Trump-trusler skaper kaos

Ingen står klare til å overta ledelsen av Verdens handelsorganisasjon. Nå frykter ekspert at organisasjonens framtid kan bli mørk etter gjentatte trusler fra USAs president Donald Trump.

WTO: Verdens handelsorganisasjon (WTO) står uten en leder. USAs president Donald Trumps harde linje mener forskeren at gjør det vanskelig for WTO å finne en ny leder. Foto: Reuters / NTB Scanpix.
WTO: Verdens handelsorganisasjon (WTO) står uten en leder. USAs president Donald Trumps harde linje mener forskeren at gjør det vanskelig for WTO å finne en ny leder. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når Robert Azevedo går av som leder i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i månedsskiftet står ingen klare til å overta ledelsen. Azevedo skulle sittet som leder i ett år til, men har trukket seg.

Etterfølgeren vil overta en handelsorganisasjon midt i en svært bråkete tid, ifølge seniorforsker Arne Melchior ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

- Regelverket til WTO er fortsatt intakt, men organisasjonens rolle på sikt blir undergravd om de ikke klarer å bli enige om nye reformer. Det er en del skjær i sjøen, forteller Melchior til Børsen.

WTOs rolle er å fremme handel mellom stater og løse handelskonflikter. Nå står de imidlertid oppi en egen floke.

Utfordrende tider

Organisasjonen er preget som følge av coronakrisa, men handelskrigen mellom USA og Kina setter også sitt preg.

Det hjelper heller ikke at USAs president Donald Trump gjentatte ganger har kritisert og truet med å trekke USA ut av WTO fordi han mener organisasjonen er urettferdig i sin behandling av USA, og for myk i behandlingen av Kina.

I 2018 sa Trump blant annet at handelsorganisasjonen er rigget for «å komme alle andre enn oss (USA, red.anm.) til gode».

SKRYTER: President Donald Trump skryter over hvordan administrasjonen hans så langt har løst den økonomiske krisen som følge av coronapandemien. Video: AP Vis mer

«Vi vet at de har lurt oss i årevis, og det kommer ikke til å skje igjen», har Trump også uttalt.

- Skudd for baugen

Forskeren peker på at USAs harde linje gjør det vanskelig for WTO å finne en ny leder.

- Handelskrigen og Trump er et ytterligere skudd for baugen. Det har svekket samarbeidsklimaet, og USA har nektet å oppnevne nye dommere i tvisteløsningssystemet til WTO, forteller Melchior.

Børsen skrev i fjor om hvordan USA har blokkert utnevnelsen av nye dommere til WTOs tvisteløsningsmekanisme, der handelskonflikter mellom medlemslandene håndteres.

Kan ramme Norge

- Konflikten hadde røtter før Trump, men er satt på spissen under presidenten, fortsetter Melchior, og legger til at dette er noe verken Norge eller EU liker, og at de derfor prøver å lage et skyggesystem.

Han peker også på at en eventuell WTO-krise kan ramme Norge.

- Norge er et lite land. Vi liker forutsigbarhet og rettssikkerhet i handelen. Norge har en klar interesse i WTO, og dersom de svekkes er det negativt for Norge, sier forskeren.

I venten på en ny leder har WTO prøvd å finne en midlertidig en, men heller ikke det har lyktes.

Seinest i forrige måned klarte ikke medlemslandene å bli enige om en midlertidig leder - og veien videre ser ikke ut til å bli enklere.

FORSKER: Seniorforsker Arne Melchior ved Nupi.

Foto: NUPI.
FORSKER: Seniorforsker Arne Melchior ved Nupi. Foto: NUPI. Vis mer

En milepæl

Seniorforskeren påpeker at åtte personer har presentert sitt kandidatur som ny WTO-leder, hvorav tre av disse er kvinner fra henholdsvis Nigeria, Kenya og Sør-Korea.

- Spørsmålet er om man blir enige om en ny leder. Signalene er optimistiske, men det er ikke godt å si da det er større handelskonflikter, sier han.

Melchior påpeker at det vil være en milepæl dersom en av de kvinnelige kandidatene blir leder.

- Det vil være en fjær i hatten for WTO som har vært mannsdominert som andre internasjonale organisasjoner, utdyper han.

- Lagt under press

Seniorforskeren forklarer at WTO vil trimme ned antall kandidater utover høsten, og at de til slutt vil stå igjen med to kandidater som det skal velges mellom. Denne prosessen er ventet å vare til november, men forutsetter at man blir enige om en kandidat alle kan samles om. Hvis dette ikke skjer, kan det bli forsinket.

- Prosessen kan ta hele høsten, og det er en risiko for at det oppstår konflikt, og at de blir lagt under press. Hvis Trump ikke blir gjenvalgt så vil Joe Biden (demokratenes presidentkandidat, red.anm.) ha en mer positiv holdning til et samarbeid, sier han.

Melchior vil derimot ikke legge for mye vekt på at WTO nå kan gå noen måneder uten en vikar som leder.

VARSLER: Dr. Rick Bright blir beskrevet som en varsler etter at han hevdet å ha blitt fjernet fra sin stilling fordi han viste motstand til Trumps anbefalinger om bruk av malariamedisin mot covid-19. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Det verste scenarioet

- Den vanskelige tida kommer om man ikke finner en ny leder med et klart program, og visjoner for hvordan de skal utvikle seg videre, utdyper han.

Seniorforskeren mener det også kan bli hett om Trump presser på for mye når det bare står igjen to kandidater.

- Det verste scenarioet er at de blokkerer oppnevningen, avslutter Melchior.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer