«Trusselen» ulmer: - Risikerer sjokkbølger

Sentralbanksjef-byttet i verdens tredje største økonomi vekker bekymring. - Ingen ønsker å skape en krise, sier norsk ekspert.

ENDRINGER: Harihuko Kuroda har ført en dristig pengepolitikk med nullrente og enorme obligasjonskjøp. Noen tror etterfølgeren kan snu alt på hodet og dermed sende sjokkbølger gjennom verden. Foto: Kazuhiro Nogi / AFP / NTB
ENDRINGER: Harihuko Kuroda har ført en dristig pengepolitikk med nullrente og enorme obligasjonskjøp. Noen tror etterfølgeren kan snu alt på hodet og dermed sende sjokkbølger gjennom verden. Foto: Kazuhiro Nogi / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka overlater Harihuko Kuroda roret i Bank of Japan til Kazuo Ueda.

Flere tror Ueda vil gjøre endringer i pengepolitikken til Kuroda, som potensielt kan ryste økonomien og finansmarkedene både i Japan og globalt.

Et mulig scenario er sjokkbølger gjennom verdensøkonomien, ifølge Bloomberg, som melder om en trussel i størrelsesorden 3000 milliarder dollar.

Pengeflukt

Bakteppet er at Japans sentralbank på mange måter har vært annerledes-banken.

Kuroda har ført en politikk med nullrente og massive kjøp av statsobligasjoner, som har bidratt til å holde inflasjonen lav og økonomien stabil. Det er kjøpt obligasjoner og andre verdipapirer for en samlet verdi på over 3400 milliarder dollar.

En svært lav styringsrente har «straffet» japanere for å spare penger i landet. Resultatet var en enorm strøm av penger utenlands.

I 2016 strammet Kuroda grepet om rentekurven på statsobligasjoner - den skulle holdes nær null. Dette førte til ytterligere enorme investeringer utenlands.

Dersom Ueda nå gjennomfører en snuoperasjon, med innstramminger i pengepolitikken, er det ifølge Bloomberg fryktet at disse enorme summene trekkes ut av det globale markedet og kommer tilbake til Japan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer