Alexandria

Truet med søksmål etter konkursfrykt

Karaokebaren fikk nylig trusler om saftige bøter på grunn av støy. I en klage til kommunen holder bareieren naboer ansvarlige for mulige økonomiske tap, og varsler at «omfattende søksmål» kan bli aktuelt.

I HARDT VÆR: Naboer har revet seg i håret over karaoken på Alexandria, der det skal ha blitt «gaulet» til langt på natt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I HARDT VÆR: Naboer har revet seg i håret over karaoken på Alexandria, der det skal ha blitt «gaulet» til langt på natt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som Børsen har omtalt, fikk sports- og karaokebaren Alexandria på Grünerløkka kommunen på nakken 4. desember.

Oslo kommune truet med heftige bøter om ikke lydnivået dempes.

Det ble satt to frister: 5. desember og 1. januar. Det vanker 50 000 i bot ved for mye støy etter første frist. 100 000 kroner etter 1. januar.

- Forsøker så godt vi kan

Kravet fra kommunen kom etter et desperat brev til bydelsoverlegen, der naboer fortviler over «gauling» og «fyllerauting» til langt på natt. Det har angivelig gått ut over nattesøvn og psyke.

Deleier av baren, Ragnar Reitan, sa følgende til Børsen i forbindelse med kommunens vedtak:

- Vi forsøker så godt vi kan. Jeg tror det er viktig nå at begge parter nullstiller seg litt og ser framover for å kunne gjøre et realt forsøk på å finne løsninger som alle kan leve med. Vi skal i alle fall gjøre hva vi kan fra vår side.

Frykter konkurs - truet med søksmål

Nå har det kommet fram at Reitan klagde på kommunens vedtak 5. desember. Avisa Oslo (AO) omtalte klagen først. Der skriver Reitan:

«Med den fremsatte trusselen fra kommunen om svært omfattende bøter, som raskt vil kunne bety at vår virksomhet kommer i en konkurssituasjon, må vi følgelig måtte stenge ned store deler av musikkaktiviteten i puben vår».

Børsen har vært i kontakt med Reitan for å høre om han fortsatt mener det som ble skrevet i klagen. Han ønsker ikke kommentere det.

I klagebrevet går han ut mot «initiativtakere», og varsler mulige søksmål mot naboer.

En eventuell stans i musikk-aktivitet omtales som en «direkte trussel» mot arbeidsplassene og verdiene i selskapet.

Videre skriver Reitan at det vurderes å gå til sak mot enkelte naboer.

«Det varsles med dette om at vi anser de involverte og initiativtakerne for påleggene for å være økonomisk ansvarlig for konsekvensene vi nå risikerer å møte for vår virksomhet og våre ansatte.»

«Det vil kunne bli aktuelt med omfattende økonomiske søksmål i denne sammenheng.»

POPULÆR: Alexandria er blant hovedstadens mest populære karaokebarer. Nå har kommunen satt ned foten til fordel for naboene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POPULÆR: Alexandria er blant hovedstadens mest populære karaokebarer. Nå har kommunen satt ned foten til fordel for naboene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Reitan har sagt at han opplever dialogen med kommunen og beboere, i etterkant av den aktuelle klagen, som god. Men han ønsker altså ikke å kommentere om søksmål fortsatt ligger på bordet.

- Direkte urimelig

I naboenes klage til kommunen ble det vist til egne lydmålinger, som angivelig dokumenterer støy langt over tillatt nivå.

Bareieren er kritisk til disse.

«Bydelsoverlegens vedtak synes utelukkende og ganske ukritisk å være basert på uverifiserte påstander fra beboere. Vi lurer på hvordan bydelsoverlegen mener å vite at målingene som legges til grunn for vedtaket er riktige?» spør Reitan i klagen.

Bydelsoverlege Lars Erik Hansen erkjenner overfor AO at dette er uverifiserte påstander fra beboere. Siden har Bymiljøeetaten utført målinger og foreslått anbefalt støynivå.

- Vi må jo regne med at de klagene som kommer inn til oss, faktisk er berettigede og reelle. Men det er også dette som gjør at vi sender alle klagene til virksomhetene. De mener kanskje at det er naboen eller innbyggerne som er problemet, og da svarer de det i en partsuttalelse, sier han til avisa.

- Skrudd ned lyden betraktelig

Reitan reagerer også på at han fikk elleve timers varsel for å gjøre strakstiltak, og mener det ikke er lov.

«Det er kun tilfeldig at mailen ble lest såpass raskt at det var mulig å overholde fristen. Fristen som fremsettes oppleves som direkte urimelig

Ifølge bydelsoverlege Hansen beror dette på en misforståelse.

- Å utføre strakstiltak er å skru ned lyden til det nivået det skal være på. Så det var fikset på ett minutt. De trodde de måtte utføre tiltak med akustikk og masse jobb, men det er ikke strakstiltak, sier han.

Hansen sier videre at de opplevde møtet med Reitan etter klagen som konstruktivt.

- De har skrudd ned lyden ganske betraktelig, og skal nå gå i en ny dialog med naboene og se om de iverksatte strakstiltakene har effekt, sier han til AO.

Hansen sier de ikke har hørt fra naboene etter at de hadde et møte.

- Åpen og god dialog

Også Reitan var optimistisk etter møtet med kommunen, som kom i kjølvannet av vedtaket.

- Det var en åpen og god dialog, hvor vi i forkant ba om bistand til å foreta lydmålinger i leilighetene over. Disse målingene ble, slik vi ønsket, foretatt umiddelbart før møtet med Oslo kommune, og dette i tett dialog med styret for beboerne, sa Reitan til Børsen tidligere denne måneden.

Det er også etablert det Reitan beskriver som god kontakt med styret og beboerne.

- Samtidig: Man er jo i Oslo sentrum - hvor folk som bor der også vet at de bor i en by, og her med trikken dundrende rett utenfor. Støymålingene viste faktisk at støy fra trikken er høyere enn lyden fra vår virksomhet når vi er innenfor kravene, sa Reitan.

Karaoken ble stengt helga etter vedtaket fra kommunen, på barens eget initiativ, men åpnet igjen forrige helg.