Massiv hjerneflukt:

- Trussel for Russland

1,3 millioner unge russere skal ha forlatt landet på ett år. Eksistensiell trussel for Russland, ifølge sjeføkonom, som mener Norge bør forberede seg.

SLITER: Mange unge arbeidere med verdifull kompetanse har forlatt Russland etter krigen i Ukraina. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
SLITER: Mange unge arbeidere med verdifull kompetanse har forlatt Russland etter krigen i Ukraina. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Det er fortsatt uklart hvor hardt Russland rammes av Vestens massive sanksjoner. Men det mange eksperter er samstemte om, er at landet sliter med en enorm hjerneflukt.

I tillegg til å stå overfor den største mangelen på arbeidskraft på 25 år, mister landet også noen av sine beste og skarpeste arbeidsfolk.

- Nå er dette en krigsøkonomi. Men dette svekker de langsiktige vekstmulighetene for Russland, og i siste instans om landet holder sammen etter at Putin er borte, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, til Børsen.

1,3 mill. skal ha dratt

1,3 millioner unge arbeidere under 35 år har forlatt Russland mellom desember 2021 og desember 2022, viser en undersøkelse fra Finexpertiza, ifølge Moscow Times.

Mange av dem som har dratt, har høyt etterspurte ferdigheter innenfor ingeniørfag og dataprogrammering. Dette enorme tapet av talent virker til å være en av de største konsekvensene for Russland etter invasjonen, skriver NPR.

Det rammer gruppa som er best utdanna og den «mest energiske», arbeidsføre delen av befolkningen, ifølge Andreassen. Han omtaler gruppa mellom 20 og 30 år som «den viktigste arbeidsmuskelen russisk økonomi har».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer