Trumps siste grep: - Fyller sumpen

En av Donald Trumps siste gjerninger som president var å oppheve et etisk regelverk som ministrene hans tidligere har forpliktet seg til.

PÅ VEI UT: Noe av det siste Donald Trump gjorde før han forlot Det hvite hus, var å oppheve et etisk regelverk som han i sin tid innførte etter å ha lovet sine velgere å bekjempe korrupsjon. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB
PÅ VEI UT: Noe av det siste Donald Trump gjorde før han forlot Det hvite hus, var å oppheve et etisk regelverk som han i sin tid innførte etter å ha lovet sine velgere å bekjempe korrupsjon. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Reglene omfattet blant annet et fem års forbud mot å jobbe med lobbyvirksomhet opp mot amerikanske myndigheter. Opphevelsen kom i form av en presidentordre som ble sendt ut litt etter klokken 1 natt til onsdag lokal tid.

I valgkampen i 2016 var kamp mot korrupsjon og lyssky politisk påvirkning en av Trumps kampsaker. Slagordet var at han ville «drenere sumpen» i den amerikanske hovedstaden Washington.

- Ved å oppheve det etiske regelverket, slik at hans medarbeidere umiddelbart kan bli lobbyister, har mannen som lovet å drenere sumpen nettopp et stort skritt for å fylle sumpen, sier Noah Bookbinder, administrerende direktør i organisasjonen Citizens for Responsibility and Ethics, til Forbes.

«DRENER SUMPEN»: Slagordet «drener sumpen» ble hyppig brukt av Donald Trump og hans følgere gjennom valgkampen i 2016. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB
«DRENER SUMPEN»: Slagordet «drener sumpen» ble hyppig brukt av Donald Trump og hans følgere gjennom valgkampen i 2016. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Vis mer

Det etiske regelverket ble innført med en av hans første presidentordrer etter at han flyttet inn i Det hvite hus. Alle politisk utnevnte medlemmer av regjeringen måtte forplikte seg til å følge regelverket.

TAKKETALE: Her taler Donald Trump for siste gang som president i USA. Video: AP. Vis mer

I tillegg til forbudet mot lobbyisme måtte ministrene love å ikke ta visse typer oppdrag for andre land når de var ferdige i regjeringen. Forbudet gjaldt oppdrag som gjør det nødvendig å registrere seg som hos amerikanske myndigheter som «utenlandsk agent».

Med opphevingen av regelverket, står eksministrene langt friere til å ta godt betalte jobber som lobbyister. Slike jobber vil typisk dreie seg om forsøk på å påvirke den neste amerikanske regjeringen.

- Du tar ikke avgjørelser du er stolt av i siste minutt, og midt på natta, når du håper ingen følger med, fortsetter Bookbinder.

Trump er ikke den første amerikanske presidenten som opphever etiske regler på tampen av sin regjeringstid. Nyhetsbyrået AP skriver at demokraten Bill Clinton sendte ut en lignende presidentordre da han hadde noen uker igjen i Det hvite hus.

En uttalt kritiker av Clintons grep på vei ut av Det hvite hus, var ingen ringere enn Donald Trump.

- Han rigget systemet på vei ut, sa Trump om Clintons trekk i en uttalelse fra 2016, ifølge NPR.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer