Trues med tvangsmulkt: - Festlig

Lillesand kommune varsler mulige grep. Den styrtrike motekongen mener man bør kunne ha badetrapper på hytta.

PRAKTEIENDOM: Investor Ola Mæle hevder han har hatt badetrapper på eiendommen i 14 år. Nå har han fått kommunen på nakken - etter tips fra publikum. Foto: 1881.no / Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA / Meti
PRAKTEIENDOM: Investor Ola Mæle hevder han har hatt badetrapper på eiendommen i 14 år. Nå har han fått kommunen på nakken - etter tips fra publikum. Foto: 1881.no / Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA / Meti Vis mer
Publisert

Det var i 2007 at motekonge, milliardær og investor Ola Mæle (65) punget ut 23 millioner kroner for den spektakulære eiendommen på Kalvøya i Lillesand, ikke langt fra Blindleia.

Den eksklusive strandeiendommen er på hele fem mål.

Der har han hatt badetrapper i 14 år. Men nå har den styrtrike motekongen fått kommunen på nakken - etter tips fra publikum.

- Det er jo litt festlig det hele, man bør vel få lov å ha badetrapp på hytta. Jeg synes Lillesand kommune bør bruke tida på andre og viktigere ting, sier en lattermild Mæle til Børsen.

- Det får være grenser for hvordan stat og kommune skal detaljregulere liv og eiendom, skyter han inn.

Lillesandsposten omtalte saken først.

Motemagnat

Mæle er utdannet lege, men er mer kjent for å stå bak kleskjemper som BikBok, Poco Loco og Henry Choice. I dag eier han halve Follestad.

INVESTOR: Ola Mæle, her avbildet i 2018, mener det bør være grenser for hvordan kommunen skal detaljregulere liv og eiendom. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
INVESTOR: Ola Mæle, her avbildet i 2018, mener det bør være grenser for hvordan kommunen skal detaljregulere liv og eiendom. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Ellers har han kvittet seg med nesten alt av sine 730 000 mål med skog i Namdalen, som gjorde at han håvet inn 500 millioner kroner, ifølge Kapital. Magasinet anslår formuen hans til 1,5 milliarder kroner.

Fikk tips fra publikum

Ulovlighetsoppfølgingen på rikingens fritidseiendom startet tidligere i år - etter tips fra publikum.

Først med unntatt offentlighet. Siden har kommunen konkludert med at badetrappene er oppført ulovlig, og saken er dermed åpnet.

De aktuelle trappene blir festet til fjellet med braketter av syrefast stål, ifølge kommunebrevet.

Disse har stått på samme sted i 14 år, og det henges opp en badetrapp mot bukten på sørsida og to badetrapper på andre siden mot nordvest, redegjør Mæle overfor kommunen.

«Dette er ikke permanente installasjoner», argumenterer investoren i dialogen.

- De har jo hengt der i femten år, og de tas jo inn etter ferien. Jeg synes det er bare tull hele greia, fortsetter Mæle til Børsen og legger til:

- Men - vi forholder oss til plan- og bygningsloven, og vi får se hva som er korrekt lovforståelse.

Varsler om tvangsmulkt

Men Lillesand kommune er ikke enige i at de aktuelle trappene ikke er å regne som permanente.

De vurderer det slik at oppføring av trappene er avhengig av dispensasjon.

«Begrunnelsen er byggeforbudet i 100-metersbeltet og i LNF-områder. Det at badetrappene fjernes og settes ut på samme plass år etter år i 14 år bidrar til at de anses som permanent installasjon» hevder kommunen.

Kommunen har nå gitt Mæle mulighet til å søke om ettergodkjenning av tiltakene - ellers vurderer de å kreve tilbakeføring.

Samtidig varsles det at tvangsmulkt kan bli aktuelt, dersom ikke tiltaket er brakt i orden innen utgangen av året.

Mæle mener videre at kommunen ikke sier noe konkret om hva som er hjemmelen for at forholdet er ulovlig, ifølge offentlige dokumenter.

Til Agderposten sier Mæle:

- Vi får nå se hva plan- og bygningsloven egentlig sier om dette. Først må vi jo få på det rene om kommunen har hjemmel for det de hevder og om dette i det hele tatt er søknadspliktig, deretter ta stilling til hva vi gjør, sier Mæle, som mener man bør se litt humoristisk på det hele.

- Det blir nok en føljetong av dette, for jeg skal slåss for badetrappene mine jeg, sier Mæle og ler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer