Truet med å fjerne Facebook fra iPhone

Apple mente menneskehandel var så utbredt på Facebook og Instagram at de ville fjerne appene fra App Store, avslører nyhetsbyrået AP.

KRITIKK: Tidligere Facebook-ansatt, Frances Haugen, refser selskapet og mener de svekker det amerikanske demokratitet. Video: AP. Vis mer
Publisert

Det er to år siden alarmen gikk hos Apple.

Bidro de selv til kjøp og salg av unge jenter i Midtøsten, ved å tillate Facebook på iPhone og iPad?

Bekymringen og trusselen mot Facebook var høyst reell, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ryddet ikke Facebook opp, ville både Facebook og Instagram bli fjernet fra App Store og gjort utilgjengelig på verdens mest lukrative app-plattform.

«Maids»

Bakgrunnen var at unge kvinner fra Asia og Afrika ble annonsert på Facebook/Instagram som «maids» i Midtøsten. Men måten annonsene var utformet på og opplysningene som ble gitt om kvinnene gjorde at menneskehandel-alarmen gikk hos Apple.

Facebook lovet offentlig å slå ned på fenomenet og stengte 1000 kontoer, og Apple trakk trusselen.

I en uttalelse til AP sier Facebook at de tok problemet på alvor. Til tross for dette dokumenterer AP at liknende annonser fortsatt er å finne på plattformen.

- Største krise noensinne

Dagens avsløring kommer i rekken av en rekke oppsiktsvekkende nyheter om Facebook etter at varsleren Frances Haugen sto fram.

Haugen jobbet som produktmanager i Facebook fram til mai i år. Med seg ut døra fra selskapet tok hun med seg en rekke interne dokumenter hun har delt med AP og 17 amerikanske nyhetsorganisasjoner.

Dokumentene viser at Facebook har visst om hvor skadelig tjenestene deres kan være, særlig for unge brukere, men at de angivelig likevel ikke gjorde noe for å endre tjenestene.

Haugen vitnet for den amerikanske Kongressen tidlig i oktober om sin tid i Facebook før hun sluttet på grunn av samvittighetsårsaker.

Vitnemålet ble omtalt som «Facebooks største krise noensinne». Haugen fortalte Kongressen at Facebook sitter på intern forskning som viser at Facebook og selskapets andre produkter er skadelige.

- Jeg mener Facebooks produkter skader barn, fyrer opp splittelse, svekker demokratiet vårt og mye mer. Selskapets ledelse vet hvordan de kan gjøre Facebook og Instagram tryggere, men de vil ikke gjøre de nødvendige endringene fordi de setter sin astronomiske profitt foran folk, sa Haugen under høringen.

Slår tilbake

Mark Zuckerberg slo personlig tilbake mot Haugen etter vitnemålet i Kongressen. Han skrev et langt innlegg på sin egen Facebook-side der han uttalte at mange av anklagene «ikke gir mening».

- Kjernen i disse anklagene er en oppfatning av at vi prioriterer profitt over sikkerhet og velvære. Det er rett og slett ikke sant, skriver Zuckerberg.

Han legger til at «argumentet om at vi med vilje fremmer innhold som gjør folk sinte, for profitt, er svært ulogisk».

Zuckerberg skriver at han syntes det var «ekstra vanskelig å lese karakteristikken» av forskningen om hvordan Instagram påvirker barn, og legger til at «hver negative opplevelse teller».

Haugen er i dag bedt om å vitne for det britiske Underhuset. I den anledning har Sky News en rekke avsløringer fra de interne dokumentene som er lekket.

Mark Zuckerberg skal blant annet personlig ha grepet inn og sørget for at Facebook imøtekom regimet i Vietnams ønske om å sensurere regimekritikere.

En talsperson for Facebook avviser påstanden overfor Sky News og sier at påstanden er basert på noen få dokumenter som ikke får fram konteksten.

- Vi har ingen kommersielle eller moralske insentiver utover å gi en positiv opplevelse til flest mulig mennesker, sier talspersonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer