Trump truer med luksusskatt

Nye tolltariffer kan straffe amerikanske luksusdyr.

FRANSKE GODER: USA har foreslått å innføre en 100 prosent høy toll på franske varer som champagne, oster og luksusvesker. Dette vil ramme blant andre Louis Vuitton Moët Hennessy, LVMH, et av verdens største luksuskonserner. Her er presidenten fotografert i Texas i oktober, under et besøk på en av Louis Vuittons skinngårder. Foto: NTB scanpix
FRANSKE GODER: USA har foreslått å innføre en 100 prosent høy toll på franske varer som champagne, oster og luksusvesker. Dette vil ramme blant andre Louis Vuitton Moët Hennessy, LVMH, et av verdens største luksuskonserner. Her er presidenten fotografert i Texas i oktober, under et besøk på en av Louis Vuittons skinngårder. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I det siste har amerikanske tollavgifter skapt store overskrifter verden over. Mandag ble det kjent at president Donald Trump innfører toll på stål og aluminium fra Brasil og Argentina, som følge av at de, ifølge ham, har devaluert sine egne valutaer for å få et økonomisk fortrinn hva gjelder eksport.

Nå har administrasjonen bestemt seg for å konsentrere seg om et annet land. USA foreslår nemlig nå å innføre en tollavgift på opptil 100 prosent på franske varer som importeres til USA.

Totalt dreier det seg om avgifter på varer verdt hele 2,4 milliarder dollar, eller 21,9 milliarder norske kroner. Medier som The Guardian og CNBC skriver at det kan omfatte luksusindustrien Frankrike er så kjent for.

FAVORITT: Melania Trump er kjent for sin ekstravagante luksusstil, gjerne bestående av plagg og tilbehør fra nettopp Frankrike. Her blir hennes Louis Vuitton-bagasje båret på et fly tidligere i år. Hun har også fått FLOTUS (First Lady of The United States) skrevet på bagasjelapper fra merket. Foto: NTB scanpix
FAVORITT: Melania Trump er kjent for sin ekstravagante luksusstil, gjerne bestående av plagg og tilbehør fra nettopp Frankrike. Her blir hennes Louis Vuitton-bagasje båret på et fly tidligere i år. Hun har også fått FLOTUS (First Lady of The United States) skrevet på bagasjelapper fra merket. Foto: NTB scanpix Vis mer

Trump-favoritt

Den foreslåtte tolltariffen vil nemlig gjelde for blant annet Roquefort-ost, champagne og luksusvesker. Det vil blant andre ramme det store luksusselskapet LVMH, Louis Vuitton Moët Hennessy, som står for produksjon og eksport av blant annet Sephora, Fendi, Givenchy, Moët & Chandon, Céline og Hennessy. LVMH eies igjen av Dior.

Mange av disse merkene er, ironisk nok, favoritter i Trump-familien.

I DIOR: Det kan bli dyrt å importere franske motemekrer som Louis Vuitton og Céline. Dior kan også bli dyrere. Her er førstedama fotografert i en Dior-kjole i 2017. Foto: NTB scanpix
I DIOR: Det kan bli dyrt å importere franske motemekrer som Louis Vuitton og Céline. Dior kan også bli dyrere. Her er førstedama fotografert i en Dior-kjole i 2017. Foto: NTB scanpix Vis mer

En enkel veske fra noen av de ovennevnte merkene kan fort koste deg 20 000, mens du kan få flere flasker cava eller prosecco til samme pris som en av de eksklusive champagnene.

Aksjefall

Nå kan de bli enda dyrere i USA, om denne tollen innføres. Business Insider skriver at aksjene til LVMH falt med hele to prosent etter at Trump truet med å innføre tolltariffen.

Totalt er det snakk om såpass store fall at markedsverdien til fire av Frankrikes største motekonserner samlet har falt med ni milliarder dollar.

USA truer med å innføre de nye avgiftene som et svar på at Frankrike har vedtatt en skatt på digitale tjenester fra internasjonale IT-giganter som Facebook og Google.

KRITIKK: USAs førstedame Melania Trump har flere ganger fått kritikk for klesvalgene sine. Her er verstingene! Video: Rød Løper Vis mer

Bakgrunnen for loven er økende irritasjon over at noen av verdens rikeste selskaper etablerer seg i skatteparadiser og bare betaler symbolsk skatt der de driver sine forretninger.

Den nye franske loven innebærer at det innføres en skatt på tre prosent på digital annonsering, salg av personlige data og annen inntekt for ethvert teknologiselskap som har mer enn vel sju milliarder kroner i globale inntekter hvert år.

EU reagerer

President Donald Trumps regjering mener skatten diskriminerer de amerikanske nettkjempene, og truer altså med å legge toll på amerikansk import av franske varer som svar.

Tollen kan bli innført fra midten av januar.

- Dette er ikke en type oppførsel man forventer fra USA overfor en av deres nærmeste allierte, Frankrike, og Europa generelt, sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire tirsdag.

Han framholdt likevel at han ville unngå et mønster med sanksjoner og mottiltak.

Trump kommenterte tollsaken da han tirsdag møtte pressen i forbindelse med NATO-toppmøtet i London og sa han ikke er «forelsket» i teknologiselskapene.

REAGERER: Frankrikes finansminister reagerer på truslene om tolltariffer. Foto: NTB scanpix
REAGERER: Frankrikes finansminister reagerer på truslene om tolltariffer. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Men de er våre selskaper. De er amerikanske selskaper. Jeg vil kreve skatt fra disse selskapene. De skal ikke skattlegges av Frankrike, sa Trump.

EU har varslet at de vil agere dersom Trump-administrasjonen får gjennomslag for den franske luksustollen.

BUET: Publikum på en ungdomskonferanse i Baltimore reagerte med å bue på den amerikanske førstedamen da hun ankom for å snakke om opiodkrisen. Video; CNN Vis mer

- EU vil handle og reagere som en enhet, sa EU-kommisjonens handelstalsmann Daniel Rosario, og la til at kommisjonen er i tett kontakt med myndighetene i Paris om neste skritt, ifølge NTB.

Det kan være aktuelt å bringe saken inn for Verdens handelsorganisasjon, truer EU med.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer