Trump-«gave» utløste krise

Før han gikk av trampet Donald Trump inn i konflikten om et omstridt territorium i Nord-Afrika. Det får Spania lide for.

SKAPTE KRISE: Et år etter at Donald Trump bestemte seg for å belønne Marokko, får Spania kjenne konsekvensene på kroppen. Foto: Alex Edelman / AFP / NTB
SKAPTE KRISE: Et år etter at Donald Trump bestemte seg for å belønne Marokko, får Spania kjenne konsekvensene på kroppen. Foto: Alex Edelman / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det har snart gått ett år siden Donald Trump motvillig måtte gi seg som president, men ettervirkningene av en av hans siste avgjørelser er fremdeles veldig synlige.

Kontroversiell «gave»

For i desember i fjor bestemte Trump seg for å belønne Marokko. Årsaken til det var at Marokko ble med på den såkalte Abraham-avtalen, der de lovet å jobbe for å forbedre sitt diplomatiske forhold til Israel.

Trumps svært kontroversielle «gave» til Marokko var å gi sitt godkjentstempel på deres annektering av Vest-Sahara, en annektering omtrent et samlet verdenssamfunn har fordømt siden Marokko gikk inn i landet etter at den tidligere kolonimakten Spania trakk seg ut i 1975.

Trumps belønning var også et brudd med USAs standpunkt fram til det tidspunktet

«Marokko anerkjente USA i 1777. Da er det bare passende at vi anerkjenner deres suverenitet over Vest-Sahara», tvitret Trump, ifølge Washington Post.

Dermed satte han i gang en kjedereaksjon, skriver Berlingske.

Svært dårlig naboforhold

Med USAs støtte i ryggen har Marokko fått stadig større selvtillit, noe som til de grader irriterer nabolandet Algerie, som også har bidratt med støtte til befolkningen i Vest-Sahara, og støtter deres uavhengighetskrav.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer