Ukraina-krisen

Trues med «alle sanksjoners mor»

Dette spår ekspertene at de økonomiske sanksjonene har å si for verdensøkonomien, og lommeboka di.

SENDER STYRKER: Putin kunngjorde i går kveld at han vil sende såkalte fredsbevarende styrker til inn i Øst-Ukraina. Uttalelsen har kastet faretruende skyer over verdensøkonomien. Foto: Sputnik / Reuters / NTB
SENDER STYRKER: Putin kunngjorde i går kveld at han vil sende såkalte fredsbevarende styrker til inn i Øst-Ukraina. Uttalelsen har kastet faretruende skyer over verdensøkonomien. Foto: Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands president Vladimir Putin anerkjente i går de to ukrainske områdene Donetsk og Luhansk som uavhengige, og ga ordre om å sende «fredsbevarende styrker» til områdene.

Beslutningen har rystet verdenssamfunnet, da flere tror dette vil gjøre veien til en invasjon av nabolandet lettere.

- Alle sanksjoners mor

I USA har lederne for utenrikskomiteen i Senatet sagt at de er på vei å godkjenne «mother of all sanctions» mot Vladimir Putins Russland. Storbritannias helseminister Sajid Javid uttalte tirsdag at britiske myndigheter vil innføre sanksjoner mot Russland.

EU-medlemslandene har allerede blitt enige om å innføre nye sanksjoner mot Russland, etter den siste utviklingen i Ukraina-krisen.

Nå melder nyhetsbyrået AFP, som siterer EUs utenrikssjef, at sanksjonene vil innføres allerede i ettermiddag.

- Putin kommer ikke til å stoppe hvis han tror Vesten ikke vil svare, sa den demokratiske lederen i Senatet Bob Menendez søndag, skriver The Guardian.

- Vi så hva han gjorde i Georgia i 2008 og vi så hva han gjorde på Krim-halvøya i 2014, fortsatte Menendez.

- En av hovedbekymringene

Etter Putin-beskjeden har børser verden over falt, noe som settes i sammenheng med krigsfrykt. Moskvabørsen har også stupt voldsomt i morgentimene. Samtidig har oljeprisen fortsatt sin ferd oppover.

Jens Stoltenberg har tatt til orde for at Europa bør spre energiforsyningen sin, og sa at denne situasjonen «demonstrerer sårbarheten ved å være for avhengig av én leverandør av naturgass», ifølge The Guardian.

Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, mener det er knyttet stor usikkerhet rundt hvorvidt Russland vil svare på eventuelle sanksjoner, og om de vil svare med å kutte i gassleveransene.

- Man tviler vel på at Europa kommer til å slutte å kjøpe olje og gass fra Russland som sanksjon, men man frykter kanskje mest at Russland vil kutte i sine gassleveranser, som følge av konflikten. Det er en av hovedbekymringene, sier Bruce til Børsen.

KOMPLEKST: Forsker ved NUPI Jakub M. Godzimirski og utenrikskommentator i Dagbladet Morten Strand forteller hvordan konflikten mellom Russland og Ukraina startet. Video: Signe Elise Morthen Stenersen Vis mer

Bruce påpeker at mange store selskaper er involvert i handel med Russland, og at det derfor er stor usikkerhet i finansmarkedene rundt alt som er tilknyttet energileveransene.

- Russland står for en stor del av oljeimporten. Det er allerede svært høye gasspriser, og i energimarkedet, sier Bruce.

- Sparer sanksjoner

At dette skal bli «alle sanksjoners mor» er noe sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 har lite tro på. Dette er tross alt et begrenset angrep, på «fylker» i Ukraina som i realiteten gikk ut for flere år siden, påpeker han.

SJEFØKONOM: Harald Magnus Andreassen, Sparebank 1. Foto: Lise Åserud / NTB
SJEFØKONOM: Harald Magnus Andreassen, Sparebank 1. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Det vil ikke være hele batteriet av sanksjoner som kjøres ut nå, for Russland har ikke gått til militær aksjon utenfor de områdene de allerede hadde kontroll på. Joe Biden har også gitt uttrykk for at de ikke slår på stortromma med en gang, man må ha noe igjen om det kommer noe som er verre enn dette, sier sjeføkonom Andreassen til Børsen.

De økonomiske sanksjonene vil vi ikke merke på lommeboka i Norge med det første, ifølge Andresen.

- Det er ikke noen grunn til bekymring for at dette i seg selv skaper alvorlige problemer for norske bedrifter, sier Andreassen. Han forklarer:

- Når det gjelder gassleveranser, er Norge og Europa helt avhengige av Russland, men på nesten alle andre områder er Russland helt uvesentlig som handelspartner. Det gjør at skadeeffekten av sanksjoner ikke er veldig store.

Advarer

Og Putin advarer mot å innføre sanksjoner mot landets gasseksport.

- Russland har til hensikt å fortsette uavbrutt tilførsel av dette råmaterialet, inkludert flytende naturgass, til verdensmarkedene, forbedre den relevante infrastrukturen og øke investeringene i gassektoren, sier presidenten i en uttalelse til Gas Exporting Countries Forum, tirsdag, ifølge Financial Times.

Putin mener verdenssamfunnet ikke bør bruke energimarkedet og sanksjoner her som et middel for å fremme politiske interesser.

Redd for stigende energipriser

Også sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, følger situasjonen nøye.

- Det kan være grunn til bekymring økonomisk også, i tillegg til det som skjer militært. Militært er konflikten et stykke unna, sier Due-Andresen.

Hun følger opp:

- Vi er redde for stigende energipriser. Russland har sagt at om de blir pålagt sanksjoner, så vil de svare med samme mynt, og faren er at de kniper igjen på energitilførselen i Europa. Et slikt scenario vil innebære en betydelig oppgang i energipriser.

ENERGIPRISER: - Faren er at Russland kniper igjen på energtilførselen i Europa, sier sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom
ENERGIPRISER: - Faren er at Russland kniper igjen på energtilførselen i Europa, sier sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom Vis mer

Oljeprisen holder seg høy, og ligger på 99,3 dollar fatet mandag formiddag. Due-Andresen forklarer hvordan en høy pris byr på utfordringer.

- For AS Norge er økt oljepris bra, men for konsumenter er det ikke bra. Det kan føre til økt inflasjon og priser på strøm og kraft, og drivstoff. Energipriser, det er krevende både for husholdninger og bedrifter. Bedrifter som produserer råvarer, metaller betong for eksempel. Alle som har høye energikostnader, det får en større utfordring, det kan presse andre priser opp, sier Andresen.

Ifølge Due-Andresen er inflasjonen målt i KPI i Europa nå på 5 prosent, mens i Norge ligger den på 3,5 prosent.

- Hvis energiprisene nå stikker av gårde kan inflasjonen ta seg videre opp. Så dette kan jo, hvis energiprisene stiger, bety en brems for økonomisk vekst, fordi konsumet bremser opp. Man må holde igjen for at kostnadene blir høye.

Vil merke dette i Norge

Ifølge Harald Magnus Andreassen vil vi merke en eventuell innstramming av gassleveransene fra Russland på strømregninga. Reduserte leveranser fra Russland er allerede en av årsakene til vinterens høye strømpriser.

- Det er gassmarkedene i Europa som er utsatt og det merker vi i Norge også. Russland har levert mindre gass i vinter, og det har ført til at gassmarkedet i Europa har vært veldig stramt, noe som har kjørt strømprisene opp, sier Andreassen.

Om konflikten trappes opp og det blir militær okkupasjon av resten av Russland, kan det påvirke oss i større grad, mener Andreassen.

- Usikkerhet er ikke noe bedrifter liker, sier Andreassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer