Truet av Russlands romfartsbyrå

At Elon Musk bidrar med kommunikasjonsutstyr i Ukraina faller ikke i god jord hos russerne.

TRUET: Tesla-sjef Elon Musk. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB
TRUET: Tesla-sjef Elon Musk. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elon Musk, som den siste tida har vært travelt opptatt med å finansiere sitt oppkjøp av Twitter, har også hisset på seg Russland.

- Vil bli holdt ansvarlig

Natt til mandag delte Musk informasjon som sjefen for det russiske romfartsbyrået Roskosmos, Dmitrij Rogozin, har sendt til statlige russiske medier.

«Fra vitnemålet til den fangede stabssjefen for den 36. marinebrigaden til de væpnede ukrainske styrkene, oberst Dmitrij Kormyankov, heter det at det bakkebaserte utstyret til Musks satellittselskap Starlink ble levert til de militante nazistene i Azov-bataljonen og Ukrainas marinesoldater i Mariupol med militærhelikoptre», skriver Rogozin, før han kom med det som må oppfattes som en trussel:

«Dermed er Elon Musk medvirkende til å gi fasciststyrkene i Ukraina militært kommunikasjonsutstyr. For dette, Elon, vil du bli holdt ansvarlig som en voksen - uansett hvor dum du gjør deg».

- Fint å kjenne dere

Til teksten, som Musk selv har delt, skriver Tesla-sjefen «ordet 'nazi' betyr ikke hva han tror det gjør», før han selv følger opp med en kommentar av klassisk Musk-merke.

«Hvis jeg dør under mystiske omstendigheter, så har det vært fint å kjenne dere».

Musk har sendt flere Starlink-terminaler til Ukraina. Disse bygges av Musk-selskapet SpaceX, og gir ukrainerne satellittbasert internettilgang om telekommunikasjonsnettverket i landet skulle få problemer eller bli ødelagt på grunn av den russiske invasjonen, skriver NTB.

Så langt har Musk og Starlink sendt over 10 000 parabolantenner til Ukraina, og flere er på vei, skriver NBC News.

- Dette er ikke et ideelt internett. Men der det ikke er noen forbindelse i det hele tatt så er Starlink redningen for folk som har vært uten forbindelse i mange uker, sier Dmytro Zyntsjuk i den ukrainske internettleverandøren Freenet.

Den siste tida har det riktignok vært aller mest snakk om Musks bebudede oppkjøp av Twitter. Heller ikke det får russerne til å juble.

Twitter-kjøp

I Russland er tilgangen til Twitter blokkert. Selskapet har også begrenset spredningen til en rekke kontoer knyttet til russiske myndigheter.

- At selskapet nå kjøpes for en gigantisk sum penger, og at det kommer en ny eier, vil ikke endre noe. Det er ikke bare eierne som bestemmer reglene, men også myndigheter. Derfor vil ingen mirakuløs endring skje med Twitter. Det vil ikke gjøre Twitter mer demokratisk og rettferdig, hevdet leder av Russlands sikkerhetsråd og tidligere president, Dmitrij Medvedev på sin Telegram-kanal.

VIL HA HJELP: Etter at hans presidentfar har blitt utestengt fra neste alle sosiale medier, bønnfaller Donald Trump Jr. nå Elon Musk om å lage et nytt et. Vis mer

For en drøy uke siden ble det kjent at Musk har solgt nærmere 10 millioner aksjer i Tesla for rundt 8,4 milliarder dollar. Dette kan ha vært gjort som et et ledd i forsøket på å finansiere hans oppkjøp av Twitter.

Budet Musk har lagt inn er på 44 milliarder dollar. Ifølge NTB ser det ut til at Musk vil låne 25,5 milliarder dollar fra en rekke banker for å finansiere oppkjøpet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer