Trump og Thunberg kan møtes igjen

Leder for Verdens økonomiske forum, Klaus Schwab, mener at både Greta Thunberg og Donald Trump er nødvendige stemmer under konferansen. Tirsdag kan de støte på hverandre igjen.

VIL IKKE MØTE TRUMP: På tross av at klimaaktivist Greta Thunberg ikke ønsket å møte president Donald Trump under FN-møtene i New York, skjedde dette. Nå deles øyeblikket på Twitter i stor fart. Video: AP / Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sist gang klimaaktivisten Greta Thunberg (17) var i samme rom som USAs president Donald Trump (73), vekket en video av opptrinnet oppsikt verden rundt.

Tirsdag kan de møtes igjen, når begge skal tale til Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos. Der samles verdens politiske- og finansielle elite hvert år for å diskutere framtidsrettede løsninger.

Konferanseleder Klaus Schwab forteller til nyhetsbyrået AP at han synes at det er betryggende at både Thunberg og Trump kommer til Davos, og understreker at klima og miljø vil være et hovedtema under konferansen.

Som følge av et år hvor vi har sett ekstremvær verden rundt, samt opplevd det nest varmeste året som er blitt målt, og avsluttet det varmeste tiåret som er blitt målt, anser WEF klimautfordringer som en av de viktigste langsiktige truslene mot den globale økonomien.

Dette markerer et skifte fra tidligere år, hvor teknologiens utvikling har vært det hovedsakelige temaet.

FORVIRRING: Mange har trodd det er Greta Thunberg som skyter med våpen i denne videoen. Bilder fra @eslinge/Twitter. Vis mer

- Nødvendige stemmer

Til tross for Trump og Thunbergs motsetninger, mener Schwab at begge er nødvendige stemmer: Trump i lys av sin rolle på verdensscenen, og Thunberg for sitt klimaengasjement.

- Jeg mener at begge er nødvendige stemmer. Klima vil spille en særskilt rolle under årets konferanse.

Han gleder seg til å vise fram flere prosjekter til Thunberg.

- Dersom Greta kommer i år, så vil hun se at vi har hatt betydelig framgang, sier han og viser til hennes opptreden i Davos i fjor.

- Vi har nå innsett at det haster, fordi vet at det snart ikke er mulig å sette inn tiltak mot klimaendringene, sier han.

KLIMASTREIKENS MOR: Da Greta Thunberg droppet skolen og satte seg ned foran Riksdagen, våknet hele verden. Video: AP, NTB og Dagbladet. Vis mer

Advarte eliten

Fredag advarte Thunberg eliten under en klimademonstrasjon i Lausanne.

- Vi har entret et nytt år og et nytt tiår. Så langt har vi ikke sett noen som helst tegn på ordentlige klimatiltak, og det må endres, sa hun under demonstrasjonen og fortsatte:

- Til verdensledere og personer med makt; Jeg vil fortelle dere at dere ikke har sett hva som vil komme ennå. Dere har ikke sett det siste av oss, det kan vi forsikre dere. Og det er meldingen jeg vil uttrykke under Verdens økonomiske forum i Davos neste uke.

Klimakritikk

Så seint som i fjor mottok konferansen klimakritikk fra norske politikere. Da Børsen besøkte Davos, ble det nemlig klart at det i løpet av fire dager landet 1500 privatfly på flyplassene i nærheten av konferansen. Det var en økning på 200 fra toppmøtet året i forveien.

For mange gikk veien videre til Davos med helikoptertransport, framfor en togtur gjennom fjellene. Dette fikk norske politikere til å reagere, blant andre Frps miljøpolitiske talsperson, Gisle Meininger Saudland.

- Dette viser bare at Davos er verdens dyreste og mest forurensende prateklubb, uttalte han til Børsen og fulgte opp:

- Du har sannelig fint lite troverdighet i å snakke om klima og utslipp når du flyr inn med privatjet og kanskje også tar helikopter det siste stykke, følger han opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer