Trump raser etter skattebombe

En over tre år lang dragkamp er over: Donald Trumps skattemeldinger er offentliggjort.

IRRITERT: Donald Trump måtte gi tapt i sin over tre år lange kamp mot Kongressen. I dag ble skattemeldingene hans offentliggjort. Foto: REUTERS / David 'Dee' Delgado / NTB
IRRITERT: Donald Trump måtte gi tapt i sin over tre år lange kamp mot Kongressen. I dag ble skattemeldingene hans offentliggjort. Foto: REUTERS / David 'Dee' Delgado / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Demokratene skulle aldri ha gjort det. De bruker alt som våpen, men husk at det er en farlig vei som går i begge retninger, sier Donald Trump i en uttalelse, ifølge CNN-journalisten Kristen Holmes.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av at Representantenes hus i dag har offentliggjort Donald Trumps skattemeldinger fra 2015 til 2020, etter en årelang kamp mellom presidenten og Kongressen, skriver Reuters.

Motstandere

Donald Trump og republikanerne har vært sterke motstandere av å offentliggjøre disse tallene. En president er ikke juridisk forpliktet til å offentliggjøre dem, men det har vært en sedvane som går flere tiår tilbake.

Likevel har republikanerne ment at det setter en dårlig presedens at Kongressen kan offentliggjøre en borgers skattemelding.

I en videouttalelse toner likevel Trump ned betydningen av skattemeldingene.

- Selv om disse skattemeldingene inneholder relativt lite informasjon, og ikke informasjon de fleste vil skjønne - de er ekstremt komplekse - så er de radikale demokratenes oppførsel en skam for Kongressen, sier Trump, ifølge Reuters.

For demokratene var det om å gjøre å få ut Trumps skattepapirer før nyttår, da de mister flertallet i Representantenes hus.

Like før jul kom det endelige vedtaket om at skattemeldingene skulle offentliggjøres. Da ble også et utdrag fra Trumps skattemelding publisert.

Betalte 1,1 millioner i skatt

Donald Trump har alltid likt å framstille seg selv som en svært vellykket forretningsmann - som betaler lite skatt.

Det med lite skatt har han i all hovedsak rett i, men det kommer av at Trump har innrapportert store tap.

Skattemeldingene viste at Trump oppførte «negativ inntekt» i 2015, 2016, 2017 og 2020, og at han betalte 1500 dollar i skatt i 2016 og 2017.

I 2018 og 2019 betalte Trump til sammen 1,1 millioner dollar i skatt.

I skattemeldinga for 2020 krevde Trump og kona Melania en tilbakebetaling av skatt på 5,47 millioner dollar.

Motvilje fra Trump

Saken har versert i det amerikanske rettssystemet siden 2018. Trump har nemlig kjempet med nebb og klør for å holde skattemeldingene unna offentligheten.

Først i slutten av november kom demokratene seg over det siste hinderet da Høyesterett avgjorde at kontrollkomiteen i Representantenes hus kunne få Trumps skattedokumenter.

Donald Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, som gikk fra å være en av Trumps mest betrodde, til å havne i unåde, beskrev Trumps motvilje mot å offentliggjøre skattemeldingene på denne måten under en høring i Sentatet i 2019:

- Det han ikke ønsker seg er at en hel gjeng tenketanker, som er skattespesialister, skal gå gjennom skattemeldingene hans og plukke dem fra hverandre, sånn at han ender opp med en revisjon og får skattbare konsekvenser, straff og så videre.

Vil granske skattepapirer

Og det er nettopp den muligheten tenketanke og skattespesialister nå får med offentliggjøringen av skattepapirene.

En del er allerede kjent, men ifølge New York Times knytter det seg litt ekstra interesse til hvorvidt Trump har tjent penger på skattepolitikk han selv vedtok som president.

Dette dreier seg blant annet om Tax Cut and Job Acts fra 2017, som ga en rekke skattelettelser for bedrifter og velstående personer.

Så langt har kontrollkomiteén i Representantenes hus gjennomgang vist at den amerikanske skatteetaten IRS ikke har gjennomført lovpålagt revisjon av Trumps skattemeldinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer