Tung nedtur på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs falt med oljeprisen.

USIKKERT: Investorene på Oslo Børs er preget av usikkerhet. Foto: Lars Eivind Bones
USIKKERT: Investorene på Oslo Børs er preget av usikkerhet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med en oljepris under 30 dollar fatet og dystre tall fra Det internasjonale pengefondet IMF, reagerte Oslo Børs umiddelbart med en nedgang onsdag morgen.

Pilene fortsatte å peke nedover utover dagen, som endte i en tung nedtur. Ved stenging var hovedindeksen ned 2,37 prosent til 737,47 poeng.

I løpet av dagen har oljeprisen også falt videre etter dystre utsikter fra det internasjonale energibyrået IEA, som varsler det verste etterspørselssjokket i historien, ifølge NTB. Da Oslo Børs stengte onsdag var prisen på et fat nordsjøolje på 27,9 dollar.

Blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs onsdag var oljegiganten Equinor, som falt med 4,49 prosent.

Verre var det for Kjell Inge Røkke-dominerte Aker BP. Oljeselskapets aksjeverdi stupte med 10,69 prosent i løpet av dagen, og er nå ned med 52 prosent siden starten av året.

Oljeprodusenten DNO var ned 13,26 prosent ved stenging.

Varsler krise

Det internasjonale pengefondet IMF varslet i går at tiltakene for å begrense spredningen av coronaviruset kan gi den største økonomiske nedturen siden den store depresjonen på 1930-tallet.

IMF anslår et fall i verdensøkonomien på 3 prosent i 2020.

Samtidig blir det anslått at Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) vil krympe med 6,3 prosent i år. Neste år ventes det en vekst på 2,9 prosent.

Pengefondet ser også for seg at arbeidsledigheten i Norge vil øke til 13 prosent i år, for så å falle igjen til 7 prosent neste år, skriver NTB.

Liten opptur

Kriserammede Norwegian fortsatte nedturen på Oslo Børs med et fall på 13 prosent onsdag morgen, før pilene snudde utover dagen.

Gårsdagen var det helt bekmørkt og flyselskapet raste brutale 44,38 prosent. Ifølge analytikere kan Norwegian-aksjen fortsette å falle, men da børsen stengte onsdag hadde likevel aksjen steget med 4,35 prosent til en kurs på 4,8 kroner.

Det kriserammede selskapet har likevel falt med hele 87,28 prosent siden årsskiftet.

Oppgang i USA

De toneangivende børsene i USA steg i snitt 3,1 prosent tirsdag.

Industri-indeksen Dow Jones steg 2,4 prosent, den bredt sammensatte S&P 500-indeksen 3,1 prosent og den teknologitunge Nasdaq-indeksen 4 prosent.

Dow Jones-indeksen har falt med 16,1 prosent siden årsskiftet, S&P 500-indeksen med 11,9 prosent og Nasdaq-indeksen med 5,1 prosent.

Også børsene i Asia steg natt til i dag - med forsiktige 0,2 prosent i gjennomsnitt målt gjennom S&P Asia 50-indeksen.

Monner ikke

Oljeprisen har igjen sunket under 30 dollar for et fat nordsjøolje, tross avtalen mellom Opec og G20-landene om et produksjonskutt mellom 10 og 20 millioner fat daglig.

Ifølge analytiker Roger Berntsen i Nordnet mener flere aktører i markedet at et slikt kutt ikke er tilstrekkelig for å balansere markedet på kort sikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer