reuters / NTB
LONDON: Selskapet leverer drikkevann til londonerne. Nå jobbes det på spreng i kulissene for å finne en løsning. Foto: Luke MacGregor / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Storbritannias største vannselskap, Thames Water, er i trøbbel.

Selskapet, som har 15 millioner kunder i London og Sørøst-England, har milliarder i gjeld. Denne uka gikk toppsjef Sarah Bentley brått og uventet av etter tre år i sjefsstolen.

Nå foregår det krisesamtaler med myndighetene, som skal være klare til å gripe inn ved et verst tenkelig scenario - nemlig at selskapet kollapser.

Det melder BBC.

Helseminister Neil O'Brien rykket torsdag ut med en beskjed for å berolige britene:

- Absolutt ingenting kommer til å skje med verken regninger eller tilgangen på vann, sier han til Sky News.

Enorme lekkasjer

Selskapet har vært i hardt vær den siste tida, etter en rekke kloakkutslipp og lekkasjer. Thames skal lekke mer vann enn noe annet selskap i Storbritannia: Vannmengder tilsvarende 250 olympiske svømmebasseng lekker fra rørene - hver eneste dag.

Thames Water sier at om lag 24 prosent av vannet de leverer til kundene går tapt i lekkasjer, skriver CNN.

Den nylig avgåtte Bentley kjempet for å redde selskapet, som har 14 milliarder pund i gjeld, ifølge Financial Times (FT). Det tilsvarer svimlende 191 milliarder kroner.

Selskapet sier det holder det offentlige vannverkstilsynet Ofwat informert i prosessen, og framholder at Thames Water fortsatt har «sterke» kontant- og lånereserver å ta av.

Nærings- og handelsminister Kemi Badenoch sa tidligere denne uka at hun er «veldig bekymret» over situasjonen, og at det må sørges for at Thames overlever.

Jobber på spreng

Selskapet uttalte onsdag at det «jobber konstruktivt» med sine aksjonærer for å tilføre mer egenkapital, for å støtte snuoperasjonen og investeringsplanene.

Thames Waters aksjonærer investerte 500 millioner pund i selskapet i mars, og forpliktet seg til å investere en milliard pund til. Sistnevnte sum har ennå ikke blitt sprøytet inn, ifølge FT.

Selskapet sier det prøver å hente inn kapitalen som trengs, men det er foreløpig uklart om det får det til.

Et tiltak som skal være oppe til diskusjon, er at Thames Water midlertidig overtas av myndighetene. En minister, som ikke vil stå fram med navn, sier myndighetene «ikke har en klar oppfatning» av hva det vil koste, eller hvor mye som må finansieres gjennom skatteseddelen. Han sier at Thames og andre vannselskaper er under press, og har «sår som må leges», ifølge The Guardian.

BBC skriver at en eventuell kollaps trolig ikke vil skje umiddelbart, og at vannforsyningen vil kunne fortsette som normalt uansett utfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer