Trump med presidentordre om TikTok

Tilsynelatende kan bare et salg til et amerikansk selskap redde TikToks virksomhet i USA, ifølge CNN.

Publisert
Sist oppdatert

President Donald Trump har utstedt en presidentordre mot moderselskapet til den populære appen TikTok. Dette skjer etter en uke med eskalerende trusler om å bannlyse appen i USA, skriver The Washington Post.

Ordren trer i kraft om 45 dager og forbyr transaksjoner mellom alle amerikanske selskaper eller personer og det kinesiske selskapet ByteDance.

Dette betyr at selskapets apper ikke vil være å finne i Apples App Store eller Googles Play Store i USA, skriver avisa, mens nyhetsbyrået AP skriver at ordren kan tolkes som at dette kan skje.

- Sikkerhetstrussel

Trump har tidligere omtalt TikTok som en nasjonal sikkerhetstrussel etter at spenningen mellom hans administrasjon og Kinas regjering har forverret seg.

- USA må vise standhaftig handling mot eierne av TikTok for å beskytte vår nasjonale sikkerhet, skriver Trump i presidentordren.

Hilary McQuaide, talsperson for TikTok, sier til The Washington Post at selskapet leser gjennom presidentordren og vil kommentere saken snart.

- Denne datainnsamlingen truer med å gi det kinesiske kommunistpartiet tilgang til amerikaneres personlige og proprietære informasjon - potensielt slik at Kina kan spore lokasjonen til føderale ansatte og entreprenører, bygge mapper om personlig informasjon for utpressing og drive spionasje mot bedrifter, heter det i presidentordren, ifølge The Washington Post.

Trump har også skrevet under på en presidentordre som forbyr transaksjoner via appen WeChat om 45 dager. Denne appen eies av kinesiske Tencent, og beskrives også som en sikkerhetstrussel på grunn av datainnsamling.

WeChat og dets søsterapp Weixin i Kina er svært populære meldingsapper. Appen brukes rundt om i hele verden, særlig av personer med kinesisk opphav som bruker appen for å holde kontakten med venner og familie hjemme, skriver AP.

TIKTOK: Appen har blitt svært populær og har anslagsvis én milliard brukere verden rundt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TIKTOK: Appen har blitt svært populær og har anslagsvis én milliard brukere verden rundt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Microsoft vurderer kjøp

CNN skriver at ordren har et unntak: Den populære appen bannlyses fra å operere i USA om 45 dager om ikke ByteDance selger TikTok.

Presidentordren kommer nemlig samtidig som Microsoft, etter samtaler med amerikanske myndigheter, vurderer å kjøpe den amerikanske virksomheten til TikTok. Ifølge Financial Times' kilder undersøker IT-giganten angivelig om selskapet kan kjøpe hele TikToks globale virksomhet.

Ifølge nyhetsbyrået AP har Trump truet med å «legge ned» TikTok i USA innen 15. september om ikke Microsoft «eller noen andre» kjøper selskapet.

Ifølge NBC News sier en talsperson for Microsoft at selskapet ikke har noen kommentar til presidentordren.

Presidenten har også snakket om at hvis et salg går gjennom, burde noe av pengene gå til USAs finansdepartement. Ordren spesifiserer ikke hvor stor del av salget dette burde være, skriver CNN.

- USA bør få en svært stor prosentandel av prisen, fordi det er vi som gjør dette mulig. Beløpet vil komme fra salgssummen, og det er ingen andre enn meg som ville ha tenkt på dette. Men det er slik jeg tenker, og jeg mener det er rettferdig, sa Trump mandag.

Truet med forbud

Det var 1. august at presidenten sa han ville forby TikTok, og dagen etter varslet utenriksminister Mike Pompeo at Trump ville komme med en kunngjøring om appen i løpet av de nærmeste dagene.

- Han kommer til å handle i løpet av de neste dagene med tanke på sikkerhetsrisikoen gjennom programvare som knyttes til det kinesiske kommunistpartiet, sier Pompeo til Fox News, med henvisning til Trump.

Pompeo fastslo at kinesiske selskaper mater kommunistpartiet med brukerdata som de bruker til sitt nasjonale sikkerhetsapparat.

Mens TikTok foreløpig ikke har kommet med en kommentar til presidentordren, har både den statlige kinesiske avisa China Daily og det kinesiske utenriksdepartementet reagert sterkt på Trumps trusler mot TikToks aktivitet i USA.

- Tyveri

Kina vil riktignok være forsiktig med å innføre tilsvarende tiltak mot amerikanske selskaper, men har mange måter å slå tilbake på, skrev den statlige avisa China Daily tirsdag, ifølge NTB.

Kina aksepterer ikke USAs tyveri av et kinesisk teknologiselskap, skrev avisa videre.

- USA, uten å legge fram noen som helst slags form for bevis, har tatt i bruk en misbrukt oppfatning av nasjonal sikkerhet som på uforsvarlig vis undertrykker visse ikke-amerikanske selskaper, sa talsmann Wang Wenbin i Kinas utenriksdepartement tidligere denne uka.

Wang kalte det politisk manipulering og regelrett mobbing.

Begrunnelsen om hensyn til nasjonal sikkerhet holder ikke vann, mente Wang, som la til at selskapene driver i henhold til internasjonalt regelverk og amerikansk lovverk.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer