Trumps siste grep: - Fyller sumpen

En av Donald Trumps siste gjerninger som president var å oppheve et etisk regelverk som ministrene hans tidligere har forpliktet seg til.

PÅ VEI UT: Noe av det siste Donald Trump gjorde før han forlot Det hvite hus, var å oppheve et etisk regelverk som han i sin tid innførte etter å ha lovet sine velgere å bekjempe korrupsjon. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB
PÅ VEI UT: Noe av det siste Donald Trump gjorde før han forlot Det hvite hus, var å oppheve et etisk regelverk som han i sin tid innførte etter å ha lovet sine velgere å bekjempe korrupsjon. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Reglene omfattet blant annet et fem års forbud mot å jobbe med lobbyvirksomhet opp mot amerikanske myndigheter. Opphevelsen kom i form av en presidentordre som ble sendt ut litt etter klokken 1 natt til onsdag lokal tid.

I valgkampen i 2016 var kamp mot korrupsjon og lyssky politisk påvirkning en av Trumps kampsaker. Slagordet var at han ville «drenere sumpen» i den amerikanske hovedstaden Washington.

- Ved å oppheve det etiske regelverket, slik at hans medarbeidere umiddelbart kan bli lobbyister, har mannen som lovet å drenere sumpen nettopp et stort skritt for å fylle sumpen, sier Noah Bookbinder, administrerende direktør i organisasjonen Citizens for Responsibility and Ethics, til Forbes.

Det etiske regelverket ble innført med en av hans første presidentordrer etter at han flyttet inn i Det hvite hus. Alle politisk utnevnte medlemmer av regjeringen måtte forplikte seg til å følge regelverket.

I tillegg til forbudet mot lobbyisme måtte ministrene love å ikke ta visse typer oppdrag for andre land når de var ferdige i regjeringen. Forbudet gjaldt oppdrag som gjør det nødvendig å registrere seg som hos amerikanske myndigheter som «utenlandsk agent».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer