Blokkeringen av Parler

«Trump-app» får hjelp av Telia

Hjemmesiden til det omstridte sosiale nettverket Parler er oppe igjen, med indirekte hjelp fra et velkjent nordisk telekonsern.

KOBLES TIL KONTROVERSIELL APP: Undersøkelser Dagbladet har utført viser at Telia er en av leverandørene som sørger for at Parler fungerer igjen. Foto: Reuters.
KOBLES TIL KONTROVERSIELL APP: Undersøkelser Dagbladet har utført viser at Telia er en av leverandørene som sørger for at Parler fungerer igjen. Foto: Reuters. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Parler ble et tilfluktssted for mange av Donald Trumps støttespillere da han ble blokkert fra sosiale medier som Twitter og Facebook. Parler forsvant imidlertid fra nettet da Amazon hindret plattformen i å bruke deres servere.

Nå er Parlers nettside oppe igjen ved hjelp av en russisk servertjeneste, kalt DDOS-Guard.

Dataundersøkelser Dagbladet har utført viser at Telia er en av tjenesteleverandørene som sørger for at Parler fungerer. DDOS-Guard kjøper tjenester ut av Russland via TeliaCarrier-nettverket til Telia.

Vil ikke kommentere

Ifølge en pressemelding inngikk DDOs-Guard et samarbeid med Telia i 2018 for å forbedre den russiske servertjenestens motstandsdyktighet mot dataangrep.

Dagbladet har vært i kontakt med Telia og spurt om en kommentar om selskapets tilknytning til Parler.

- Jeg har dessverre ingen mulighet til å hjelpe deg ettersom vi ikke deler detaljer om eventuelle kommersielle relasjoner, skriver Irene Krohn, Head of Media Relations i Telia Company, til Dagbladet.

Parler ble angivelig brukt til å organisere angrepet på den amerikanske kongressen og til å oppfordre til ytterligere voldsbruk. Apple suspenderte alle nedlastinger av appen, og Amazon, som eier serverne som Parler brukte, tok det kontroversielle sosiale mediet av internett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer