Trump-trusler skaper kaos

Ingen står klare til å overta ledelsen av Verdens handelsorganisasjon. Nå frykter ekspert at organisasjonens framtid kan bli mørk etter gjentatte trusler fra USAs president Donald Trump.

WTO: Verdens handelsorganisasjon (WTO) står uten en leder. USAs president Donald Trumps harde linje mener forskeren at gjør det vanskelig for WTO å finne en ny leder. Foto: Reuters / NTB Scanpix.
WTO: Verdens handelsorganisasjon (WTO) står uten en leder. USAs president Donald Trumps harde linje mener forskeren at gjør det vanskelig for WTO å finne en ny leder. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når Robert Azevedo går av som leder i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i månedsskiftet står ingen klare til å overta ledelsen. Azevedo skulle sittet som leder i ett år til, men har trukket seg.

Etterfølgeren vil overta en handelsorganisasjon midt i en svært bråkete tid, ifølge seniorforsker Arne Melchior ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

- Regelverket til WTO er fortsatt intakt, men organisasjonens rolle på sikt blir undergravd om de ikke klarer å bli enige om nye reformer. Det er en del skjær i sjøen, forteller Melchior til Børsen.

WTOs rolle er å fremme handel mellom stater og løse handelskonflikter. Nå står de imidlertid oppi en egen floke.

Utfordrende tider

Organisasjonen er preget som følge av coronakrisa, men handelskrigen mellom USA og Kina setter også sitt preg.

Det hjelper heller ikke at USAs president Donald Trump gjentatte ganger har kritisert og truet med å trekke USA ut av WTO fordi han mener organisasjonen er urettferdig i sin behandling av USA, og for myk i behandlingen av Kina.

I 2018 sa Trump blant annet at handelsorganisasjonen er rigget for «å komme alle andre enn oss (USA, red.anm.) til gode».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.