Trygler Norge om å kutte prisen

Britisk storavis mener Norge må sette ned prisen på gass for å redde Europa.

NORSK RIKDOM: Prisene på gass har skutt til værs den siste tida. Det bekymrer Europa. Foto: Nerijus Adomaitis / Reuters / NTB
NORSK RIKDOM: Prisene på gass har skutt til værs den siste tida. Det bekymrer Europa. Foto: Nerijus Adomaitis / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden Russlands invasjon av Ukraina har strømprisene skutt i været i Europa, på grunn av priseksplosjon på olje og gass.

EU har også bestemt å fase ut importen av olje og gass fra Russland, samtidig som Russland har redusert kapasiteten på eksporten sin til Europa.

Europa er derfor avhengige av olje og gass fra Norge, som har skrudd opp eksporten for å hjelpe nabolandene.

Men det er ikke nok, mener journalist i Financial Times, David Sheppard. Han er leder for energidekningen i storavisa.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

«Vennlige Norge»

«I gass-krisen har det vært et lyspunkt. Norge, demokratiske, vennlige og pålitelige Norge, har bidratt til å holde lysene på i Europa», skriver Sheppard.

Han fortsetter med å skrive at Norge nå burde gå med på å kutte gass-prisen.

Det er et grep internasjonale oljedirektører snakker om i private sammenkomster, ifølge Sheppard.

Sheppard mener den norske regjeringen bør godta en pris tilsvarende 150-200 dollar per fat olje, halvparten av hva den er i dag.

Han argumenterer med at gass-priser nå blir brukt som et økonomisk våpen av Vladimir Putin, og at Norge ikke er tjent med at nabolandene våre opplever sterke økonomiske nedgangstider.

IKKE VURDERT: Olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: Terje Bendiksby / NTB
IKKE VURDERT: Olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Ikke noe regjeringen har vurdert

Olje- og energiminister Terje Aasland skriver i en e-post til Børsen at et slikt pristak ikke er noe regjeringen har vurdert så langt.

- Dagens høye gasspriser har oppstått på grunn av knapphet og flaskehalser i infrastrukturen i de landene som vi eksporterer til. Prismekanismen er en effektiv måte å balansere tilbud og etterspørsel på: Den gir produsenter interesse av å levere mer til områdene med høyest priser; den stimulerer til fjerning av flaskehalser i gasstransportsystemet globalt, regionalt og nasjonalt; og den bidrar til å begrense forbruket, skriver han, og legger til:

- Et pristak på den gassen produsentene på norsk sokkel leverer er derfor ikke noe regjeringen har vurdert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer