Stormingen av Capitol Hill

Trumps kjempeproblem: - Ei atombombe

Om ei drøy uke kan Donald Trump ta fatt på livet som sjef for et stort forretningsimperium igjen. Det er ikke sikkert det blir noen dans på roser.

TRØBBEL: Donald Trump kan, om han vil, vende tilbake til sitt eget forretningsimperie om en drøy uke. Der kan han riktignok stå overfor en del utfordringer. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB
TRØBBEL: Donald Trump kan, om han vil, vende tilbake til sitt eget forretningsimperie om en drøy uke. Der kan han riktignok stå overfor en del utfordringer. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er ei atombombe han har sprengt selv. Det kommer til å skade hans barn og Trump-navnet blir spylt ned i dass, sier omdømmeekspert, BI-professor og amerikansk statsborger, Peggy Brønn, til Børsen.

Hun snakker om stormingen av Capitol Hill og hvilke konsekvenser det får for Trump når han formelt må overlate makten til påtroppende president Joe Biden.

Trump nektet som kjent i det lengste å erkjenne valgnederlaget, og mener fremdeles det er et resultat av utstrakt valgfusk, noe det ikke finnes noen bevis for å bygge opp under.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

- Et kjempeproblem

I tillegg får han skylden for å ha oppildnet den rasende mobben som tok seg inn på Capitol Hill onsdag, da kongressmedlemmene formelt skulle godkjenne valgresultatet.

Det resulterte som kjent i sjokkerende bilder som gikk verden rundt.

- Det er et kjempeproblem for ham, sier Michael D'Antonio, forfatteren av boka Sannheten om Trump, til CNN.

- De fleste merker prøver å unngå kontroverser. Jeg føler han har tvunget fram avgjørelsen fra selskapene som har bestemt seg for å distansere seg fra ham, sier D'Antonio.

For listen blir stadig lengre. Det er kjent for de aller fleste at presidenten har blitt fratatt sine muligheter til å kommunisere med sine supportere på Twitter og Facebook.

Nekter å utføre betaling

Ifølge Wall Street Journal har finansselskapet Stripe Inc, som tar hånd om kortbetalinger for millioner av nettselskaper, bestemt seg for å stoppe å prosessere betaling til Trump-kampanjens nettside i kjølvannet av kaoset i Washington.

Inntil nå har selskapet hatt ansvar for å håndtere kortbetalingen på Trump-kampanjens nettside og for pengeinnsamlingen på nettet.

Stripe ber brukere gå med på at de ikke vil akseptere betalinger til aktiviteter av «høy risiko», inkludert bedrifter eller organisasjoner som «engasjerer seg i, oppmuntrer til, fremmer eller bejubler ulovlig vold eller fysisk skade på eiendommer eller personer».

KONTORLANDSKAP: En video fra sosiale medier viser de store ødeleggelsene etter at demonstranter stormet Kongressen onsdag 7. januar 2020. Video: Twitter. Foto: Saul Loeb /AFP / NTB Vis mer

Shopify, som driver nettbutikker, vil ikke lenger drive nettbutikkene for Trump Organization og Trumps valgkampanje.

Den store golforganisasjonen PGA bestemte seg også for at de ikke vil spille på Trump National Golf Club Bedmninster i New Jersey i 2022.

- Det har blitt tydelig at gjennomføring av PGA-mesterskapet på Trump Bedminster vil være skadelig for PGA of America-merkevaren, heter det blant annet i begrunnelsen, som ble offentliggjort mandag.

GOLF: Her forlater Donald Trump U.S. Women's Open på Trump National Golf Club i Bedminster, New Jersey i juli 2017. Neste år blir det ikke noen PGA-turnering her. Foto: AFP / NTB
GOLF: Her forlater Donald Trump U.S. Women's Open på Trump National Golf Club i Bedminster, New Jersey i juli 2017. Neste år blir det ikke noen PGA-turnering her. Foto: AFP / NTB Vis mer

Den New York-baserte banken Signature Bank sier at de har begynt å avvikle Donald Trumps to personlige kontoer hos dem, og de gikk samtidig til det drastiske skritt å kreve at han trakk seg fra presidentembetet.

Storbank vil bryte bånd

Det har også blitt ubehagelig for den tyske storbanken Deutsche Bank, som har lånt ut to milliarder til Trump Organization gjennom åra.

Ifølge New York Times har banken nå bestemt seg for å ikke gjøre forretninger med Trump eller selskapet hans i framtida.

De har over 300 millioner dollar (2,5 milliarder norske kroner) i lån utestående hos Trump, lån som forfaller i løpet av de kommende åra.

Banken har konkludert med at de, foruten å ettergi gjelden, ikke kan kutte alle bånd med Trump før lånene forfaller.

To av de ansatte som har hatt ansvaret for å låne ut penger til Donald Trump og hans svigersønn Jared Kushner sa i desember opp og hadde sin siste arbeidsdag 31. desember, skriver New York Times.

Akkurat disse utlånene er ekstra interessante, ettersom de blir etterforsket av distriktsadvokaten på Manhattan og statsadvokaten i New York.

Begge har stevnet banken for å få informasjon om låneforholdet til Trumps organisasjon. Etterforskere ønsker å finne ut om presidentens organisasjonen villedet eller svindlet utlåneren ved å blåse opp verdien på noen eiendeler.

GRUSOMT: Donald Trump maner sine tilhengere til å demonstrere ved Capitol Hill. Video: AP Vis mer

Får ringvirkninger

BI-professor Brønn er helt klokkeklar på at stormingen av Capitol Hill får store konsekvenser for Trump.

- Å ja. Helt sikkert. Absolutt. Det han har gjort nå - han kommer aldri helt tilbake fra dette, sier Brønn.

Hun peker på at Trump selv har uttalt at han kunne drept et menneske på Fifth avenue i New York, uten at velgerne hans reagerte.

- Du kan ikke si at det som skjedde her er verre enn å drepe, men det er det absolutte lavmål. Det er ingen ord som kan beskrive hva han har gjort her. Det er mange typer kriser, men dette er en krise han har skapt selv, sier Brønn.

- Så dette vil gå ut over Trump Organization og familien også?

- Så lenge det er koblet til det navnet så er det ringvirkninger. Det er dråpen som faller ned i vannet og så sprer det seg ut som ringer.

Mulig TV-comeback

Professoren sier at dette handler om bedriftene som inntil nå har samarbeidet med Trump sitt omdømme, og at det kommer til å ha konsekvenser for alle som er assosiert med Trump.

- De har ikke råd til å fortsette med ham, sier Brønn.

- Men hva med Trumps lojale supportere? Det var tross alt 74 millioner som stemte på ham under valget?

- De har ikke den typen penger han trenger. Det er et stort gap der, sier Brønn.

THE APPRENTICE: Donald Trump ledet programmet The Apprentice gjennom flere år. Det får ekspert til å lure på om Trump vender tilbake til TV-skjermen etter 20. januar. Foto: Ali Goldstein / NBC-TV / Kobal / REX / NTB
THE APPRENTICE: Donald Trump ledet programmet The Apprentice gjennom flere år. Det får ekspert til å lure på om Trump vender tilbake til TV-skjermen etter 20. januar. Foto: Ali Goldstein / NBC-TV / Kobal / REX / NTB Vis mer

D'Antonio påpeker likevel at det kan finnes muligheter for Trump. Han kan få seg et TV-program på de svært konservative kanalene Newsmax eller OANN, eller han kan startet sitt eget streamingnettverk, drodler D'Antonio.

- Jeg vet ikke om demografien til hans mest lojale supportere passer så godt til hans luksuriøse forretninger. De kan ikke betale hundrevis av dollar per natt for å overnatte på noen av eiendommene hans, eller være medlemmer i klubbene hans, sier D'Antonio, som likevel konkluderer:

- Men hele kampanjen ble startet som en merkevareøvelse. Jeg tror han står sterkere i massemarkedet nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer