Trusselen mot Europa: - Blir tørrere

Tørken i Europa er den verste på flere århundrer, og har ført til kritisk vannmangel i flere land. Skadepotensialet i Norge er derimot mindre enn på resten av kontinentet, mener NHH-professor Gunnar Eskeland.

HETEBØLGE: I Storbritannia varsles det opp mot 36 grader i helga. For bare noen uker siden ble den tidligere varmerekorden i landet knust. Foto: Joe Giddens
HETEBØLGE: I Storbritannia varsles det opp mot 36 grader i helga. For bare noen uker siden ble den tidligere varmerekorden i landet knust. Foto: Joe Giddens Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart kan Europa legge bak seg en av de heteste og tørreste somrene på århundrer. Hetebølger, skogbranner og vannmangel har ført til tapte avlinger og kutt i kraftproduksjonen. Samtidig har vann blitt rasjoneringsvare for tusener av europeiske innbyggere.

Verste på 500 år

Europakommisjonen slår nå kraftig alarm, og Andrea Toreti, seniorforsker ved kommisjonens forskningssenter, slår fast at det på nåværende tidspunkt ser ut til å være den verste tørken på 500 år, ifølge Sky News.

Tørken kan til og med være «mer ekstrem enn den i 2018».

- 2018 var så ekstremt at når vi så på en liste over de siste 500 åra, så var det ingenting som kunne sammenliknes med det, sier Toreti, som publiserte en studie på historiske tørker i 2019.

I 2018 ble riktignok Europa til en viss grad reddet av «fordelaktige» våte forhold i Sør-Europa, men det har man ikke nå.

- Dette året er virkelig eksepsjonelt, sier Toreti.

For Norge vil tørken og vannmangelen lenger sør på kontinentet derimot ikke ha så mye å si, ifølge professor i klima- og miljøøkonomi ved Norsk handelshøyskole (NHH), Gunnar Eskeland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer