En massiv krise truer den erkebritiske hurtigmatbransjen som serverer friterte torskestykker og pommes frites.
Krigen i Ukraina, brexit og energikrise danner en perfekt storm som truer eksistensgrunnlaget for den erkebritiske tradisjonsmaten, ifølge gjeldsrådgivningsselskapet Company Debt, skriver Reuters.
Massive prisøkninger
Tilstanden er såpass kritisk at hvert tredje utsalgssted står i fare for å gå konkurs i løpet av året, ifølge Company Debt.
Blant annet fordi:
- Prisen på torsk og hyse har steget med 75 prosent siste året.
- Prisen på solsikkeolje - essensielt for frityren - er opp 60 prosent.
- Prisen på mel - til røra som omslutter fisken - er opp 40 prosent.
- Importert fisk fra Russland kan bli pålagt en straffetoll på 35 prosent.
- Storbritannias fiskekvoter er redusert til 40 prosent som følge av brexit.
Dette har blant annet ført til at krisa er blitt løftet opp i spørretimen i Parlamentet, der regjeringen ble bedt om å se på hvordan staten kan bidra til å redde «en sentral del av britisk kultur og dagligliv».
Reiser til Ålesund
Nå tar bransjen selv et drastisk grep i håp om å redde stumpene.
Onsdag denne uka går bransjekonferansen Ombordfryst av stabelen i Ålesund, med Norges sjømatråd som en av hovedarrangørene.

Åpner for Russland-smutthull
Dit sender britene sin fremste fish and chips-talsperson - Andrew Cook. Han er president i den nasjonale foreningen for de uavhengige aktørene i bransjen. Han kommer for å trygle norske fiskere om hjelp.
- De fleste norske fartøyene produserer fileter som blir sendt videre for ytterligere bearbeidelse. Jeg håper å kunne overtale noen av rederne til å bytte noen av sine fartøy til å levere direkte til våre industri, sier Cook til Sky News.

Millionene flommet fra Russland til Norge
- Vi trenger hjelp til å holde prisene under kontroll - så langt det lar seg gjøre, tilføyer han dramatisk.
Overfor Reuters har Cook uttalt at han daglig får telefoner fra medlemmer i foreningen som lurer på hvordan de skal berge seg gjennom den nærmeste framtida.