Trumps dødsdømte gigasatsing

Donald Trump skulle gjenreise kullindustrien, men når han trer ut av Det hvite hus er fornybar energi større enn kullenergi for første gang siden 1800-tallet.

KULLFANTAST: Donald Trump skulle løfte den amerikanske kullindustrien til gamle høyder. Slik har det ikke gått. Foto: AP Photo / Pablo Martinez Monsivais / NTB
KULLFANTAST: Donald Trump skulle løfte den amerikanske kullindustrien til gamle høyder. Slik har det ikke gått. Foto: AP Photo / Pablo Martinez Monsivais / NTB Vis mer
Publisert

- Vi skal vinne, vinne, vinne 0g dere komme til å bli veldig stolte, og gruvearbeiderne må gjøre seg klare, fordi de kommer til å jobbe ræva av seg.

Donald Trump var allerede under nominasjonsvalget for republikanerne i 2016 helt klar på hva som var et av hans viktigste mål:

Få fart på kullindustrien igjen.

Gikk opp første halvår

Både i valgkampen og i sin tid som president har Donald Trump satt kampen for kullindustrien høyt på dagsorden, høyere enn klimaspørsmålet.

Han erklærte blant annet «slutt på krigen mot kull» da han med et pennestrøk strøk forgjenger Barack Obamas Clean Power Plan.

I tillegg meldte han USA ut av Parisavtalen, noe lederne i kullselskapene satte stor pris på, og valgte ut en tidligere kull-lobbyist som leder for miljøbyrået EPA.

I første halvår av Trumps presidentskap ga det positive utslag for kullindustrien. I USA vokste kullproduksjonen med 19 prosent.

Et av selskapene som for alvor fikk nyte godt av presidentens forkjærlighet for kull var Peabody Energy.

De var helt på kanten av konkurs, men klarte så vidt å komme seg over kneika i april 2017, akkurat tidsnok til å nye godt av Trumps forsøk på å gjenopplive kullindustrien, skriver CNN.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer