Oljefondet

Trump-avtale gir Oljefondet trøbbel

En våpenprodusent som Oljefondet investerer milliarder i kan få en storkontrakt etter at USA har anerkjent Marokkos anneksjon av Vest-Sahara. Nå reagerer Arbeiderpartiet.

VÅPENHANDEL: ] Etter at USA nylig anerkjente Marokkos FN-stridige anneksjon av Vest-Sahara, planlegges nå amerikanske våpensalg til Marokko. Video: AP/ NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at USAs president Donald Trump anerkjente Marokkos FN-stridige anneksjon av Vest-Sahara, planlegger USA våpensalg til Marokko.

En av selgerne i en våpenavtale verdt en milliard dollar er Raytheon, skrev Reuters forrige fredag. Oljefondet har investert 5,3 milliarder kroner i Raytheon.

- Jeg ser alvorlig på denne saken. Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara er en ulovlig okkupasjon, sier stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap) til Dagbladets finansnettsted Børsen.

Han vil nå skrive til finansminister Jan Tore Sanner og be ham se på om Oljefondet bør gå ut av Raytheon, eller begrunne hvorfor investeringen er innenfor de etiske reglene.

- Helt uakseptabelt

Selv synes ikke Aukrust investeringen ser ut til å være i tråd med Norges linje om ikke å selge våpen til land som er i krig eller hvor krig truer, hvis våpenhandelen Reuters melder om gjennomføres.

- Norge bør ikke bidra med våpen som er med på å støtte oppunder en ulovlig okkupasjon, og jeg vil be finansministeren om å se på denne saken, sier Åsmund Aukrust.

Han er meget kritisk til Donald Trumps anerkjennelse av Marokkos anneksjon, som kom da USA meklet fram en avtale mellom Israel og Marokko om å normalisere forholdet seg imellom.

- Det Trump har gjort er helt uakseptabelt, og i strid med folkeretten, sier Aukrust til Dagbladet.

Presisjons-ammunisjon

Ifølge Reuters informerte Trump-administrasjonen sist fredag Kongressen om de potensielle salgene, som omfatter droner av typen MQ-9B SeaGuardian laget av General Atomics, og presisjonsammunisjon av typene Hellfire, Paveway and JDAM laget av Lockheed Martin, Raytheon og Boeing.

Dagbladet har kontaktet Raytheon, men har foreløpig ikke fått svar.

OMSTRIDT DIPLOMATI: President Donald Trumps omstridte diplomati i Midt-Østen har ført til at Marokko er det fjerde arabiske landet som i løpet av året har anerkjent Israel. Her en bildemontasje av f. v. Israels statsminsiter Benjamin Netanyahu, Trump og Marokkos konge Mohammed VI. Foto: NTB Scanpix
OMSTRIDT DIPLOMATI: President Donald Trumps omstridte diplomati i Midt-Østen har ført til at Marokko er det fjerde arabiske landet som i løpet av året har anerkjent Israel. Her en bildemontasje av f. v. Israels statsminsiter Benjamin Netanyahu, Trump og Marokkos konge Mohammed VI. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Aukrust stilte nylig utenriksminister Ine Eriksen Søreide spørsmål om Vest-Sahara, og fikk til svar at Norges holdning ligger fast.

Hun skrev at en løsning må være i tråd med vedtak i FNs sikkerhetsråd, og at Norges holdning ikke påvirkes av «den nylige erklæringen om amerikansk anerkjennelse av marokkansk suverenitet».

- Undergraver FN

Erik Hagen, leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, mener at den planlagte handelen undergraver FNs fredsbevarende operasjon i Vest-Sahara. Han mener Oljefondet bør selge seg ut av Raytheon.

Ifølge Hagen er det åpenbart at våpen som USA selger til Marokko kan bli brukt i Vest-Sahara, særlig etter at USA nå anerkjenner anneksjonen.

FEIRER: Marokkanere feirer USAs anerkjennelse av Vest-Sahara som en del av marokkansk territorium, foran parlamentsbygningen i Rabat den 13. desember. Foto: NTB Scanpix/Fadel Senna/AFP
FEIRER: Marokkanere feirer USAs anerkjennelse av Vest-Sahara som en del av marokkansk territorium, foran parlamentsbygningen i Rabat den 13. desember. Foto: NTB Scanpix/Fadel Senna/AFP Vis mer

- Marokkos militære er i all hovedsak stasjonert i Vest-Sahara. Der, og langs grensa til Algerie, sier Hagen til Børsen.

- Versting-selskap

Raytheon ble utelukket fra Oljefondet i 2005 på grunn av produksjon av klasevåpen, men kom inn igjen i Oljefondets portefølje etter en beslutning i Hovedstyret i Norges Bank i 2017.

- De er et versting-selskap» som Oljefondet bør holde seg ute av, sier Erik Hagen.

«Vi er kjent med at Etikkrådet kjenner til denne saken. På generelt grunnlag forventer vi at selskapene respekterer menneskerettigheter og har tilstrekkelige prosedyrer for å vurdere risikoen for menneskerettighetsbrudd som følge av sin virksomhet», skriver Marthe Skaar, prosjektleder presse i Norges Bank Investment Management til Børsen.

Tidligere koloni

«Etikkrådets oppgave er å gi anbefalinger om utelukkelse eller observasjon av selskaper til Norges Bank. Utover dette kan ikke Etikkrådet kommentere hvilke vurderinger det gjør av enkeltselskaper», skriver fagsjef Aslak Skancke i Etikkrådet til Børsen.

Senior kommunikasjonsrådgiver Kristina Storeng i Finansdepartementet skriver til Børsen at Finansdepartementet ikke vurderer eller tar stilling til investeringer i enkeltselskaper.

«Departementet har fastsatt etisk motiverte retningslinjer for observasjon og utelukkelse av selskaper fra SPU. Disse er det bred politisk enighet om. Kriteriene i retningslinjene omfatter bl.a. menneskerettigheter, krig og konflikt, korrupsjon, miljø og klima. Etikkrådet gir råd om selskaper som bør utelukkes eller settes til observasjon etter retningslinjene, mens Norges Bank tar beslutninger i slike saker. Etikkrådet er faglig uavhengig av både Finansdepartementet og Norges Bank», skriver Storeng.

Marokko og Vest-Sahara

Etter at Spania trakk seg ut av daværende Spansk Sahara i 1975, ble den tidligere kolonien okkupert av Marokko, som i dag kontrollerer størstedelen av landet.

FN prøver å løse konflikten mellom Marokko og frigjøringsbevegelsen Polisario. En folkeavstemning om uavhengighet for Vest-Sahara som det ble inngått avtale om i 1991 lar fortsatt vente på seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer