Trump slipper Playboy-bot

Den tidligere presidenten går klar etter at en Playboy-modell fikk betalt for å tie. Men én tabloidavis må ut med millionbot.

SLIPPER UNNA: Tabloidavisen National Enquirer må betale en saftig bot for å ha betalt en tidligere Playboy-modell for tie om et angivelig forhold til Donald Trump. Selv slipper han straff. Her sammen med kona Melania Trump. Foto: Brendan Smialowski / AFP
SLIPPER UNNA: Tabloidavisen National Enquirer må betale en saftig bot for å ha betalt en tidligere Playboy-modell for tie om et angivelig forhold til Donald Trump. Selv slipper han straff. Her sammen med kona Melania Trump. Foto: Brendan Smialowski / AFP Vis mer
Publisert

Det er det amerikanske valgtilsynet, Federal Election Commission (FEC), som har etterforsket tidligere president Donald Trump i saken.

Den tidligere Playboy-modellen Karen McDougal hevder hun hadde et forhold med Trump tilbake i 2006. Da hadde forretningsmannen vært gift med Melania Trump i ett år, som nettopp hadde født deres sønn Barron.

- Viten og vilje

McDougal har tidligere fortalt at hun solgte historien sin til tabloidavisa National Enquirer for 150 000 dollar, eller drøyt 1,2 millioner kroner i dagens verdi. Avtalen, som kom i stand i 2016, innebar at hun ble nektet å snakke offentlig om den angivelige affæren.

Utbetalingen skjedde i forbindelse med valget samme år, og avisa beskyldes for å forsøke å begrave saken som en vennetjeneste til Trump.

NOK ER NOK: Fox News-programleder Laura Ingraham, har framstått som en varm forsvarer og tilhenger av Donald Trump i lang tid. Her får hun nok av ekspresidenten. Video: Fox News. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Trump har på sin side benektet at han har hatt et forhold til modellen.

FEC slår i sin avgjørelse fast at utbetalingen til den tidligere nakenmodellen var et ulovlig valgkampbidrag. Utgiveren som står bak avisa, American Media Inc., må nå ut med en bot på 187 000 dollar - tilsvarende 1,55 millioner kroner, skriver BBC.

I beslutningen skriver kommisjonen at avisa med «viten og vilje» brøt valgloven da de betalte for rettighetene til McDougals historie.

Ifølge myndighetene skjedde utbetalingen i samråd med Donald Trumps daværende advokat Michael Cohen. Han er dømt for brudd på reglene om valgfinansiering i en annen sak - en sak han måtte sone i fengsel for.

- En seier for demokratiet

Saken er en del av det samme komplekset der den mer kjente historien om Trumps angivelige affære med pornoskuespilleren Stormy Daniels inngår.

Det er den uavhengige organisasjonen Common Cause, som arbeider med å se politikere og myndighetene i kortene, som opprinnelig klaget inn saken for FEC for over tre år siden. Det er også de som nå går ut med dokumentene i saken.

VURDERER Å STILLE: USAs tidligere president Donald Trump har hintet om å stille til valg igjen i presidentvalget i 2024 tidligere, men nå er han klar i sin tale. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, FOX News. Vis mer

- Dette er en seier for demokratiet, sier visepresidenten i Common Cause i Paul S. Ryan i en uttalelse. Men han legger til:

- Den eneste som ikke holdes ansvarlig er Donald Trump.

«Catch and kill»

Praksisen der tabloidaviser eller andre mediebedrifter kjøper avslørende historier, for så å ikke publisere dem, er en velkjent praksis kjent som «catch and kill» i USA.

Direktøren for selskapet bak National Enquirer, David Pecker, er en nær venn av Donald Trump. Han har tidligere innrømmet at avtalen om å betale McDougal ble inngått for å undertrykke historien hennes, og unngå at den skulle påvirke valgresultatet. Denne tilståelsen skjedde i en ordning der han unngår straffeforfølgelse.

BRYLLUP: Lørdag 27. mars kapret tidligere president Donald Trump nok en gang en plass i søkelyset, men på en litt annerledes måte denne gangen. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, AP, TMZ Vis mer

Men Donald Trump selv går altså fri i saken, og slipper bøter eller annen straff. Dokumenter som organisasjonen Common Cause har offentliggjort viser at det ikke var flertall i valgkommisjonen for å etterforske den tidligere presidenten videre.

FEC består av seks medlemmer - tre fra demokratene og tre fra det republikanske parti.

Verken utgiveren eller Trump har ønsket å kommentere FECs avgjørelse til media.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer