Parler ble et tilfluktssted for mange av Donald Trumps støttespillere da han ble blokkert fra sosiale medier som Twitter og Facebook. Parler forsvant imidlertid fra nettet da Amazon hindret plattformen i å bruke deres servere.
Nå er Parlers nettside oppe igjen ved hjelp av en russisk servertjeneste, kalt DDOS-Guard.
Dataundersøkelser Dagbladet har utført viser at Telia er en av tjenesteleverandørene som sørger for at Parler fungerer. DDOS-Guard kjøper tjenester ut av Russland via TeliaCarrier-nettverket til Telia.

Vil ikke kommentere
Ifølge en pressemelding inngikk DDOs-Guard et samarbeid med Telia i 2018 for å forbedre den russiske servertjenestens motstandsdyktighet mot dataangrep.
Dagbladet har vært i kontakt med Telia og spurt om en kommentar om selskapets tilknytning til Parler.
- Jeg har dessverre ingen mulighet til å hjelpe deg ettersom vi ikke deler detaljer om eventuelle kommersielle relasjoner, skriver Irene Krohn, Head of Media Relations i Telia Company, til Dagbladet.
Parler ble angivelig brukt til å organisere angrepet på den amerikanske kongressen og til å oppfordre til ytterligere voldsbruk. Apple suspenderte alle nedlastinger av appen, og Amazon, som eier serverne som Parler brukte, tok det kontroversielle sosiale mediet av internett.
I begynnelsen tiltrakk Parler seg mange høyreekstreme brukere, men i seinere tid har flere mer moderate høyreorienterte begynt å bruke det sosiale mediet. Fox News-stjernen Sean Hannity har 7,6 millioner følgere, mens hans kollega Tucker Carlson har 4,4 millioner, skriver NTB.
- De vil ikke vinne
Parler blir av mange sett på som et alternativ til Twitter etter at mikrobloggtjenesten utestengte president Donald Trump og mange av hans støttespillere.

- Truet med at «svikere blir skutt»
Parler-sjef John Matze har anklaget IT-giganter som Amazon for å føre krig mot ytringsfriheten.
- De vil ikke vinne. Vi er verdens siste håp for ytringsfriheten, sa han søndag, ifølge NTB.
På Parlers hjemmeside er det publisert en uttalelse, hvor selskapet forteller at de vil løse alle utfordringer som møter dem, og at de har planer å ønske alle velkommen tilbake til tjenesten så raskt som mulig.
- Vi vil ikke la den sivile samtalen forvitre, skriver Parler.

Denne rikingen omfavner Trump
- Vi ønsker å minne både fans og hatere på hvorfor vi startet denne plattformen. Vi mener personvern er utrolig viktig og at ytringsfrihet er essensielt, særlig på sosiale medier. Målet vårt har alltid vært å tilby et ikke-partisansk offentlig torg, hvor individer kan nyte og utøve sine rettigheter til begge disse rettighetene, står det i uttalelsen.
- Ligger i algoritmene
Forsker ved Universitetet i Oslo og kommentator innen informatikk, Gisle Hannemyr, frykter ikke at Parlers gjenoppliving vil føre til mer ekstremisme.

Hit flykter Trump-vennene
- Jeg tror problemene i sterk grad ligger i algoritmene hos de etablerte sosiale mediene, som Instagram, Facebook og Twitter. Nye plattformer som Parler og Gab har ikke like gode algoritmer, og får ikke til å lage slike ekkokamre som finnes på for eksempel Facebook sier Hannemyr til Dagbladet.
- Hvis du liker ekstremisme, så får du automatisk mer av det på Facebook og Twitter. Algoritmene er laget for å få deg til lese mer. På plattformer som Parler finnes bare de organiske kamrene man oppsøker selv, hvor meningsfeller møtes. Man blir ikke foret på samme måte. Det kortet svaret er nei; jeg tror de fleste blir værende på Twitter og Facebook, fortsetter han.