Trygler turistene: - En død by

På Markusplassen i Venezia har selv duene forsvunnet. Det er ingen turister til å mate dem, så hvorfor skulle de slå seg ned der?

TOMT: De utenlandske turistene har forlatt en av Italias mest elskede byer – jaget bort av coronaviruset. Bildet viser en nær tom kanal i storbyen 18. mai. Foto: Manuel Silvestri / Reuters / NTB Scanpix
TOMT: De utenlandske turistene har forlatt en av Italias mest elskede byer – jaget bort av coronaviruset. Bildet viser en nær tom kanal i storbyen 18. mai. Foto: Manuel Silvestri / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De utenlandske turistene har forlatt en av Italias mest elskede byer – jaget bort av coronaviruset. Nå vil mange av innbyggerne at de kommer tilbake, selv om de tidligere syntes det kunne bli litt vel trangt om plassen.

- Uten turistene er Venezia en død by, sier gondolføreren Mauro Sambo (66), som har jobbet på byens kanaler siden 1975.

På Canal Grande blir den øredøvende stillheten bare brutt av noen få venetianske vannbusser – vaporetti – som fortsatt frakter folk mellom Venezia og nærliggende øyer. Langs kanalene er alt stengt. Luksushoteller og kulturbygninger har lemmer foran vinduene.

Turismen utgjør 13 prosent av Italias bruttonasjonalprodukt, og sektoren sysselsetter 15 prosent av landets arbeidere. Men Venezia er enda mer avhengig av turisme enn resten av landet. Ifølge turistsjef Paola Mar jobber 65 prosent av byens befolkning med turisme.

ITALIA: Lokalpolitikere i Italia har tatt til gatene - og sosiale medier, for å kjefte på innbyggerne. Vis mer

- Kjemper i en krig

- Virkningen av coronaviruset på utlendingers ankomst, som utgjør 85 prosent av turistene som kommer til Venezia, er svært stor sammenliknet med andre reisemål med flere innenlands turister enn utenlandske, sier Mar.

I forrige uke ba EU medlemslandene om å gjenåpne grensene for å hindre at turistsektoren bryter sammen.

- Vi har overlevd krig, og dette er en krig, sier bygningsentreprenøren Franscesco Pecin (47).

- Vi kommer til å komme gjennom det, takket være vår forretningssans, legger han til.

Til tross for at stadig færre venetianere er «ektefødte» venetianere, og selv om byens bygninger er blitt omgjort til hoteller og AirBnB-boliger, erkjenner Pecin at turistene trengs.

- Ikke noe valg

Enrico Facchetti (61) en tidligere gullsmed som går tur med hunden ved Markuskirken, er enig.

- Byens økonomi er basert på turisme. Kanskje det er en feil, men vi har ikke noe valg. Uten turisme greier vi oss ikke, sier han.

KRISE: Gondolføreren Andrea Balbi leder en interesseorganisasjon for gondolførere. Coronapandemien har skapt økonomisk krise i Venezia, som er vant til at det kommer inn 3 milliarder kroner i turistrelaterte inntekter hvert år. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB scanpix
KRISE: Gondolføreren Andrea Balbi leder en interesseorganisasjon for gondolførere. Coronapandemien har skapt økonomisk krise i Venezia, som er vant til at det kommer inn 3 milliarder kroner i turistrelaterte inntekter hvert år. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB scanpix Vis mer

Men til tross for en sterk lengsel etter turistenes tilbakekomst, er byen fortsatt splittet i dette spørsmålet. På en av byens fasader henger et stort banner med teksten «Vi har fått nok av bed and breakfast!".

I årevis har stadig flere innbyggere flyttet fra byens historiske sentrum. I dag bor bare cirka 52 000 av byens 260 000 innbyggere der. Og folk fortsetter å flytte til områdene rundt, der boutgiftene er langt lavere.

Fra glassblåser til hotell

Selv på øya Murano, som er berømt for sine glassblåserverksteder, har en av virksomhetene blitt omgjort til et hotell og restaurant, noe de lokale er lite glade for.

VENEZIA: Den historiske byen Venezia opplever nå sin verste oversvømmelse på 50 år. Da byrådet skulle stemme over en klimapakke, kom skjebnen med et stikk. Video: CNN Vis mer

Men til tross for klagene så er det turistene mange nå lengter etter. Bare de kan bøte på den økonomiske krisen som ligger og lurer som følge av nedstengningen.

I tillegg til coronautbruddet har byen også slitt med ettervirkningen av flommen i november, som førte til skader for millioner av euro.

- Byen vår har lidd siden november, fastslår forretningsmannen Dimitri Tiozzo.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer