Oljefondet

Trump-avtale gir Oljefondet trøbbel

En våpenprodusent som Oljefondet investerer milliarder i kan få en storkontrakt etter at USA har anerkjent Marokkos anneksjon av Vest-Sahara. Nå reagerer Arbeiderpartiet.

VÅPENHANDEL: ] Etter at USA nylig anerkjente Marokkos FN-stridige anneksjon av Vest-Sahara, planlegges nå amerikanske våpensalg til Marokko. Video: AP/ NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at USAs president Donald Trump anerkjente Marokkos FN-stridige anneksjon av Vest-Sahara, planlegger USA våpensalg til Marokko.

En av selgerne i en våpenavtale verdt en milliard dollar er Raytheon, skrev Reuters forrige fredag. Oljefondet har investert 5,3 milliarder kroner i Raytheon.

- Jeg ser alvorlig på denne saken. Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara er en ulovlig okkupasjon, sier stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap) til Dagbladets finansnettsted Børsen.

Han vil nå skrive til finansminister Jan Tore Sanner og be ham se på om Oljefondet bør gå ut av Raytheon, eller begrunne hvorfor investeringen er innenfor de etiske reglene.

- Helt uakseptabelt

Selv synes ikke Aukrust investeringen ser ut til å være i tråd med Norges linje om ikke å selge våpen til land som er i krig eller hvor krig truer, hvis våpenhandelen Reuters melder om gjennomføres.

- Norge bør ikke bidra med våpen som er med på å støtte oppunder en ulovlig okkupasjon, og jeg vil be finansministeren om å se på denne saken, sier Åsmund Aukrust.

Han er meget kritisk til Donald Trumps anerkjennelse av Marokkos anneksjon, som kom da USA meklet fram en avtale mellom Israel og Marokko om å normalisere forholdet seg imellom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer