Trygler turister: - Ikke kom hit

Fastboende i den svenske ski-bygda Åre føler seg fanget i sitt eget hjem på grunn av vinterferie-folket.

KØ: Det er vinterferie i deler av Sverige. Det fører til folk i skibakkene. Dette bildet er fra romjula. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB
KØ: Det er vinterferie i deler av Sverige. Det fører til folk i skibakkene. Dette bildet er fra romjula. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er vinterferie i mange steder denne uka, blant annet i den svenske hovedstaden Stockholm.

Det gjør at innbyggere fra tettbygde strøk med høy smitte trekker ut i skibakker og fjell.

Det bekymrer innbyggerne i skibygda Åre, skriver Aftonbladet.

Sven-Erik (69) og Agneta (70) er to av innbyggerne i bygda med rundt 1500 fastboende. De sier til avisa at de føler seg fanget i sine egne hjem, fordi de er redde for smitte.

- Må tilpasse oss

- Det er vi som må ta hensyn til dem heller enn motsatt. Sånn føler jeg det hele tida, at vi må tilpasse oss etter turistene, sier Agneta.

De to forteller Aftonbladet at det bare bor fastboende i tre av de 41 leilighetene i blokka. Resten er utleieleiligheter til turister. De sier at de nå må reise et annet sted, om de vil gå seg en tur.

De har en tydelig oppfordring.

- Bakkene burde stenge

- Ikke kom hit når det er som det er. Det er merkelig at de overhode får reise hit, nå når det er enda mer smitte, sier Agneta.

Hun er klar på at uka hvor Stockholm-innbyggerne har vinterferie er den verste. Da er det mest folk i Åre.

- Jeg syns bakkene burde stenge. Det er heller ingen som snakker om hvordan det ser ut ellers i bygda. Det er ikke bare i bakkene at folk er, sier Agneta.

- Bryter opp dører

Også i Åmål er vinterferien i full gang. Nya Wermlandstidningen skriver at vinterferieturister blant annet har brutt opp do-dørene på hurtigmatkjeden Sibylla i byen med skrutrekkere.

Årsaken skal ha vært at flere av toalettene var stengt på grunn av smittevernhensyn.

- Det har vært kaos, sier Sibylla-eier Roger Fayad til avisa.

- Mange virker som de ikke vet hva corona er, sier han videre.

- Egoister

Det er ikke første gang lokalbefolkningen i Åre reagerer på turistene. Under nedstengningen i mars for et år siden hang de lokale opp lapper om at turistene burde gjort som de fikk beskjed om av helsemyndighetene og holdt seg vekk.

«Hvordan tenker dere?! Som velger å dra hit til Åre når folkehelsemyndighetene gjør det klart at man bør holde seg hjemme! Tenk på oss som bor her, egoister», sto det på en av lappene.

I mars 2020 var alle svenske innbyggere oppfordret til å holde seg hjemme for å begrense smitten.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer