- Trumps svar på St. Helena

Etter planen skal Donald Trump flytte til Mar-a-Lago når han går av som USAs 45. president.

FLYTTEBILER PÅ PLASS: Etter alle solemerker drar Donald Trump til majestetiske Mar-a-Lago onsdag. Foto: AP Photo/Terry Renna
FLYTTEBILER PÅ PLASS: Etter alle solemerker drar Donald Trump til majestetiske Mar-a-Lago onsdag. Foto: AP Photo/Terry Renna Vis mer
Publisert

Onsdag avsluttes fire år med den republikanske presidenten Donald Trump i USA.

Ifølge den lokale nyhetsstasjonen WPTV har flyttebilene mandag begynt å ankomme majestetiske Mar-a-Lago i delstaten Florida, der Trump-familien etter alle solemerker nå bosetter seg.

Politiet i Palm Beach sier til samme kanal at de venter at Trump skal ankomme onsdag morgen. Dette er den samme dagen som Joe Biden blir tatt i ed i en seremoni i Capitol Hill.

MAJESTETISK: Mar-a-Lago på Palm Beach i Florida. Foto: AP Photo/Terry Renna
MAJESTETISK: Mar-a-Lago på Palm Beach i Florida. Foto: AP Photo/Terry Renna Vis mer

To riksrettssaker

Det har vært fire uvanlige år. Trump har vært en annerledes president, og den eneste som stilles for riksrett to ganger. I tillegg har Trump gjentatte ganger vært gjenstand for kritikk for valgene underveis i perioden, og ikke minst for de turbulente siste ukene:

Trump har siden valget kommet med grunnløse påstander om valgfusk. Grunnen til at han også er stilt for riksrett, er at Representantenes hus mener han oppildnet til opprør i Kongressen. Fem døde under opptøyene på Capitol Hill.

Og demonstrasjonene har fortsatt. Grupper med bevæpnede demonstranter møtte søndag opp ved delstatskongressene flere steder i USA. Det er også fryktet angrep mot innsettelsesseremonien til Biden.

Samtidig står Trump mer eller mindre alene i stormen. Flere av hans egne har vendt ham ryggen. Twitter har utestengt ham på livstid. New York, der Trump bodde før presidentskapet, har kuttet alle kontrakter med hans organisasjon.

STEMMER FOR: Kommentator Marie Simonsen om de republikanske kongressmedlemmene som stemte for riksrettssak. Vis mer

Kjøpt for 10 millioner dollar

Alt tyder nå altså på at han ikke reiser tilbake til New York.

Under presidentperioden byttet Trump bostedsadresse fra Trump Tower på Manhattan i New York til luksuseiendommen på Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida, hvor han trolig skal bosette seg permanent den 20. januar.

Det 10 000 kvadratmeter store bygget i Mar-a-Lago havnet i 1985 i Donald Trumps hender for den nette sum av 10 millioner dollar, tilsvarende 85 856 000 kroner i henhold til gjennomsnittlig kurs det året.

Luksuseiendommen, som huser 126 rom, ble bygget mellom 1924 og 1927, og fungerte som et av flere hjem for Marjorie Merriweather Post, som beskrives som en av USAs mest vellykkede forretningskvinner.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Det blir Trumps svar på Napoleons St. Helena, sier USA-ekspert og forsker i Norce, Hilmar Mjelde, til Dagbladet.

Napoleon ble som kjent deportert og gikk i eksil på St. Helena etter nederlaget ved Waterloo 1815. Han døde der seks år seinere.

- Nå er vel ikke Mar-a-Lago regulert til å være bolig, og der har han en pågående strid med lokale myndigheter. Men han kan fint dra dit hvis han vil, sier førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole.

Bråk i nabolaget

I desember sendte nemlig naboer til den private klubben et brev med klar beskjed om at de ikke ønsket Trump som nabo.

I flere år har naboer irritert seg over trafikkork og stengte gater fordi presidenten har kommet til Mar-a-Lago svært ofte. Også før Trump ble president, skal naboer ha reagert da han ikke ville følge lokale reguleringer. Blant annet satte han opp massive flaggstenger som brøt med høydereguleringer i området.

Han skal også gjentatte ganger ha forsøkt å sno seg unna løfter han ga da han gjorde om huset til en privat klubb, skriver Washington Post.

Ifølge Factbase, som har oversikt over Trumps kalender, har den avtroppende presidenten tilbrakt 145 dager på Mar-a-Lago under presidentperioden. Det er her han har vært oftest utenom Det hvite hus.

KLUBB: Det 10 000 kvadratmeter store bygget i Mar-a-Lago havnet i 1985 i Donald Trumps hender for 10 millioner dollar. Foto: Wilfredo Lee / AP / NTB
KLUBB: Det 10 000 kvadratmeter store bygget i Mar-a-Lago havnet i 1985 i Donald Trumps hender for 10 millioner dollar. Foto: Wilfredo Lee / AP / NTB Vis mer

Presidentbiblioteket

Siden stormingen av Kongressen 6. januar har demokratene, og flere republikanere, tatt til orde for å fjerne presidenten før tida. Det er avgjort at det blir en ny riksrettssak mot Trump, men den vil ikke finne sted før onsdag - da han uansett går av som USAs 45. president.

Etter alle solemerker drar han altså til Florida.

Men den avtroppende presidenten vil trolig ikke gå stille i dørene. Ifølge CNN planlegger Trump å benåde et 100-tall personer på hans siste dag i embetet.

Vanligvis bruker presidenten sine siste måneder til å planlegge og dokumentere sin historiske arv i et bibliotek og museum. Dette har imidlertid Trump brukt lite tid på, skriver Palm Beach Post. Avisa har gjort research, men har ikke kommet fram til noen konkrete planer.

- Vi kan jo alle lure på hvor han skal bygge det, og hva som skal være i det, humrer Restad.

The Guardian er imidlertid ikke i tvil om at et museum vil bli en hit:

- Det kan vise seg å bli utrolig lukrativt, skriver avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer