Olivia restaurant

- Trusler og press

Den italienske restauranten Olivia i Hegdehaugsveien i Oslo kan bli streikerammet fra onsdag til uka. De ansatte har varslet at de vil ta grep etter at bedriften nekter å inngå tariffavtale.

KONFLIKT: På Oslos beste vestkant kan den italienske restauranten Olivia streikerammes fra neste uke. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
KONFLIKT: På Oslos beste vestkant kan den italienske restauranten Olivia streikerammes fra neste uke. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er organisasjonsfrihet i Norge. Jeg er ganske rystet over hvordan ledelsen ved Olivia har turet fram, sier Merethe Solberg til Børsen.

Hun er leder av Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer ansatte i hotell- og restaurantbransjen i Oslo og Akershus.

- Det har vært aktiv motarbeiding fra Olivias ledelse hele veien. Men etter streikevarselet eksploderte det. Det har vært trusler og press direkte mot hver enkelt, i et forsøk på å få folk til å melde seg ut av fagforeningen, hevder Solberg.

STREIK: Klubbleder Kasim Shah er villig til å streike for å få tariffavtale ved Olivia. Her omkranset av støttespiller Lilian Knudsen fra Fellesforbundet og leder av Fellesforbundets avdeling 10, Merethe Solberg. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
STREIK: Klubbleder Kasim Shah er villig til å streike for å få tariffavtale ved Olivia. Her omkranset av støttespiller Lilian Knudsen fra Fellesforbundet og leder av Fellesforbundets avdeling 10, Merethe Solberg. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Olivia avviser påstandene:

- Vi er opptatt av å følge spillereglene i arbeidslivet. Men vi opplever at mange kommer uoppfordret til oss og sier at de ønsker å melde seg ut, sier HR-sjef Kristin Arnkværn i Olivia.

Hele hennes tilsvar kan du lese lenger ned i artikkelen.

Mislykket mekling

Siden i fjor sommer har klubbleder Kasim Shah jobbet med å rekruttere medlemmer og etter hvert forsøkt å få til en tariffavtale for de ansatte ved Olivia-restauranten i Hegdehaugsveien.

Saken ble først omtalt i Frifagbevegelse.

Etter flere mislykkede forsøk møttes Olivia og Fellesforbundet hos Riksmekleren nylig. Heller ikke her ble det oppnådd enighet. Da svarte Fellesforbundet med å ta ut alle medlemmene i streik.

- Hvis konflikten ikke blir løst i tolvte time, vil restauranten måtte stenge fra onsdag 15. februar, hevder Solberg.

Olivia avviser dette overfor Børsen.

Solberg legger til at det er svært sjelden at Fellesforbundet opplever en slik aktiv motarbeidelse som i dette tilfellet.

Jersey-trust

Olivia i Hegdehaugsveien er én av kjedens fem restauranter i Oslo.

De øvrige hovedstadsrestaurantene ligger på Aker Brygge, Egertorget, Tjuvholmen og Østbanehallen.

IDYLL: Olivia-kjedens restaurant i Hegdehaugsveien har bord både inne og ute. Nå trues driften av en mulig streik. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
IDYLL: Olivia-kjedens restaurant i Hegdehaugsveien har bord både inne og ute. Nå trues driften av en mulig streik. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

I tillegg finnes kjeden i Trondheim, Bergen, Stavanger, Lillestrøm, Bodø og Sandnes. Olivia har dessuten vokst seg videre til Sverige og i Finland, og har stadig planer om ytterligere vekst.

Olivia omsatte for 401 millioner kroner med et resultat etter skatt på 11,3 millioner kroner i 2021 ifølge Bizweb.

Konsernet har drøyt 900 ansatte. Største eier er et av investeringsfondene i det Jersey-registrerte Herkules Capital.

- Full panikk

Ifølge Kasim Shah vil en tarifflønn innebære ti kroner mer i timen i begynnerlønn ved Olivia, samt rett til overtid og helgetillegg som er bedre enn husavtalen.

PROTESTERTE: På en oppsiktsvekkende måte tok Italienske flyvertinner til gatene 15. oktober. Foto: AP Vis mer

- Ledelsen forholdt seg helt rolige til meg i starten, men da Fellesforbundet krevde tariffavtale snudde alt. Nå hevder de at jeg driver med trakassering og at jeg ødelegger arbeidsmiljøet. De forsøker å nekte meg å snakke om fagforeningsarbeid og avtaleverk, og de hevder at de ansatte vil få dårligere vilkår med en sentral avtale, sier Shah til Børsen.

Lilian Knutsen ved Fellesforbundets avdeling 10 sier at Olivia aktivt har motarbeidet fagforeningsarbeidet.

- Ved et tilfelle virket det som hele Olivias ledelse var i restauranten. Det var full panikk, lørdagen etter at vi varslet streik, sier Knutsen.

KJEDE: Olivia i Hegdehaugsveien er en av kjedens fem restauranter i Oslo. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
KJEDE: Olivia i Hegdehaugsveien er en av kjedens fem restauranter i Oslo. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Jeg ble ringt ned av fortvilte medlemmer den kvelden. Ledelsen hevdet blant annet at de som er studenter ikke vil få fri til å ta eksamen, eller at det blir slutt på all fleksibilitet. Et annet argument har vært at restauranten må kutte ned på åpningstidene. Det er også blitt hevdet at opparbeidede ansvarstillegg vil bli avviklet, sier hun til Børsen.

- Ekstremt

Merethe Solberg slår fast at Fellesforbundet ikke vil nøle med å sette hardt mot hardt når det spisser seg til.

- Vi anser det som skjer, som forsøk på trusler og press for å få folk til å melde seg ut, og på den måten frarøve dem helt grunnleggende rettigheter, sier hun til Børsen.

- Hva kan dere stille opp med da?

- Vi gir beskjed om at det ikke er adgang til å melde seg ut etter at det er varslet streik. Dette er ikke noe vi ønsker, men samtidig er vi jo fullstendig klar over at arbeidsgivere kan bli så ekstreme som det vi nå ser på Olivia, sier Solberg.

- Attraktiv arbeidsplass

Børsen har forelagt all kritikk og alle påstander for Olivias administrerende direktør og styreleder Fredrik Krog Remmen. Det er HR-sjef Kristin Arnkværn som svarer.

- Mange har vært tydelige på at de ønsker vår husavtale. Vi har på ingen måte motsatt oss at medarbeidere organiserer seg. Men vår oppfatning er at det store flertallet ønsker vår husavtale. Vi er derfor overrasket over at Fellesforbundet krever tariffavtale når så få ønsker det, skriver hun i en e-post.

Arnkværn avviser at ledelsen har utøvd press og kommet med trusler. Hun sier at ledelsen har holdt informasjonsmøter og fortalt hva det betyr å stå i en streik, og at husavtalen vil falle bort dersom det innføres tariffavtale.

- Vi er en seriøs bedrift og blant de mest attraktive i vår bransje. Vi opplever at det blir veldig feil når Fellesforbundet går så aggressivt ut, og snakker så negativt om oss som arbeidsplass. Det stemmer rett og slett ikke, sier hun.

Arnkværn sier at Olivia jobber langsiktig og strategisk for å være en attraktiv arbeidsplass.

- Mer enn 90 prosent av våre ledere har gått gradene, og det er vi selvfølgelig stolte av, framholder hun.

Dagbladet retter: Dagbladet har justert enkelte formuleringer i denne saken, etter at Olivia bestrider at restauranten kan bli stengt som følge av en potensiell streik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer