«Truth Social»:

Trumps revansj: Avslører nye detaljer

Skal ha sikret seg en gigantavtale med «en gruppe uidentifiserte investorer».

KAMPKLAR: USAs tidligere president Donald Trump har storstilte planer om et eget sosialt nettverk. Veien dit viser seg imidlertid å være noe utfordrende. Foto: NTB
KAMPKLAR: USAs tidligere president Donald Trump har storstilte planer om et eget sosialt nettverk. Veien dit viser seg imidlertid å være noe utfordrende. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Etter at USAs tidligere president Donald Trump ble utestengt fra Twitter, Facebook og YouTube tidligere i år, varslet han storstilte planer om et eget sosialt nettverk.

Første steg mot revansj ble tatt da medieselskapet Trump Media & Technology Group (TMTG) ble etablert. Deretter kunngjorde ekspresidenten navnet på sin nye plattform - «Truth Social» - s0m etter planen skal stå klar i starten av 2022.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har Trump imidlertid møtt en rekke hindre i oppkjøringsfasen. Flere Wall Street-investorer skyr ham som pesten, og foreløpig har navngitte økonomiske bidragsytere latt vente på seg.

Kraftig fall

Tidligere denne uka skrev også CNBC at en betaversjon av plattformen skulle vært på plass i november. Inntil videre har offentligheten likevel til gode å se en offisiell lanseringsdato eller visuell presentasjon av «Truth Social».

DEN AVTROPPENDE PRESIDENTEN: Se hva Donald Trump bruker den siste tiden sin på, og hvordan han blir beskrevet. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: NTB / The New Yorker / Dagbladet. Vis mer

Tross alt: Helt bekmørkt har det ikke vært. Det var solid optimisme å spore da TMTG varslet en planlagt fusjon med teknologiselskapet Digital World Acquisition Corp (DWAC) i oktober. Dette for etter hvert å sikre Trumps medieselskap børsnotering.

Planene bidro til umiddelbar børsfest for DWAC, med en oppgang på drøye 350 prosent som følge av nyheten.

Siden den gang har aksjen imidlertid falt dramatisk, ifølge CNBC.

- Slå tilbake

I kjølvannet av en rekke uheldige noteringer for Trumps drømmesatsing, rykker hovedpersonen nå selv inn og varsler nye detaljer om plattformen.

Ifølge Reuters hevder Trumps medieselskap at de nå har inngått avtaler med «en gruppe uidentifiserte investorer» som skal sikre rundt én milliard dollar til «Truth Social».

- Etter hvert som vi vokser, vil Trump Media & Technology Group være i en sterkere posisjon til å slå tilbake mot tyranniet til «big tech», sier Trump i en uttalelse lørdag.

Hvem de angivelige investorene er, er ikke kjent. Reuters peker imidlertid på private kapitalforvaltere som ikke nødvendigvis ønsker å bli offentlig assosiert med den tidligere presidenten.

- Redde landet

Trump kan med dette være ett steg nærmere sin storstilte lansering, og benytter igjen anledningen til å sende et stikk til «big tech», altså de store teknologiselskapene. Disse har gjentatte ganger opplevd Trumps forakt tidligere. Det kommer på toppen av misnøyen mot etablerte nyhetsmedier.

Det var etter stormingen av Kongressen 6. januar at Trump ble utestengt fra en rekke plattformer, deriblant Twitter og Facebook, av frykt for at han skulle bruke plattformene til å framprovosere mer vold.

RYSTET: Flere av avtroppende president Donald Trumps nærmeste medarbeidere har sluttet etter onsdagens angrep på Kongressen. Reporter: Vegard Kvaale. Foto: NTB / REUTERS / Leah Millis Vis mer

I tida som president brukte Trump etablerte nettsamfunn til å spre usannheter om valget og konspirasjonsteorier. Foruten å helgardere seg mot potensiell sensur og utestengelse, mener Trump at hans nye nettsamfunn representerer noe langt større.

- Dette handler om mer enn bare politikk. Det handler om å redde landet vårt, skrev Trump i en uttalelse i slutten av oktober.

- Katastrofe

Trump skrev videre at USA alltid har vært en nasjon «av smarte og uavhengige mennesker som er stolte over å tenke for seg selv». Men han mener at de nå blir sensurert og diktert «av en liten gruppe selvrettferdige og selvutnevnte dommere av hva alle andre har lov til å tenke, si, dele og gjøre.»

Trump mener «den nye alderen for sensur er en katastrofe» for USA.

- Desto mer jeg så på dette problemet, jo mer innså jeg at for å gjenopprette fri tale, måtte en stor, ny plattform komme på markedet, med en sterk forpliktelse til å beskytte debatt fra alle sider, skrev han i uttalelsen.

- Ekkokammer

Trump argumenterte for at hans plattform skal være fri, livlig og mangfoldig, og at «Truth Social» bare er starten på selskapets planer. The Trump Media and Technology Group vil også lansere en streamingplattform - blant annet.

Hvorvidt det blir en suksess, er mer omdiskutert. Forfatter John Færseth, som har skrevet ei bok om konspirasjonsteorier, tror det skal mye til for å konkurrere med de etablerte sosiale mediene.

- Vi har sett flere forsøk på å lage alternativer til Facebook. Det har ikke vært noen suksess foreløpig, uttalte han til Dagbladet i oktober, og viste til eksempler på Gab og MeWe.

- Man kan jo tenke seg at det kan få nok momentum og brukere til å bli levedyktig. Men det vil nok trolig bli et ekkokammer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer